Sayfalar

9 Aralık 2012 Pazar

SAÇAKLI POĞAÇA

Saçaklı poğaça nasıl yapılır
Sakallı poğaça nasıl yapılır
Saçaklı poğaça yapımı
Sakallı poğaça yapımı
Saçaklı poğaça tarifi
Saçaklı peynirli pastane poğaçası nasıl yapılır


Saçaklı poğaça..neredeyse bir aydır yayınlanmayı bekleyen zavallı tarifim.. Nihayet.. Ben mi çok meşgulüm, yoksa hayat mı çok telaşlı bilemedim. Gündüz zaten ne mümkün oturup yazmak da, akşamları bir yorgunluk çöküyor ki üzerinize afiyet :)) Neyse, bu akşam silkelendim ve hamaratlığım tuttu, dua edin ! Bu poğaçayı sevgili arkadaşım Müjgan (Sofra Keyfim)' da gördüğümde hemen yapmıştım ama yayınlamak bugüne kısmetmiş.. Orijinal tarif burada.. Buna "sakallı" da deniyor, sevgili Müjgan da öyle adlandırmış, ben "saçaklı" demeyi daha çok sevdim. Taze taze yapıp yemenizi, mümkünse ertesi güne bekletmemenizi tavsiye ediyorum. Mutlaka kalacaksa, tavada ve kapak kapatarak ısıtın. Afiyet olsun..

Malzemeler:
*********************
Hamur için:
------------------
*1/2 su bardağı süt
*1/2 su bardağı maden suyu
*1 yumurta (akı hamura, sarısı üstüne)
*1/4 çay bardağı şeker
*1/2 çay bardağı sıvı yağ
*1 yemek kaşığı instant maya
*1/2 çay kaşığı tuz
*Aldığı kadar un

İçine:
---------------
*Poğaçaların şeklinde kesilmiş kaşar peyniri veya sürülebilir beyaz peynir

Kıyısına:
-------------------
*Labne peyniri veya krem peynir
*Kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
*****************
*Hamur malzemelerinin un hariç tümünü karıştırın ve unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur elde edin.
*Ağzını nemli bir bezle veya boneyle örterek ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
*Hamur kabardığında kısaca yoğurun ve içinde oluşan gazın çıkmasını sağlayın, hamur sönecektir.
*Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
*Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını biraz sulandırarak sürün (sulandırmadan sürerseniz, yüzeyleri çok küçük olduğundan yumurta kokabilirler) 
*Önceden ısıtılmış 175-180 derecelik fırına verin ve üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Çıkarıp biraz ılınmalarını bekleyin.
*Bu arada içlerine beyaz peynir tercih ediyorsanız ezerek sürülebilir hale getirin.
*Veya kaşar tercih ediyorsanız, alanı poğaçalardan küçük olmayacak şekilde ince dilimleyin ve poğaçanın birini kalıp gibi kullanarak yuvarlak şekillendirin (kaşarı köşeli olarak içine koyarsanız, kıyısına labne sürerken sıkıntı yaşarsınız)
*Poğaçaları kopmayacak şekilde ikiye kesin. Aralarına yumuşak beyaz peynir sürün veya dilim kaşar koyun.
*Kıyılarına labne veya krem peynir sürün.
*Kıyılarını, bir tabağa kıydığınız maydanozlara yuvarlayarak bulayın ve servis tabağına dizin.   




39 yorum:

  1. mmmm sabah dersten önce ne iyi gider!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlemcim; sen şimdi şipşak yaparsın, senden korkulur :)

      Sil
  2. Çocukluğumun en sevdiğim pohaçası Serap'çım,06 patisserie bunu süper yapardı,hemen deneyeceğim.Eline sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekçim; 06 Paskalya ve Tahinli'yi de nefis yapar. Taa Hatay'dan vapurla onları alıp yemeye gelirdim genç kızlığımda :) Sağol canım..

      Sil
  3. serapcımm harzika görünüyorlar.bayılırım ben.ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bernacım; pek güzel oluyor ama nasıl bayılmayalım dimi? Sağol canım :)

      Sil
  4. Yaa çok severim ben bunu...Olsada yesemm..ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; çok sağol. Belki birgün birlikte yeme fırsatımız olur, belli mi olur :)

      Sil
  5. Ellerinize sağlık. ÇOK LEZZİZ GÖRÜNÜYORLAR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Nursevincim; çok teşekkürler..

      Sil
  6. Canım ellerine sağlık pofuduk pofuduklar bayıldım zaten de çok severim bu poğacayı .Sevgilerimle..

    YanıtlaSil

  7. gerçekten de harika yapmışsın..
    camın arkasından baktığımı unutacak kadar hayranlıkla bakakaldım sabah sabah :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nunucum; çok tatlısın :) Yakın olsak, ikram ederdim hemen :) Sağol canım..

      Sil
  8. görüntüsü de tadı da çok keyifli bunun. Bilirsin evde çocuk olunca biraz onların damak tadı öne çıkıyor ya, benimkiler ot tüketmediğinden anca biri gelince yapıyorum bunu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetçim; kıyısını ota bulamak zorunda değilsin.. Rende kaşara da batırabilirsin :) Sağol..

      Sil
  9. Bayıla bayıla yerim aama halen yapmadım. Nefis görünüyor.
    Ellerine sağlık arkadaşım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilaycım; zararın neresinden dönsen kardır.. Hemen dene bence:) Sağol..

      Sil
  10. Müjgan hanım sakallı demiş sen saçaklı demişsin bende kırpık demişim bu tarife.Ellerine sağlık olsun.Nefis olmuş.Acil bir misafir geldiğinde pastaneden o yuvarlak sandaviçlerden alınıp ta yapılabilir.Çalışan kadın için kurtarıcı :D
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemincim; çok haklısın, hazır sandviç ekmeğiyle de yapılabilir.. Sağol..

      Sil
  11. Yapmam lazımm inşallah beceririm bu aralar bu hamur işleriyle derdim var doğrusu sizde görüp yapmaya çalışıyorum hamur kabarmıyor arkadaş, ben de bir sorun var galiba ama yılmayacağımm devam :)) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feridecim; kesin şaka yapıyorsun, inanmıyorum. Senin bloğunu ziyaret eden kimse inanmaz buna :) Sağol canım..

      Sil
  12. Çok severim benim çocukluğumda süzme yoğurtla beyaz peynir karıştırılırdı. Şimdi krem peynirle yapılıyor.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii Sibelcim; halen öyle yapılabilir, neden olmasın.. Sağol..

      Sil
  13. Ellerinize sağlık.Ben de pastacılık kursunda öğrendim 2-3 kez yaptım.Çok lezzetli oluyor ama ben arasına lokum peyniri sürüyorum tadı daha farklı oluyor,denemenizi tavsiye ederim:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Rüya; lokum peynirini duymamıştım. Neden olmasın. Sağol..

      Sil
  14. ben de arada çocuklara yapıyorum nefis oluyor ,biz eskiden kanape derdik sonra bir yerden kırpık diye okudum sendeki adı da süpermiş:))) ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırpık ve sakallıyı duymuştum ama bir yerden mi gördüm yoksa uydurdum mu bilmiyorum ama :)) ben saçaklı dedim nedense.. Nefis oluyor ama gerçekten..

      Sil
  15. MİSS GİBİ BİR POĞAÇA, BEN DE KOKOŞ DEMEK İSTİYORUM HEP :))
    ELLERİNE SAĞLIK SEVGİYLE KALIN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım; kokoş da güzel olur gerçekten :) Sağol..

      Sil
  16. Serap'cım ellerine sağlık.Çocukluğumda en sevdiğim lezzetlerden biriydi :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevverim; hepimiz severdik. Sağolasın..

      Sil
  17. Okula giderken pastanaden en çok aldığım poğaça çeşidiydi. Beni o günlere götürdün Serap'cım. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nostalji güzel bi şey değil mi Nilgüncüm :)

      Sil
  18. benim icin pastane pogacasidir.ellerine saglik hazir gibi duruyor pogacalarin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgürcüm; nasıl dersen de önemli değil. Lezzeti nefis nasılsa :)

      Sil
  19. Ben pastaneden hiç alamadım bu güzel poğaçaları, yok peyniri nasıl, yok maydanoz güzel yıkandımı diye düşünmekten. Şimdi doya doya yemek güzel. Ellerine sağlık Serapcım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde yapılanın yerini tutmaz. Onlar pastacılıkta kullanılan "çok doymuş" yağlar kullanıyorlar. Almamakta fayda var :( Sağol hayatım..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...