El açması mayasız börek tarif
El açması ıspanaklı börek
Elde açma ıspanaklı börek
Ispanaklı börek tarifi
Elde açma ıspanaklı börek favorim. Bahçedeki ıspanaklar geçen Perşembe günü kar gördüler ama halen canlılar (desenize İzmir'in karından ne zarar görebilirler ki:) Çarşamba günü pazarda kendimi tutmuşum, yufka da almamışım. Niye? Şu yufka işini iyice geliştirmeye kararlıyım da ondan. Bu ıspanaklar bir el açması börekte can bulmalı yani. Daha önce sevgili Yeşim'den tarifini alarak burada mayalı yufka'yı anlatmıştım. Fakat o yufkayla yapılan böreği komşularım yemiş ve bunun mayasız olanını mutlaka denememi tavsiye etmişlerdi. İşte o gün bugündür niyet vardı yani..Neyse, kısmet bugüneymiş. Denendi, geçer not aldı. Yani kat kat ve incecikti, kıyır kıyırdı. Ama bana göre yine de mutlaka geliştirilecek; gerekirse bir İstanbul çıkarmasında Chef's İstanbul'un börek kursuna gidilecek ve daha iyi nasıl yapılabilir öğrenilecek:) Şimdilik benden bu kadar, bakalım sizler nasıl yapıyorsunuz..Afiyet olsun..
*************
İçi için:
----------
*Yarım kilo ıspanak (iç malzeme olarak kıyma-peynir-patates de tercih edebilirsiniz)
*300 gr. lor veya beyaz peynir (hangi türünü isterseniz)
*Tuz ve isteğe bağlı baharat
Hamuru için:
----------------
*Yarım kilo un
*320 ml. su
*1 yemek kaşığı sirke (hamurun kıyır olması için)
*Az tuz
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ara sıvı malzeme:
---------------------
*1 kase zeytinyağı
Üstü için:
--------------
*Az zeytinyağı ve 1 yumurta
Açmak için:
----------------
*Nişasta
Yapılışı:
*********
*Hamur malzemesini iyice yoğurun ve pürüzsüz bir hamur yapın. Ağzını örtüp bir kenarda dinlenmeye bırakın.
*İç malzemesini hazırlamak için ıspanakları yıkayıp olabildiğince ince doğrayın, elinizle harmanlayarak biraz sönüp azalmalarını sağlayın. Loru ufalayıp içine ekleyin. Damak zevkinize göre tuz, karabiber, toz veya pul kırmızı biber ekleyin.
*Hamurunuzu 28 küçük parçaya ayırın ve 4'er toptan oluşan 7 grup oluşturun.
*Her bir 4'lü minik topu kahve fincanı genişliğinde ve nişasta yardımıyla açın. Aralarına fırçayla az yağ sürerek 4 kat üstüste koyun (en üste yağ sürmeyin, çünkü oraya oklava değdireceksiniz, hamurun oklavaya yapışmaması için bu önemlidir) kenara ayırın. Diğer 4'lülere de aynı işlemi tekrarlayın. Aşağıdaki gibi olacaklardır:
*Şimdi 4'er kattan oluşan minik yufkalarınızın herbirini önünüze çekip yine nişasta yardımıyla ve oklavayla büyütebildiğiniz kadar büyütün. Piyasa yufkalarının yaklaşık üçte ikisi büyüklüğe kadar yırtılmadan gelebiliyorlar. Üzerine biraz sıvıyağ sürün. Aşağıdaki gibi olacaktır.
*Şimdi de gözkararı 7 eşit parçaya ayırdığınız harcınızdan yufkanızın içine güzelce serpiştirin. Ve bir kenarından başlayarak sarın. Sonra kendi etrafında döndürüp gül şekline getirin ve yağlanmış tepsinize koyun. Bu da aşağıdaki gibi olacaktır:
*Diğer 6 yufkayı da bu hale getirdikten sonra üzerlerine, sıvıyağın içine kırıp çırptığınız yumurtayı sürün. 200 derece fırında börekler iyice kızarıp ilk fotoğraftaki gibi renk alana kadar pişirin.
Süper, hamaratçım.Ne zaman iyileştin de , börekler açtın.Maşallah arkadaşım, maşallah.
YanıtlaSilAblacım daha ne olsun bilmem..Hemde en sevdiğimden ıspanaklısından:)Ellerine sağlık.
YanıtlaSilmmmmmhhhhh.nefis gorunuyor.ellerine saglik.bayildim.sevgilerle.
YanıtlaSilşu yufka işini öğrenmek lazım. Annem harika yapar ama ben hiç bulaşmadım.
YanıtlaSilellerine sağlık:))
var mı elde açma yufkalısı gibi..
YanıtlaSilolsun be ablacım,bu halini bile başıma taç ederim emin olun..
emeklerinize sağlık..
gönül dolusu muhabbetlerimle..
:)
Daha ne olacak canım benim ellerine sağlık miss gibi börek olmuş.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Öpüldün.
sonradan alıştım ıspanaklı böreğe ama şimdi çok sık yapıyorum,
YanıtlaSilellerine sağlık nefiss görünüyor,gece gece üşenmesem mutfağa atacağım kendimi,
:)
güzel bir gün diliyorum.
sevgilerimle...
afiyet bal olsun canım benim. ben de aynı yöntemle tek tek açıyorum bezeleri.
YanıtlaSilbir arkadaşımda 3 adet birlikte alt 3 adet üst ortaya iç koyup yapıyor.
herkes denesin Serapçığımın bu tarifini harika oluyor.
öptüm seni.
Güzel arkadaşım bahçeme dört gözle ıspanak ekmeyi bekliyorum şu an toprak maalesef Ankarada buz ve kazılacak gibi değil yoksa ıspanak tohumum hazırda bekliyor bahçeden o taze ıspanakları toplamak salatasını böreğini yapmak bambaşka bir keyif..eline sağlık sevgiyle kal.
YanıtlaSilMmmm, bayılırım ıspanaklı böreğe, hele de el açması. Nefis görünüyor canım, ellerine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilDilekçim; çok şükür daha iyiceyim hayatım, sağol..
YanıtlaSilHavvacım; işte kendimizce yaptık bişeyler:)) Sağol..
Sevgili Cafe Biscuitje; ıspanaklı sevilmez mi, sağol..
Saadetçim; benimkilerden yapan yok, kendi kendime öğrenmeye çalışıyorum işte:))
Ayşegülcüm; bir aceminin elinden çıktığı düşünülürse, evet, fena değildi:))
Ferayım, sağol hayatım:)
Haticecim; hepsinin vardır elbet kendi içinde bi güzelliği:)) Sağol canım benim..
Şükrancım; o bahçede yetişen gibisi gerçekten olmuyor başka yerde, katıksız, ilaçsız..Sağol canım, inşallah en kısa zamanda ekersin..
Elifçim; elimizden geleni yapmaya çalıştık naçizane:)) Sağol canım..
ellerine saglik ablacim, tadanlar arasinda olmak isterdim...
YanıtlaSilŞeydacım; inşallah bir gün, bebişinle gelirsin de sana da yediririm:)) Sağol ablacım..
YanıtlaSilBen turkiyedeki yufkalarin tadini bilmiyorum o yuzden acaba o satin yufkalar mi yoksa elde acma yufkayla.mi boreklet daha guzel olur? Satin yufkalara dokulen sos acaba ev yufkasina da dokulse hamurlasma.olur.mu ?
YanıtlaSilEğer yufkayı yeterince ince ve kat kat açabilirseniz, sos hamurlaşma yapmaz. Garantili çıtırlık için zeytinyağı yerine çiçekyağı kullanın ve açma işlemini mutlaka nişastayla yapın. Elde açmayla da hazır yufkayla da beğenen var, bu biraz da zevke kalmış tabii ama el açması bence bambaşka:)
YanıtlaSilTarifiniz için teşekkürler en kısa zamanda ben de deneyeceğim .ELİNİZE SAĞLIK
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim sevgili ziyaretçim.. Şimdiden kolay gelsin..
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor ellerinize sağlık. Ozellikle mayasiz bir tarif ariyordum.Bugün deneyecegim insaallah.
YanıtlaSil