Elde kol böreği nasıl açılır
Mayalı börek hamuru tarifi
İşte..Nihayet..İlk ve son olarak yıllar önce deneyip vazgeçtiğim, hatta sorsanız bir daha asla denemeyeceğim bir lezzetti elde açma börek. Hüsranın boyutunu hayal edin:)) O zamanlar ne bilgisayar, ne internet..Kitaplardan anlaşılır-anlaşılmaz bir yığın tarif..Ama bir gençlik cesaretiyle girişip yine de yapmıştım bir gün. Fena değildi. Belki yufka çok ince olmamıştı ama şeklen başarılı sayılırdı. Lakin heyhat ! Kupkuruydu..Tam 'boğazına dursun ham çökelek' misali boğaza dizilen cinsten..Vazgeçivermişim işte nasılsa..
Bu ölçüyle ben 13 kişi ağırladım, koyduklarım fazla fazla yetti herkese. Üzerine de 6 koca parça kaldı. Epey makul bir miktar yani..En kısa zamanda mayasız sade hamurla börek deneyip yazacağım inşallah..Teşekkürler Yeşim..Hepinize afiyet olsun..
Malzemeler:
****************************
Hamur için:
--------------------------
*1 su bardağı (200 ml) çiçek yağı
*1 su bardağı süt
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket instant maya
*Yaklaşık 5- 5,5 su bardağı kadar un (un miktarı yoğurdunuzun kıvamına göre değişebilir)
*Tuz
İç malzeme için:
----------------------------------
*Ben kıymalı yaptım. Miktarları ona göre vereceğim. Siz dilediğiniz içi kullanabilirsiniz..
*1 kg. orta yağlı dana kıyması
*3-4 adet kuru soğan
*Zeytinyağı (soğanı kavurmak için)
*Tuz-karabiber-pul biber-kurutulmuş reyhan
Üstüne sürmek için:
---------------------------------------
*1 yumurta
*Sıvıyağ
Yapılışı:
***********************
*Hamur malzemesinin tümünü yoğurma kabınızda karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan ve pürüzsüz bir hamur yoğurun.
*Üzerini örtüp 15-20 dakika kadar dinlendirin. Amaç hamurumuzun mayalanması değil, dinlendirip özleşmesini sağlamak.
*Bu arada iç malzemenizi hazırlamak için soğanları yemeklik doğrayıp zeytinyağında çevirin.
*Kıymayı ve baharatı ekleyip, kıyma saldığı suyu çekene kadar kavurun.
*Biraz ılınmasını bekleyin (yufkalarınızın cıvık olmaması için)
*Bekleyen hamurunuzdan 30 veya 33 adet minik beze koparın (ben her bir yufka için 3 minik beze kullandım, kat kat olmasını istedim çünkü.
*Böylece 33 bezeden, her biri hazır yufkaların yarısından biraz büyük 11 yufka elde ettim.)
*Üç tanesini ayrı ayrı nescafe tabağı küçüklüğünde açıp üstüste koyun.
*Üç katlı minik yufkayı oklavanızla büyüterek dar uzun ve yaklaşık yarım yufka büyüklüğünde ince yufka elde edin.
*Üzerine bir yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirin.
*Kıyısına yufka sayınıza göre eşit ayırdığınız miktardaki kıymayı boydan boya yayıp, yufkayı rulo yapın. *Yağladığınız tepsinin ortasına kendi etrafında dolayın.
*Diğer mini yufkaları da aynı işleme tabi tutup ilk rulonun etrafına dolamaya devam edin.
*Tepsiniz dolduğunda diğer tepsiye geçin.
*Büyüklüğüne göre iki veya üç tepsi böreğiniz olacaktır.
*Açma ve doldurma işlemi bittiğinde üstü için gerekli malzemeyi güzelce çırpıp fırça yardımıyla böreklerinize sürün.
*200 dereceli fırında altı üstü iyice kızarana kadar pişirin.
*Çıkardıktan sonra 5-10 dakika soluklandırıp dilimleyin ve servis edin.
Ayy çok çıtır gözüküyor,çok feci canım çekti :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,mutlu haftalar diliyorum..
Sağol Zelihacım..Sen iki dakikada hallediverirsin şimdi, n'olucak:)))) Sevgiler canım..
YanıtlaSilBu emeğe şapka çıkarılır ellerine sağlık Serapçım muhteşem
YanıtlaSilAblacigim tekrardan denemene degmis baksana insanin agzi sulaniyor vallah, çok lezzetli gornuyor. Ellerin dert görmezsin. Corbamin hakkinda sordugun soruya gelince cevabini yazmak istiyorum. Evet Serap ablacigim çorbanin içinde salça koymuyorum. Corbanin rengi ise yesil mercimegin haslama suyunu atmadigimdan dolayi zaten koyu renkte, birde nane ve pul biber kavurup eklenince böyle bir renk çikiyor :)
YanıtlaSilBöreklerimi hep hazır yufkadan yapıyorum ama cesaretimi toplayıp bir gün hamurunu açıp kendim yapmak istiyorum. ellerinize sağlık..
YanıtlaSilGülercim..Çok sağol ama şımarıcam şimdi:)))))))))))
YanıtlaSilAylacım; çok sağol ablacım geri dönüşün ve bilgilendirmen için..Ayrıca güzel yorumun için de teşekkür ederim:) Eksik olma..
Hülyacım; inşallah dener ve beğenirsin. Sağol canım..
Ellerine sağlık,mis kokusu buralara kadar geldi,çok lezzetli görünüyor.
YanıtlaSilGüzel yorumun beni çok mutlu etti,yüreğine sağlık.
Ben Şeri,kızım Şehval ama bu ayrıntıya dikkat etmen ayrıca sevindirdi beni,teşekkür ediyorum.
kocamannn,
sevgilerimle...
ellerine sağlık deneme yanılmadan sonra en güzeli bulunmuş bilmiyorum ben yapabilir miyim ama tarifi not ettim cesaretlendiğim birgün yapabilirim
YanıtlaSilsevgiler
Canım ellerine sağlık,tesadüf yeşimciğimin bu tarifini hafta sonu bende dostlara hazırladım gerçekten enfes bir lezzet:)herkese tavsiye ederim ,hiç yufka açamam diyen bile kesinlikle hazırlayabilir.
YanıtlaSilyiyenlere afiyet olsun.
öpüyorum seni...
iç olarak patlıcan da kullanılabilir, muhteşem oluyor. patlıcanlar minik minik küp doğranıyor, soğanla kavruluyor, tuz ve karabiber konuluyor...
YanıtlaSilayyy yutkunmaya başlamışım ben:)) tadını kesinlikle tahmin ediyorum şifa olsun
YanıtlaSilcanım ellerine sağlık bende büyük hamur açamadığımdan 10cm lik yuvarlakları yağlayıp üstüste koyuyorum sonra ters çevirip tek tek alıp elle genişleterek açıyorum incecik oluyor oda böyle çıtır düşüyor.
YanıtlaSilhata çıkması mümkün değil en fazla birazcık deliniyor:))
sevgiler öpüyorum
afiyetler olsun canım.çok öpüyorum.güzel bir hafta diliyorum.sevgilerimle....
YanıtlaSilCanım merhabalar, bildiğim ve çok güvenerek senin gibi açma börek hamurunda ilk kullandığım bir tarif budur.. Yeturun her tarifi gibi bu da mükemmel ve hiç bilmeyenin dahi tereddütsüz deneyebileceği bir börek yufkası.. hem senin hem yeturun eline sağlık.
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor zaten..
ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık, çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilAfiyet olsun.
Sevgiler.
Ben beceriksizi bu tarifi denedim.sonuç poğaçamsı bişi oldu .Sebep:elde hiç yufka açmamış biri olaraktan kanımca kalın kalın açtım sardım gitti hamuru:))
YanıtlaSilŞericim, Aylincim, İncicim; çok teşekkürler..
YanıtlaSilNars İstanbul; patlıcan harika bir fikir, sağol canım..
Feriha ablacım; sen bunun gibileri parmağının ucuyla bile yaparsın:)) Sevgiler..
Haticecim; şu elle çekiştirerek büyütme işine henüz cesaret edemem. Görmem, denemem lazım..Sana bravo valla..Sağol canım, sevgiler..
Yeşimcim; çok sağol tekrar..
Şükrancım; bence de Yetur'un tüm tarifleri denemeye değer..Sağol..
Saadetçim, Sarecim; çok sağolun..
Aylinim küçümenim:)) Ne demek beceriksiz, ne demek ! Duymayayım bi daha..Senin nice yaptığını ben rüyamda bile görmüyorum be tatlım, bunu illa ki bigün yaparsın..Sağol canikom:))
Elinize sağlık gerçekten nefis görünüyor bayıldım gerçekten patatesli, pırasalı da harika olr heralde sevgilerimle...
YanıtlaSilvalla ben hiç yufka açamam! ama bunu başardım! düzgün açmak önemli değil yeter ki ince olsun,ama 3 yufka üst üste koyarak açmak güzel fikir, bir de böyle deneyeyim bakayım, eline sağlık canım, Yeşim'e de çok teşekkürler bu güzel tarifleri için.
YanıtlaSilBana da bi cesaret geldi bu yazıyı okuyunca. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilOff çok güzel olmuştur Serapcım çıtır çıtır ellerine sağlık.
YanıtlaSilSevgş
iler..
çok güzel görünüyorlar. bende heveslendim :) yeşim ablanın tarifleri hiç şaşmıyor zaten. ellerinize sağlık
YanıtlaSilÖzgencim; her tür malzemeyle nefis olacaktır eminim, neden olmasın:) Sağol canım..
YanıtlaSilMübeccelcim; ben de düzgün açamayacağımı bildiğim için direkt olarak büyük bir dikdörtgen yaptım:) Ama gerçekten çok ince oldu, sonuç o yüzden başarılıydı..Hem zaten; şekil hiç birşeydir, lezzet herşey:)))) Sağol
Aylincim; sen garanti yapar, hatta öte bile geçersin:) Sağol hayatım..
Feraycım; çok sağol canım..
Hayatın Tatları; Yeşim'in tariflerinin garantisi bu börektir..Budur yani:)) Sağol canım
güzel gözüküyor mutlaka deneyeceğim..
YanıtlaSilellerinize sağlık.
Şencan Hanımcım; umarım denemiş ve beğenmişsinizdir.. Sevgiler, sağolun..
YanıtlaSil