Enginar dolması tarifi
Enginar dolması nasıl yapılır
Zeytinyağlı enginar dolması nasıl yapılır
Enginar yemekleri
Zeytinyağlı enginar dolmasının tam zamanı.. Daha önce enginarın muhtelif hallerini tarif etmiş ve fakat dolmasını yazmamış iken, bari onu yapıp yazayım dedim. Zira bu aralar her hafta pazardan mutlaka alıyorum, dolmasını da nicedir yapmamıştım. Beylerden emin değilim ama hanımların hepsinin enginarı sevdiğini biliyorum:) Afiyet olsun..
*********************
*5 adet enginar
*Bekletme suyu için 1 adet limon
İç harcı için:
-------------------
*Enginar başına yarım kahve fincanı hesabıyla pirinç
*1 adet iri kuru soğan
*İsteğe bağlı 3-4 sap yeşil soğan
*1 demet ince kıyılmış dereotu
*Zeytinyağı
*Tuz - 1 tatlı kaşığı tozşeker - karabiber
*1 adet limonun suyu (yarısı pirince, yarısı pişirme suyuna )
*Pişrirken üzerine biraz daha zeytinyağı
Yapılışı:
******************
*Enginarların saplarını ayırın, kafalarının tepe kısmındaki çiçeğe benzer uçlarını kesin.
*Kıyılardaki yapraklardan başlayıp, kırmamaya çalışarak ve nazikçe çiçek gibi açın.
*Göbeğindeki tüylü kısmı ve fazlalık küçük yaprakları bir tatlı kaşığı yardımıyla kazıyarak çıkarın ve göbeği, parmaklarınızı ortasına sokup kenarlara çekerek çiçek gibi açın. Saplarını da kıyılarındaki kalın kısmı kesip atarak temizleyin ve ikiye-üçe bölerek suya atın.
*Herbirini temizledikçe, içine bir limonun suyunu sıktığınız bekletme suyuna koyun.
*Pirinci yıkayıp tencereye ekleyin.
*İkisini birlikte biraz kavurun. Tuzunu ve yaklaşık 1 - 1,5 kahve fincanı kadar kaynar suyu ekleyip, pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Oldukça diri, hatta sert bir iç olacaktır. Enginarlar pişerken içindeki pirincin suyu çekmesi zor olduğundan, biraz ön pişirme yapmak zorundayız. Diğer türlü enginarlar pişip dağılır fakat pirinciniz pişmemiş olur.
Süper olmuşşş,bende denemek istiyordumm...ellerine sağlık,çok güzel anlatmışsın..
YanıtlaSilNurşencim; elimden geldiğince anlaşılır olmasına çalışıyorum, özellikle ilk kez yapacakları düşünerek:) Sağol canım..
SilKim bilir nasıl güzel olmuştur. Ellerine sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilVallahi biz beğendik Sibelcim:)))) Sağol canım..
SilÇok güzeelll. Hiç bu kadar detaylı anlatım görmemiştim. Afyon'da soframız et ağırlıklıdır. Bizim beyler zeytinyağlıyı yemekten saymazlar, bu yüzden zeytinyağlı yemek sayımız Kıyı Ege'ye göre çok azdır. Elbette bizim de pişirdiğimiz zeytinyağlılar var. Ama bu enginar ve kereviz meselesinde hep sıkıntı yaşıyorum. Çünkü bu sebzelerin Afyon manavlarına gelmesi ve halkın itibarını görmesi yakın zamanlara rastlar. Şimdi öğrendiğime göre, artık yarın manavda var mı bir bakmam lazım. Teşekkürler.
YanıtlaSilNurten ablacım; anlattıklarımla yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.. Umarım bulur ve denersiniz.. Sevgiler, teşekkürler..
Silmerhabalar. çok faydalı asıl enginar bu işde. Kradeniz dostu yapraklar. Kayınvalidem baklalı yapar ve ben baklayı sevmediğim için tadına bakmamıştım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBakla çok opsiyonel bir şey enginar yemeğinde. Herkes sevmeyebilir yani.. Sağolun Nursevin Hanımcım:)
SilGeçen sene annemin bahçesinden bol bol yemiştik enginar.Ne kadar sağlıkllı bir besin...Hiç böylesini yememiştim. Deneyeceğim.
YanıtlaSilHem de nasıl faydalı Fatoşçum, sağol canım:)
SilÇok çok severim ben de senin gibi yapıyorum ablacım bol dereotlu nefis oluyor:))eline sağlık
YanıtlaSilSağol Elifçim, sevgiler ablacım:)
SilEnginar nasıl pişerse pişsin şahane bir sebze.Dolmasına da bayılırım.Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilAynen katılıyorum sana Petekçim:) Sağol hayatım..
SilAhh nasıl severim,baklayla akırşık,yada dolması,salatası her haline bayılırım.
YanıtlaSilAblacım ellerine sağlık.
Çok ama çok nefiss görünüyor.
Sevilmez mi be Melihacım:) Sağol ablacım..
Silellerine sağlık, çok güzel fotoğraflamış ve yazmışsın serapcım tam mevsimi bende yapayım ,dolmasını hiç yapmadım bu şekilde senin tarifinden faydalanırım izninle
YanıtlaSilbu arada karadenizli değilim canım egeliyim
öpüyorum sevgiler
Memnun olurum Müjgancım. İnşallah beğenirsin. Çok sağol, bu arada Egeli oluşun şaşırtmadı, özümüzde çok benziyoruz zira :)
SilLezzetlim harika sifasida çok mmmmm
YanıtlaSilAyşecim; sağol canım..
Sileline sağlık ablacığım
YanıtlaSilnefis görünüyor
olsa da yesem :)
Elifçim; sağol ablacım:)
SilCanım ellerine sağlık nefis bir dolma olmuş. Bayılıyorum enginara..
YanıtlaSilBen de bayılıyorum Feraycım; sağol canım..
SilBizim ev de fire yok herkes sever:) ellerine sağlık canım benim
YanıtlaSilNe mutlu Haticecim.. Zira yemek konusunda en büyük sıkıntı - biz hanımlar için - bu maalesef:) Sağol arkadaşım..
SilAyıklanışını da ne güzel anlatmışsın ama emeklerine sağlık arkadaşım iyi hafta sonları..
YanıtlaSilNilgüncüm; Giritli arkadaşımdan bu onayı aldım ya, tamamdır:)) Sağol canım benim..
Silbiz de enginar sevenlerdeniz zamanında alıp dondurucuya koyuyorum ama maalesef ellerimi zorluyacağı için dolmasını yapamıyorum :(
YanıtlaSilellerin dert görmesin becerikli sevimli kız :)))))))))
sevgiler
Feriha ablacım; öncelikle iltifatın için teşekkür ederim.. Boşver, ellerini zorlayacaksa yapmayıver.. Birileri yapar, yersin nasılsa:) Sağolasın..
SilEnginara ölür biterim her gün yesem bıkmam nefis olmuş hele her adımın fotoğraflı anlatımı çok faydalı olmuş ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSağol Handancım:)
SilEvet,biz İzmirliler ne çok severiz enginarı.Ellerin dert görmesin,kimbilir nasılda lezzetli olmuştur.
YanıtlaSilBayılırız Ihlamurcum, bayılırız:)) Sağol canım..
SilCanım ellerine sağlık olsun .Sevmeyeni yoktur sanırım salatası yemeği dolması hepsi ayrı güzel şifa deposu afiyetler olsun sevgilerimle canımmm
YanıtlaSilMacidecim; çok sağol canım..
SilNasılda nefis görünüyor ellerine sağlık canım,sevgilerimle...
YanıtlaSilDeryacım; sağolasın canım..
SilAblacım çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Ben de çok severim :)
YanıtlaSilSağolasın Müboşum :)
SilYaptığımdan farklı bir şekilde temizlemişsiniz enginarları, deneyeceğim.
YanıtlaSilZeytinyağlı da çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.
Sevgilerimle...
Sarecim; sözkonusu dolmaysa böyle temizliyoruz biz. Umarım beğenirsin canım :)
Silcanım eline sağlık bizim evdekilerde istiyor daha yapamadım.
YanıtlaSilşifalar olsun yiyenlere:)))
Ayşecim; karta kaçmadan yap bence :)) Sağol..
SilMerhabalar,
YanıtlaSilEnginar dolmaları nefis görünüyor. Ben de her İzmirli gibi enginarı çok severim. Ama bu sene daha yapamadım. Ellerinize sağlık....
Bana da beklerim. Sevgilerimle,
Seldacım; çok sağolasın canım. Gelirim tabii :)
Sil