BUGÜN ÖNCELİKLE BİR BAŞSAĞLIĞI DİLEĞİM OLACAK: PEK ÇOĞUNUZUN TAKİP ETTİĞİ SEVGİLİ ARKADAŞIMIZ PETEK'İN (PIE BUTİK KURABİYE) KAYINVALİDESİ DÜN VEFAT ETTİ, BUGÜN BİZİM DE İŞTİRAK ETTİĞİMİZ CENAZE TÖRENİNİN ARDINDAN FOÇA KABRİSTANINDA DEFNEDİLDİ. MERHUMEYE TANRI'DAN RAHMET, SEVGİLİ PETEK BAŞTA OLMAK ÜZERE TÜM YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM. NUR İÇİNDE YATSIN..
Bu yıl siyah zeytinlerimizden sele zeytini kurduk. Fakat tuzunu yeteri kadar koyduğumuz ve çuvalında evirip çevirme işini de gayet iyi yaptığımız halde bir süre sonra yumuşadılar ve o haliyle yiyemedik. 'Cinsinden olsa gerek' dedik ve tamamını süzgeçten geçirip mis gibi zeytin ezmesi elde ettik. Katıksız, yağı alınmamış, lezzeti tam..Bu ezme benim bulunduğum bir evde sadece ekmek üstüne sürülmeyle kalır mı hiç? Tabii ki ekmeğin hamuruna da girdi. Hem de bakın nasıl girdi..Afiyet olsun..
Malzemeler: (Makinede veya elde)
*******************************
*150 gr. tam buğday unu
*150 gr. beyaz un
*150 gr. hazır ekmek unu karışımlarından herhangi biri
*2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
*2 yemek kaşığı mısır unu
*2 yemek kaşığı soya unu (yoksa aynı ölçüde mısır unuyla tamamlayın)
*3 yemek kaşığı zeytin ezmesi
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı pekmez
*1,5 tatlı kaşığı instant maya
*1/2 tatlı kaşığı tuz (zeytin ezmesinin tuzu hesaba katıldı ama herşeyi az tuzlu sevenlerdenseniz hiç koymayabilirsiniz)
*Dilerseniz çörekotu ve/veya keten tohumu
*450 ml. ılık su
Yapılışı:
******************
*Eğer makinede yapacaksanız sıvı malzeme öncelikli olmak üzere tüm malzemeyi hazneye koyun.
*Temel ekmek programına kurun.
*Program bitiminde tel ızgara veya hasır nihale üzerinde soğutun.
*Elde yapacaksanız tüm malzemeyi birbiriyle iyice özleşene kadar yoğurun ve ağzı örtülü olarak ılık bir yerde mayalandırın.
*Hamuru yoğurarak söndürün, şeklini verip pişireceğiniz kalıba alın ve ılık bir yerde ikinci mayalanmaya bırakın (tepsi mayası) veya bu işi fırında 50 derecede daha kolayca halledin.
*Tekrar kabardığında 200 dereceli fırında yaklaşık yarım saat pişirin (ekmeğimiz biraz karamuk olduğundan üzerinin kızarmasını pek anlayamıyoruz:) Bu süre sonunda fırını 150 dereceye indirip içinin pişmesini sağlayın. Yine aynı yöntemle tel ızgara veya hasır nihale üzerinde soğutun.
Arkadaşımızın kayınvalidesine Rahman c.c sonsuz rahmet eylesin.İnna lillah ve inna ileyhi raciun.Sabır ve selamet diliyorum ablacığım..
YanıtlaSilBöyle haberler aldıkça,yüreğim cız ediyor,kitleniyorum..
Ekmek her zaman ki gibi çok güzel görünüyor.Şifa olsun sizlere.Parathayı beğenmenize de çok sevindim.İzin ne demek estağfurullah! Bilakis memnun olurum.Kalbi sevgi ve selamlarımla
Ekmeğin kokusu burnuma geldi ellerine sağlık
YanıtlaSilŞeymacım; ölüm de yaşam da bizim için. Allah sırayı bozmasın Yarabbim. Sağol canım benim..
YanıtlaSilGülercim, sağol canım..
Allah rahmet eylesin kalanlara da sabırlar versin. Ekmek süper ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilcanım BAşınız sağolsun mekanı Cennet olsun nş.
YanıtlaSil____________
Benim zeytinlerde hafif erime modunda gerçi biz seviyoruz böyle ama ezme fikri süper oldu:)) sevgiler
Siyah zeytini çok severim, özellikle kuru domates ve siyah zeytini bir arada ekmeğe çok yakıştırırım. Ev yapımı zeytin ezmeli de çok nefis olmuştur..
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Handancım, Haticecim, Esmacım; çok teşekkürler, afiyet olsun canlarım..
YanıtlaSilablacım evvela arkadaşınının da sizlerin de başı sağolsun.ölümün soğuk yüzü burkuyor insanın içini her daim.
YanıtlaSilekmeğine gelirsek çok besleyici bence.bebeğime yapsam aslında diyorum...
seni öpüyorum
Minticim, bebişine yapacaksan beyaz un kullan sadece. 330 ml. su, 500 gr. beyaz un, 2 yemek kaşığı zeytin ezmesi, 1 tatlı kaşığı maya yeter. Tuza hiç gerek yok. İstersen 1 tatlı kaşığı da pekmez ekle. Ama kepekli un kullanma bebeğine. Daha erken. Kansızlık yapar bitanem. Afiyetler olsun kuzuma. Sevgiler..
YanıtlaSil