Sayfalar

1 Ekim 2012 Pazartesi

TAHİN PEKMEZLİ EKMEK

Tahin pekmezli ekmek tarifi
Tahin pekmezli ekmek nasıl yapılır
Tahinli ekmek tarifi
Pekmezli ekmek tarifi
Ekmek tarifleri


Tahin pekmezli ekmek alelacele çıktı yine ortaya :))

Bizim site bazen çok şenlikli oluyor. Cumartesi akşamı site lokalinde hep beraber yemek yerken, Pazar akşamına makarna partisi planları yapılıyordu. İçlerinde İtalyan asıllı bir arkadaşımız var ve hep çok güzel soslu makarnalar yaptığından dem vururdu. O yapacakmış, aşağı yukarı 20 kişilik bir gruba.

Benim epeydir planlayıp bir türlü vakit bulamadığım bir ekmekti bu. Hiçbir yerde görmüşlüğüm, tatmışlığım yok. Sadece kafamda tasarlamıştım ve damaklara şenlik hafif bir lezzet olacağından emindim. Makarna partisini bahane edip, etkinliğe ben de küçük bir katkıda bulunayım istedim ve akşamüstü hemen koyuldum işe.. Tahminim piyasadaki tahinli çöreğe benzeyeceği yönündeydi, ondan daha hafif tatlı ama genel olarak ona çok benzer birşey çıktı ortaya. Mayayla oynamaktan korkanlardansanız, artık korkmayın ve bir yerden başlayın bence. Dilim başına düşen tahin-pekmez ve susam miktarı gerçekten çok az olan bu ekmeği deneyin mesela:) Biz son anda gelen misafir dolayısıyla makarna yiyemedik ama oradakilerin hepsi bu ekmekten tattı.. Afiyet olsun..


Malzemeler:
******************


Hamuru için:
--------------------------
1 kg. un (ben kalabalığa yaptığım için bu kadar kullandım, siz yarım ölçüye indirebilirsiniz)
600 ml. süt (3 su bardağı)
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı sıvıyağ
 İçine ve üstüne:
--------------------------
1 çay bardağı susam
Yarım su bardağı tahin ve yarım su bardağı pekmez karışımı (daha tatlı isterseniz pekmezi 1 bardak, tahini yarım bardak kullanın)


Yapılışı:
******************
*Hamur malzemelerini yoğurun ve normal ekmek hamurundan çok az daha katı olan hamurunuzu hazır edin.
*Hamurunuz biraz dinlenirken tahin-pekmez karışımını hazırlayın.
*Ekmek hamurunu unlanmış tezgaha alıp merdane yardımıyla yaklaşık 30 cm çapa kadar yassıltın.
*Üzerine 1-2 yemek kaşığı tahin-pekmez karışımı kenarlara fazla taşırmadan sürüp susamın dörtte birini serpiştirin.
*Hamuru dört tarafından yukarıdaki şekilde katlayın.
*Yassıltıp, katlayıp tekrar iç harçlama işini iki kez daha yapın.
*İlkinden sonraki katlamalar, sıvı malzemenin taşma meylinden dolayı zorlaşacaktır, yukarıdaki şekilde sıkıştırarak taşmayı önlemeye çalışın.
*Son yassıltmadan sonra yukarıdaki şekilde patlak verebilir, önemsemeyin:)
*Son kat harcı sürüp susamı serpiştirdikten sonra (toplam 3 kez) hamuru dört yanından kapatıp elinizle yuvarlayın ve yağlanmış tepsiye koyup elinizi ıslatarak yaydırın (ben bu miktarı 30 cm çapında tepside pişirdim)
*Üzerine kalan tahin-pekmez karışımını sürüp susamı da serpiştirin.
*Ilık bir yerde (tercihan 50 derecelik fırında) ağzını örterek mayalandırın.
*Hamur yükselip tepsi hizasına gelince fırını 200 dereceye kızdırın ve pişmeye bırakın
*Üzerindeki pekmezin etkisiyle çabuk kızaracaktır. Kızarma seviyesi rengini iyice koyulaştırdığında 175 dereceye indirip içinin pişmesi için yarım saat kadar daha pişirin. Bıçak testiyle kendini çektiğinden emin olunca fırından alın.
*Tel ızgara üzerine ters çevirerek soğutun. İyice soğuyup dinlenince dilimleyin. İçi yumuşacık ve dış katmanı kıyır kıyır çörek-ekmeğiniz hazırdır..


















 

28 yorum:


  1. Bütün sitenin katıldığı etkinlik çok hoşuma gitti böyle güzel komşuluk ilişkilerinin sürüyor olması ne güzel. Bizim sitede asansör kapısında merhabadan öteye geçmiyor.

    Ekmek çok güzel görünüyor ellerine sağlık, afiyet olsun

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Çınar; burası müstakil evlerden oluşan bir site. Yatay yerleşim olunca insanlar ister istemez rastlaşıyor, belki de ondandır bizim muhabbetimiz. Asansör olayı yok yani :) Sağolasın canım..

      Sil
  2. tahin lide mis gibi kokulu kokulu harika olmuştur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Tahin pekmezi çok severim..Hemen deneyeceğim bu ekmeği..ellerine sağlık,nefis..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; umarım beğenirsin canım :)

      Sil
  4. Hay Allah, makarna partisine katılamamanıza üzüldüm ama. Ellerine sağlık ekmek için de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh, kalorinin sadece birini almış olduk böylece be Aylincim:) (Polyannacılık genlerde var naapıcan :)

      Sil
  5. Damardan girmişsiniz resmen. Bunu denemek kesinlikle şart oldu. En kısa sürede deneyiyip sonuçları paylaşırım ben de.Ellerinize sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetçim; umarım denemeni paylaştıysan kaçırmamışımdır :)

      Sil
  6. GÜZEL GÖRÜNÜYOR HATTA GÜZEL AZ KALIR OLSA DA YESEM YANİ ELİNE SAĞLIK. BÖYLE KOMŞULUKLAR İYİ GELİYOR İNSANA ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifçim; komşuluk önemli bir kurum aslında. Değerini bilene tabii :) Sağol canım..

      Sil
  7. Harika olmuş. Pekmez hamur işlerine çok yakışıyor. En kısa sürede denenecek.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelcim; senin beğenmen benim için önemli canım, sağol :)

      Sil
  8. Bu ekmek işinden hep korkmuşumdur Serapcığım sende görünce imreniyorum nefis bir görüntü anlatımda harika bu tarifi deneyeceğim ellerine sağlık arkadaşım umarım hafta sonu görüşürüz sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minecim; beni güldürdün Allah da seni güldürsün.. Sen bunu mu yapamayacaksın, hadi canım :) Sağol canım benim..

      Sil
  9. Lezzetini tahmin ediyorum ve ilk fırsatta denemeyi çok isterim ama senin elinden yemek çok daha keyifli olurdu ablacımm..
    Ellerine sağlıkkkkk..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melihacım; belki birgün bir yerde, kimbilir :) Sağol canım..

      Sil
  10. Ovvv ben buna bayıldım bayıldımmmm, ekmekcilerin şahı seni :)

    Not aldım efemmm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leylacım; ekmekçi teyze lakabımın hakkını vermeye çalışıyorum :) Sağol canım..

      Sil
  11. Ekmekçi güzeli arkadaşım, gene döktürmüşsün.Ben yarım ölçü yapayım.

    YanıtlaSil
  12. Tahini cok seviyorum cok güzel görünüyor ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar kendinizi geliştirmiş bir bayansınız sizi çok tebrik ediyoruz.Bir taraftan çalışıp diğer taraftan da yemek kültürünüzü ne kadar geliştirmişsiniz.Hemde besleyici sağlıklı yemekler,ekmekler hazırlıyorsunuz

    www.zeytinyagibutigi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Zeytinyağı Butiği; çok sağolun..

      Sil
  14. Merhabalar,
    Blogunuzun ismini biliyordum ama şimdiye kadar hiç ziyarete gelmemiştim; hata etmişim. Açıklayıcı ve çok güzel tarifleriniz var; özellikle ekmeklere bayıldım. Ellerinize ve emeklerinize sağlık.
    Tahin Pekmezli ekmeğinizi mutlaka deneyeceğim, sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Pırıl; güzel düşüncelerin ve nazik ziyaretin için çok teşekkür ederim, sağolasın. Yine beklerim, benim işim gücüm ekmek, en çok bulacağın tarif daima ekmek olacaktır..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...