Sayfalar

17 Aralık 2012 Pazartesi

HAŞHAŞLI MERCİMEKLİ BÖREK

Haşhaşlı mercimekli börek tarifi
Mercimekli haşhaşlı börek tarifi
Haşhaşlı börek tarifi
Mercimekli börek tarifi
Mercimekli çıtır börek tarifi


Haşhaşlı mercimekli böreği sevmem biraz zaman aldı ama şimdi vazgeçemiyorum :))

İç Anadolu'lu komşularımız var, haşhaş ezmesini neredeyse bütün hamurişlerinde kullanıyorlar. Benim de - ilginçtir - içine haşhaş ezmesi girmiş hamurişlerini yutmam çok zordur, boğazıma dizilir ama gitmez bir türlü :) Tabii benim yediğim haşhaşlı hamurişleri hep yöresel lezzetler ve çoğunlukla da gözleme türü şeylerdi. Çok kuru geliyorlardı bana. Ne zaman ki başka bir komşumda mercimekli börek halini yedim, işte o gün bugündür gözüme daha bir sevimli gelmeye başladı haşhaş ezmesi:) Epeydir dolap bekleyen bir kutu haşhaş ezmem vardı üstelik. Cumartesi gelen arkadaşlarıma yaptım ilk kez. Onlar da haşhaşı hiç sevmezlermiş ama bu böreğe bayıldılar. Nasıl çıtır çıtır oldu, anlatamam.. Denemediyseniz ve benim tavsiyelerimden halen bıkmadıysanız !! yine tavsiye ediyorum:) Afiyet olsun..

Malzemeler:
*************************
*5 adet yufka

Aralara sürülecek sıvı malzeme:
----------------------------------------
*3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
*3/4 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı dışında bir yağ tercih ederseniz, çıtırlığını garantilersiniz)
*3/4 su bardağı su

İç malzeme:
-------------------------------
*Haşlanmamış haliyle 1,5 su bardağı yeşil mercimek
*2 iri baş soğan
*Tuz-karabiber-pul biber
*Az sıvı yağ (soğanı kavuracak kadar)

Yapılışı:
*********************
*Önce iç malzemeyi hazırlayın. Bunun için mercimeği oldukça yumuşayacak kadar haşlayın (diri kalırsa böreğin içinden dökülür, o nedenle iyi pişirilmesi gerekiyor)
*Soğanı yemeklik doğrayıp sıvı yağda pembeleştirin.
*Haşlayıp süzdüğünüz mercimeği ekleyin ve soğanla birlikte biraz soteleyin.


*Tuzunu ve baharatlarını ekleyip ocaktan alın ve soğuması için bir kenara alın.
*Haşhaş ezmesini çukur bir kaba alıp sıvıyağı yavaş yavaş ekleyerek inceltin, açın. Homojen bir hale geldiğinde suyu ekleyin ve iyice akışkan hale getirin.


*İç malzeme soğuduğunda; ilk yufkayı tezgaha serin. Sıvı karışımdan iki-üç kaşık kadarını yufkanın yarısına sıvayıp diğer yarısını kıvırarak üstüne katlayın yani yarım ay şekline getirin. Üzerine tekrar sıvı karışım yayın ve 6 üçgen parçaya kesin.


*Mercimekli harçtan tepeleme birer yemek kaşığı alarak her bir üçgen parçanın içine koyun, uzun yayın ve sigara böreği şeklinde sarın. Fırın tepsisine sıralayın.



*Tüm yufkaları sarma işi bittiğinde kalan sıvı karışımı böreklerin üzerine fırçayla sürün ve önceden ısıttığınız 200 derecelik fırında iyice pişene kadar tutun.


*Böreklerin üstü koyu renkli olduğundan "kızarana kadar" pişirme tekniği burada geçmiyor maalesef. O nedenle yeterince tuttuğunuzdan ve üstlerinin çıtır olduğundan emin olana kadar pişirin. Çıkardığınızda böreklerin hiç yapışmadığını ve kolayca tepsiden ayrıldıklarını göreceksiniz. Sıcak servis edin. 


46 yorum:

  1. Şekerim bu börek bir harika.Hemen kayıtlara alındı.İlk fırsatta denenecek..

    YanıtlaSil
  2. Serapçım, ellerine sağlık, çıtırlığı buradan belli oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çenebazım; çok sağol canımın içi:) Bu kadar çıtır olacağına inanmazdım inan:)

      Sil
  3. Tavsiyelerinden bıkar mıyız hiç,en kısa zamanda deneyeceğim.Üstelik oğlumunda yiyebileceği bir tarif.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergisçim; en çok oğluna yaramasına sevinirim inan:)

      Sil
  4. valla ben çok güzel yutabiliyorum haşhaşı. hiç öyle boğazıma takıldı, bademciğim acıdı olmuyor malesef. keşke olsada kilo verebilsem. hamur işine haşhaş girince daha bir lezzetli oluyor. tıpkı yukarıdaki börekler gibi. ellerinize sağlık. hayırlı geceler dilerim sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)))))))))))))))))) Sen çok yaşa emi Serpilcim:)) Sağol canım..

      Sil
  5. ellerine sağlık rahmetli kayınvalidem çok hapardı el açması hamurlaben de arada yaparım ama hazır ama el açmasıyla(çok beceremesemde:) tadı nefis biliyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. el açmasını beceremediğine inanmadım, biliyorsun değil mi:)) Sağol canım..

      Sil
  6. Ellerinize sağlık. Gerçekden fotoğraflardan belli çıtırlığı. Eminim çok lezzetlidir. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. eminim süpper olmuştur. haşhaşlı ve mercimekli şeylere bayılırım.kütahya taraflarında çok yapılır. sevgiler serap ablacım. ellerine sağlık. bir dahaki buluşmamıza bunu yapmanı istesek olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım; yaparım elbet:) Sağol tatlım..

      Sil
  8. Serap hanım, merhaba. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Benimde dolapda bekleyen bir kutu ezmem var bir kısmına yakında haşhaşlı çörek yapacağım kalanı için adres belli oldu. Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sare Hanımcım; tarifimi denemenizden mutluluk duyarım:) Sağolun..

      Sil
  9. Serapcım benim haşhaş ezmem yok ne olacak şimdi..Nefis bir börek olmuş..Haşhaş ezmesi aramalarına hemen başlıyorum..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; sen istersen haşhaşı nerede bulacağını iyi bilirsin canım :) Sağolasın..

      Sil
  10. Nefis görünüyor, eelerine sağlık, ben haşhaşlı olan her hamur işini severim mercimeği de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ilk yiyene kadar ikisini hiç bağdaştıramazdım. Ama nefismiş gerçekten:) Sağol Fadişçim..

      Sil
  11. Eminim harika bir börek olmuştur. Ben haşhaşa bayılırım. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. haşhaşı severim ellerine sağlık değişik olmuş

    YanıtlaSil
  13. Harika. Annem bunun saç böreğini yapıyor. Ama ben senin yaptığın gibi yufkayla olanını tercih ederim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu haliyle hem çıtır, hem de yutması daha kolay oluyor Sibelcim.. Sağol..

      Sil
  14. çok severim haşhaşlı bükmeyi ellerine sağlık serapcım harika olmuş

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel görünüyor Serapcım haşhaşıda çok severim ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık canım sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. ne güzel şeyler bunlar böyle
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  18. İlk firsatta deneyecegim bu tarifi.

    YanıtlaSil
  19. Ben de normalde haşhaşı çok sevmem, bu böreği Eskişehirli bir tanıdığımızda yediğimde bayıldım, çıtır çıtır hemen bloga yazmıştım :) Eline sağlık ablacım, tavsiye etmekte çok haklısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Müboşum:)) Sağol ablam :)

      Sil
  20. Bu gün star tv soframız programında izledim, haşhaşa bayılırım, ilk fırsatta deneyeceğim.Nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun arkadaşım, umarım dener ve beğenirsiniz :)

      Sil
  21. merhabalar bende star tv de izleyip bloğunuzu internetten buldum:)
    tv de çıtırtı sesi enfesti:)
    ilk kez haşhaşlı bir deneme yapıcam, affınıza sığınarak haşhaş baharat şeklindemi olcak, yoksa haşhaş ezmesi mi satın almalıyım. şimdiden teşekkürler...
    proğram harikaydı
    tebrikler
    Sibel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibel Hanımcım; öncelikle ilgi ve güzel sözlerinize teşekkür ediyorum, sağolun.. Gelelim haşhaş ezmesine Ezme olarak alacaksınız, baharat değil. Toz halini baharat olarak alabilirsiniz ama onun kullanım yeri ayrıdır, mesela poğaça üzerine serpiştirmek için veya böreğe.. Ama böyle sıvı olarak kullanmak için macun yani ezme halini almanız lazım. Ve de tarifte gördüğünüz üzere yağ ve suyla açacaksınız, yani yumuşatacaksınız.. Umarım yaptığınızda dilediğiniz lezzeti bulabilirsiniz. Çiçek yağıyla kullandığınız takdirde mutlaka çıtır olacaktır, emin olun :) Sağolun tekrar..

      Sil
  22. Harikasınız...
    çok teşekkür ederim Serap Hanım,
    bugün her yere baktım henüz bulamadım haşhaş ezmesini.
    bulduğum anda, anında yapılacaklar listesinde bu börek:)
    sevgilerimle
    sibel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bu arada denemiş ve beğenmişsinizdir :))

      Sil
  23. bende denedim ellerinize saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun canım, teşekkür ederim. Afiyet olsun..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...