Sayfalar

18 Eylül 2011 Pazar

EKŞİ MAYALI EKMEK

Ekşi mayalı ekmek tarifi
Ekşi maya ekmeği tarifi
Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır
Ekşi maya ekmeği nasıl yapılır


Ekşi maya yapımını çok önceleri burada anlatmıştım, hatta hemen akabinde ekşi maya ekmeğini de yazmıştım. Ama ekşi mayam tam 1,5 yaşındayken öldü maalesef:(( Haziran ayındaki İstanbul'a gidişimde eşime tembihlemeyi unutmuşum bakımını. Geldim ki ne göreyim, berbat kokmuş. Bu da öldüğünü, artık işe yaramayacağını gösterir. Üzüldüm, hem de çok. Ama artık önüme bakmam gerekiyordu, hemen yeni bir ekşi maya hazırladım.

İlk ekmeğimi yapacağım zaman biraz sabırsız davranıp ekşi maya ekmeğime eser miktarda instant maya ekledim. Tabii ki yaptığım ekmekten- henüz instant mayayı katmadan- bir miktar hamuru öncelikle ayırdım, kelepçeli bir kabın içinde buzdolabına kaldırdım. Sonra ne mi oldu? Fotoğraflardaki muhteşem manzara çıktı ortaya. O gün bugündür instant maya ekleyerek yapıyorum ekşi maya ekmeklerimi. Lezzette kayda değer aleyhte bir fark yok, lakin doku acayip farkediyor. Göz göz..Nefis..Denemek isterseniz buyrun. Afiyet olsun..

Malzemeler:
************


*Linkteki ekşi maya ekmeği tarifine ilaveten
sadece 1 çay kaşığı instant maya

Yapılışı:
**********
*Ekşi mayanızı soğuk olmayan suyla biraz sulandırın ve kek hamuru kıvamına gelene kadar un ekleyin. *Elinizle lif lif uzatacak şekilde hamuru aşağıdan yukarı doğru esnetip bırakın.
*Eğer mayanın tamamını kullandıysanız (ben öyle yapıyorum) bir hamburger ekmeği büyüklüğünde ayırıp kelepçeli kaba koyun. Bir-iki saat dışarıda bekletin ve göz göz baloncuklandığında, bir sonraki ekmeğinizde kullanmak üzere, buzdolabına kaldırın.
*Kalan hamurunuza instant mayanızı ekleyip hamuru elinizle biraz daha mıncıklayın ve yağlanmış tepsinize aktarın.
*Avcunuzu ıslata ıslata hamurun üzerini düzeltin.
*Ağzını örtüp ılık bir yerde köpürerek kabarmasını bekleyin.
*Hamur, her zaman instant maya ekleyerek yaptığımız derli toplu hamurlarımıza nazaran biraz cıvık oluyor, hani neredeyse kek hamuru kıvamında diyebilirim (ekşi maya ekmeği hamuru yumuşak tutulur, sert tutarsanız, ekşi maya instant olan kadar cabbar olmadığından, hamurunuz kabaramaz)
*Bir köşesine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyduğunuz ve önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verin (bu iş için boş ton balığı kutusu kullanabilirsiniz)
*Üzeri kızardığında 175 dereceye indirip, 15 dakika kadar daha pişirin.
*Çıkarıp nihale üzerinde soğutun.










15 yorum:

  1. Ellerine saglik canim hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Ablacigim,
    nasilsiniz gorusmeyeli?

    Benimde bir kaç defa eksi maya denemem oldu ama sonuç basarisizdi :)
    Ellerinize saglik olsun ekmeginiz nefis gorunuyor.
    Gorusmek dilegiyle Ablacigim,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Mis kokusu buralara kadar geldi,ellerine sağlık nefis gözüküyor.
    Afiyet olsun...bereketi daim olsun.


    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Gülcancım, Sevgicim; çok teşekkürederim, sevgiler..

    Mihribancım; çok sağol ablacım, iyiyim. Senin de sıhhat ve afiyette olduğunu umuyor, sevgilerimi gönderiyorum..Sağol tekrar..

    YanıtlaSil
  5. Annemler de ekşi maya ve instant maya kullanarak yaparlar ekmeklerini köy fırınlarında burada da onun tadını aldım sanki görüntüden Ellerinize sağlık çok güzel olmuş Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  6. köyde anneannem yapardı ekşi maya ile ekmekler.ellerinize saglık.

    YanıtlaSil
  7. Elifçim, Eylemcim; bunun lezzetini bilenlerin yorumları daha farklı bir değer kazanıyor benim için. Çok sağolun..Benziyorsa ne mutlu bana..

    YanıtlaSil
  8. canımm daha dün arkadaşla konuştuk senin mayayı bahsetmiştim ona:)

    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  9. Denediğim için biliyorum, harika. Ellerine sağlık bir dilim peynir kapıp geliyorum..

    YanıtlaSil
  10. Ablacııım öncelikle bana en son yorumumda yazdıklarında çok haklısın..
    Yardım almam gerekiyor ama ben geçer diyerek geçiştiyorum.
    Neysee her zamanki gibi nefiss bir ekmek olduğu zaten görüntüden belli..
    Üzerinde tereyağıyla yemek vardı şimdi ama bu tabii kilo olarak geri dönüyor.
    Miss gibide kokuyordur ohhh..:))
    Ellerine sağlık.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  11. ohh miss mis...şimdi sıcacık bu ekmekten,ve üzerine anne tereyağından sürüp sürüp yemelere doyum olur mu hiiçç:))
    ellerinize sağlık:)
    bende miminiz var kabul buyurursanız:)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. yapılmazmı hemen not alındı ekmek sever olarak:)) takıpteyım sizi..sevgılerımle...

    YanıtlaSil
  13. Çok severim ekşi maya ekmeğini,ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  14. Haticecim, Nilgüncüm, Melihacım, Bir Tutam Kekiğim, Binbir Çeşnim ve Pembe Kekiğim; hepiniz çok sağolun, sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  15. ellerinize saglıkk bende şu ekmek olayına gireyim diyorum ama ufak bir seyahate çıkorum donunce aynı hevesle devammmm :)sizden çok tarif bakacagıma eminimm harika ekmekleriniz

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...