Zeytinyağlı enginar tarifi
Zeytinyağlı enginar nasıl yapılır
Zeytinyağlı enginar tarifini daha önce burada vermiştim. O tarif tamamen annemden devşirilmiş ve ailede geleneksel olarak yapılandı. Fakat geçtiğimiz haftalarda katıldığım Tepekule Catering İşbirliği ile Miranda Zeytinyağlı Lezzetler etkinliğinde Şef Binali Yılmaz'ın yaptığı enginar yemeğinden sonra bu ikisini dönüşümlü olarak yapmaya karar verdim. Bildiğim tariften tamamen vazgeçmek için gerekçem yok açıkçası, bana göre nefis çünkü. Ancak Binali Bey'in yaptığı şekliyle daha aydınlık görüntüsü olan ve lokum gibi bir yemek çıktı ortaya ve o haline de bayıldım. Onun için hemen deneyip size anlatmak niyetim vardı zaten o günden beri. İşte bugün denedim ve geldim. Buyrun, afiyet olsun..
Malzemeler:
***********************
*5 adet taze ve bütün enginar (İstanbul'da bütün bulmanın zorluğundan bahsedildiği için özellikle böyle dedim:)
*15-20 adet arpacık soğan
*Dilerseniz bir küçük kase taze iç bakla (tarifin orijinali baklalı ancak ben koymadım)
*Zeytinyağı
*1 limonun suyu sıkılmış bekletme suyu
*Damak zevkinize göre tuz
*Yarım limonun suyu
*2 tatlı kaşığı un
*1 tatlı kaşığı şeker
*Üzeri için dereotu
Yapılışı:
***********************
*Limonlu bekletme suyunu hazırlayın.
*Yapraklı bütün enginar çanağının ücte ikisini kesip atın. Taze yaprakları kalsın.
*Bu arada enginarın pratik ayıklanması için sevgili arkadaşım Pembe Kekik'in videosunu buradan izleyebilirsiniz..
*Saplarını kesip dış kart kısımlarını atarak temizleyin ve üçe-dörde bölerek suya salın.
*Enginarların göbeğindeki tüylü kısmı kaşık yardımıyla oyarak çıkarın.
*Tencereye soyup temizlediğiniz arpacık soğanlarını bütün olarak ve zeytinyağıyla birlikte alın, ocağa oturtun.
*Üzerlerine iki tatlı kaşığı unu serpiştirip kavurmaya başlayın.
*Soğanlar biraz öldüğünde üzerine enginarların üzerine biraz çıkacağından emin olduğunuz miktarda su ekleyin. İçine tuz, şeker ve yarım limon suyunu da koyup kaynatın.
*Enginarları ve kullanacaksanız taze iç baklaları suyun içine yerleştirin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
*Suyunu çekmeye başladığında pişme durumlarını kontrol edip ateşten alın.
*Mümkünse biraz soğutarak ve üzerini dereotuyla süsleyerek servis edin.
Antalya da bütün Bulunuyor ama ben hiç yapmadım. Yerlermi bilmiyorum. Nefis görüntüye dayanamadım.hakikaten tarifde faydalı ve güzel .Ellerinize sağlık
YanıtlaSilKeşke sevseler, ne kadar faydalı bir sebze.. Sağolun Nursevin Hanımcım..
SilBayılırım,ama bütün hiç yapmadım..Hemen deneyeceğim..ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilNurşencim; beğeneceğini umuyorum canım, sağolasın..
Silharikaaaaaa gözüküyo bi de bizimkiler yese şahane olacak çok severim aması var işte.:(
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel görünüyor
Bigocum, benim de oğlum pek sevmez ama biz eşimle bayılıyoruz. Sağol ablacım..
SilBu yemeğe bende çok beğendim o gün Serapcığım ellerine sağlık afiyet olsun yiyenlere sevgiler...
YanıtlaSilMinecim, gerçekten nefisti. Benimki şefinki gibi değil şüphesiz ama yine de beğendik:)) Sağol canım..
Sildenenmeli ablacım ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Sağol Baharcım :)
SilEnginarı ailecek çok severiz, görüntüsü harika eminim tadı da öyledir:)
YanıtlaSilSağol Fadişçim :)
SilNefis görünüyor canım.
YanıtlaSildukan diyetiniçok rahat yapıyorum ama en üzüldüğüm şey enginarın yasak olması bayılırım oysa ama ilk fırsatta yapıp ucundan azıcık tadarım:)))
Ellerine sağlık .sevgiler öpüyorum
Ah bu Dukan, nereden çıkarmış bu diyeti bir bilsem be Haticecim.. Umarım haayırlı sonuçlarla çıkarsın bu süreçten.. Sağol canım benim..
SilEllerine sağlık ne güzel olmuş Serap'cım.
YanıtlaSilSağol Petekçim :)
SilBu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSilBayılırım enginara bir de bu tarifle yapayım, ellerine sağlık:))
YanıtlaSilHaydi bakalım Saadetçim :)
Silımmmmm misss gibi kokusu resmen burnuma geldi:) limonlu buhar kokusu. etkinlik fotoğraflarını görmüş içim gitmişti bu tarife bayıldımmm
YanıtlaSilSağol Handancım :)
Silgüzel sunum tadı mutlaka güzeldir ellerine sağlık arkadaşım
YanıtlaSilserapcım kesin dene derim hamsili pilavı ben çok sevdim . torun iyi çok şükür sağol canım
sevgiler
Deneyeceğim mutlaka Müjgancım:) Sağol canım..
SilSerap'cım benim için enginar deyince akan sular duruyor. Nefis bir görüntüsü var ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilSağol Nilgüncüm.. Giritlilik var kanında, normaldir yani:))
SilEline sağlık.Enginarın en rafine hali,çok severim.Bir de dolmasını.Sevgiler.
YanıtlaSilBen de dolmasını çok severim Nergisçim.. Olsa da yesek:)) Sağol canım..
Sil