Rum tatlısı nasıl yapılır
Kıbrıs tatlısı tarifi
Kıbrıs tatlısı nasıl yapılır
Galeta unlu tatlı nasıl yapılır
"RUM TATLISI" niçin dendiğini bilmediğimden nette biraz araştırdığım bu tatlı ile ilgili bir cevap bulamadan size geldim maalesef, bağışlayın. Tabii bu arada "ben biliyorum" diyen varsa da beri gelsin, biz de öğrenelim:) Hayır, belli ki Rumlar'dan kalmış bir tarif ama benim anlam veremediğim, malzemelerde bir özellik veya ayrıcalık olmadığı halde neden böyle isimlendirilmiş olduğu.. Bu tip tatlıların keki hep unla yapıldığından olsa gerek, kekini galeta unuyla yapmalarında yatıyor ayrıcalığı sanırım. Fakat her ne olursa olsun, her kim ilk yapmış olursa olsun, tatlı muhteşem bir lezzet, damaklara şenlik.. Belki bilirsiniz, bizim buralarda Halep tatlısı adı altında ve seyyar arabalarda satılan nefis bir tatlı vardır, keki aynen o görüntü ve lezzette oluyor. Denemediyseniz, ilk misafir sofranıza mutlaka tavsiye ediyorum. Afiyet olsun..
*****************
Keki için:
---------------------
*3 yumurta
*1 su bardağı galeta unu
*1 su bardağı şeker
*1 su bardağı sıvı yağ
*1 su bardağı hindistan cevizi
*Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
*1 kabartma tozu
Şerbeti için:
-----------------------
*1.5 su bardağı şeker
*2 su bardağı su (şerbet soğuk, kek sıcak olacak)
Kreması için:
------------------------
*1 litre süt
*1 su bardağı un
*1 su bardağı şeker (ben 1 parmak eksik kullandım)
*2 tepeleme çorba kaşığı toz krem şanti (muhallebi soğuyunca eklenecek)
********************
*Öncelikle şerbet için su ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın.
*Kek için yumurta ve şekeri çırptıktan sonra; önce sıvı malzemeler olmak üzere tüm kek malzemesini ekleyip çırpın. Yağladığınız büyük dikdörtgen borcama boşaltıp üzerini kaşık sırtıyla düzeltin.
*Keki önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında kürdan testini geçene kadar pişirin.
*Keki çıkarın, ilk sıcaklığı biraz geçince soğuk şerbetle ıslatın.
*Muhallebiyi bir kenara alıp ara sıra karıştırarak soğutun. Tam soğuğa yakın ılıklığa geldiğinde toz krem şantiyi ekleyip 15 dakika çırpın ve kekin üzerine döküp yayın.
*Buzdolabında 3-4 saat bekletip soğuk olarak dilimleyerek servis edin.
** Dilerseniz üzerini de hindistan ceviziyle süsleyin.
çok lezzetli görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel görünüyor...
YanıtlaSilAblacım elleine sağlık çok sevdiğim bir tatlıdır bu nefis olmuş sevgilerimle...
YanıtlaSilSelam canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilGaleta ununun kattığı lezzeti merak ettim.Görünümü çok güzel .Tadınında çok güzel olduğunu söyledin.O zaman ilk fırsatta yapmalıyım .Canım ellerine sağlık olsun..
YanıtlaSilellerine sağlık canım görüntü lezzeti özetliyor :)
YanıtlaSilmutlu hafta sonları sevgiler.
Ellerine saglik canim güzel bir tarif afiyetler olsun.
YanıtlaSilTavsiyene uyup,misafir beklemeden hemen yapmalıyım.Galeta unu ile olması ilginç .Eline sağlık.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilBu leziz tatlıyı yemek bana da kısmet oldu:) herkese tavsiye ederim, tadı harika.. Tekrardan ellerine sağlık Serap Teyzecim çok güzeldi..:)
YanıtlaSildediğin gibi kim bulursa bulsun adı da önemli değil,lezzet önemli zaten senin elinin lezzetinden ne şüphe:))
YanıtlaSilsevgiyle kal
Rum tatlısını ilk kez duydum. Çokta güzel görünüyor. Ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSerap cım bu tatlıya Kıbrıs tatlısı da deniyor çok da güzel oluyor ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilBu tatlıyı ben de Kıbrıs tatlısı diye biliyordum.Ama dediğiniz gibi adının önemi yok tadı enfes.Eline sağlık Serap'cım :))
YanıtlaSilKıbrıs tatlısı diye yapıyorum bunu.Belki Rumlarla olan komşuluktan geliyordur ablacım,ellerine sağlık.
YanıtlaSilarkadaşım dediğin gibi adının önemi yok önemli olan tatlıyı yapana bak kendiside tatlı gibi tatlımı tatlı bir arkadaş senin yaptığın herşey güzel ellerine sağlık. en kısa zamanda deniyeceğim .
YanıtlaSilarkadaşım dediğin gibi adının önemi yok önemli olan tatlıyı yapana bak kendiside tatlı gibi tatlımı tatlı bir arkadaş senin yaptığın herşey güzel ellerine sağlık. en kısa zamanda deniyeceğim .
YanıtlaSilellerine sağlık önce şu içine kavrulmuş kadayıf koyulandan sandım ama o guruptan bir tatlıymış. galete unu hiç kullanmamıştım kek olayın da denerim bir ara.
YanıtlaSilMüstakbel kızım tatlı yememe izin veriyor artık. Hay Allah'ım dün gece o milföy pastasıyla uğraşacağıma bu tatlıyı yapsaymışım ya. Neyse geç olması hiç olmamasından iyidir.
YanıtlaSilarkadaşım çok incesin çok teşekkür ederim tekrar doğum günümü blogtanda kutlamışsın :)inşallah en kısa zamanda tekrar görüşürüz
YanıtlaSilbu tatlıyı bir kere tattım kıbrıs tatlısı diye duymuştum ama çok lezzetli bir tatlı ellerine emeğine sağlık serapcım
sevgiler
cok guzel gorunuyor.aglayan keke benziyor sanki biraz.ellerine saglik.
YanıtlaSilhıımm nefis bir şeye benziyor.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilgüzel yorumun için teşekkürler serap hanım :) galeta unlu bir tatlı, daha önce duymamıştım. Çınarla deneriz haftasonu. sevgiler.
YanıtlaSilgüzel yorumun için teşekkürler serap hanım :) galeta unlu bir tatlı, daha önce duymamıştım. Çınarla deneriz haftasonu. sevgiler.
YanıtlaSilSerabim harika gorunuyorrrr inan tatliya hic dayanamam hemen denenecektir emin ol sana yazarim.
YanıtlaSilellerin dert gormesin.Bayram tatlis ne yapsamki diye dusunuyordum sag ol var ol canim cok opuldun.
Ben kıbrıs tatlısı biliyorum
YanıtlaSilEllerine sağlık arkadaşım
Sevgiler
Benim yaptığım galeta unlu tatlıya benziyor malzemeleri ablacım. Ama adı her ne olursa olsun görüntüsü güzel, tadı da öyledir eminim elinize sağlık :)
YanıtlaSilSevgili Mutfağa Buyrun, Saadetçim, Özgencim, Siyah Kuğum, Vişnabım, Fuat Bey, Pasta Köşem, Gülcancım, Nergisçim, Burcucum, Feriha Ablacım, Haticecim, Feraycım, Cevverim, Havvacım, Çiğdemcim, Haticecim, Aylincim (Defnecim:), Müjgancım, Özgürcüm, Şenizcim, Aslıcım, Özgülcüm, Nilaycım, Müboşum; çoooook sağolun, hepiniz çok sağolun..
YanıtlaSil