Ekşi maya ekmeği tarifi
Ekşi mayalı ekmek tarifi
Ekşi maya ekmeği nasıl yapılır
Ekşi maya ekmeğini de blogumun ilk günlerinde burada anlatmıştım. Bir önceki kaydımızda ekşi maya yapımını öğrenen arkadaşlardan bu ekmeği yapacaklar olabilir düşüncesiyle tekrar anlatacağım.
Bu iş yaklaşık yarım gün alan bir iş yani yine sabır gerekiyor. Öyle 'yoğur, 1 saatte mayalansın, pişir' değil. O nedenle -bence- hemen başlayalım, ancak mayalar ve pişiririz.. Merak etmeyin, başında durmanız gerekmiyor, sadece gelip gidip bakacaksınız, kontrol edeceksiniz, o kadar. Bir de havalar serinlediği için, bu işi mutlaka iyi ısıtabildiğiniz bir ortamda yapmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü maya üşümeyi sevmez, ekşi maya ise hiç sevmez:) Haydi kolay gelsin, sonra da afiyet olsun..
Malzemeler:
************
*2,5 bardak beyaz un
*1 bardak oda sıcaklığında ekşi maya
*1/4 tatlı kaşığı tuz
*1/2 bardak su
Yapılışı:
*****************
*Mayayı genişçe bir kaba alıp içine 1/2 bardak beyaz un ilave edin ve temiz bir tahta kaşıkla karıştırın.
*Üzerine bone veya streç film geçirip ılık bir yerde 2 saat dinlendirin.
*Üzerinde biraz kabarcıklar oluşacaktır.Üzerine kalan malzemeyi ekleyip 10 dakika kadar yoğurun.Yumuşacık ve yapışkan bir hamur elde edeceksiniz.
*Hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp ılık bir yerde 4-5 saat bekletin. Hacmi yaklaşık iki katına çıkacaktır.
*Hamuru tezgah üzerinde elinizle iyice yuvarlayıp unlanmış fırın tepsisine koyun ve 1 saat daha ikinci mayalanma için bekletin.
*Ekmeğinizin üzerine keskin bir bıçakla derin bir-iki çizik atın ve önceden 200 dereceye ayarlanmış fırına atın.
*Üzeri kızarana kadar 200 derecede pişirin.
*Üzeri kızardıktan sonra içinin çiğ kalmaması için 175 dereceye indirip 10-15 dakika daha pişirip fırından alın.
*Tel ızgara üzerinde soğutun.
canım nefis olmuş ekmek ellerine sağlık ama oldukça uğraştırıcı,acaba ben ne zaman cesaret edeceğim ve benimde bir ekmeğim olacak.sevgiler.
YanıtlaSilCanım mutlu haftalar bu enfes ekmeği fırından çı
YanıtlaSilkınca sıcak sıcak alıcan içine kaymakla bal doldurup yiycen sonrada tombik olucan:))Ne yapa
yım beni seven tombik sevsin dimi ama:))Ellerine
sağlık öpüyorum.
Oh ekmek te pişmiş, çok güzel görünüyor, o ekşi mayadan ekmeğin gözenekli yapısına bayılıyorum, tabi tadına da:) Allah bilir sizin bahçenizde ekmek fırını da vardır şöyle taştan:)
YanıtlaSilBernacım, gerçekten de hazır hissetmen lazım. Zamanı gelince olur merak etme, sevgiler canım, sağol..
YanıtlaSilDeryacım, unutma ve üzülme ki BAZILARI TOMBİK SEVER, sevsinler seni..Canım benim..
Fadişçim, şimdi sıkı dur: Evet bahçede değil ama balkonda fırın var, taştan hem de..Fakat maalesef eşim tamamlayamadı içini henüz, kullanamıyoruz o yüzden..Fotoğrafını çeker anlatırım bi gün olmazsa..Sevgiler..
YanıtlaSilİyi haftalar arkadaşım, ekşi maya ekmeğine kendimi bildim bileli bayılırım. Çocukken üzerine en çok acı biber salçası sürüp yerdim. Şimdi ise eşimin her Afyon seyahatinde ekşi maya ekmeği siparişi veriyorum. Kokusuna bitiyorum yemesende olur. Yakınmı oturuyoruz bilmiyorum ama inan kapını çalıp iki dilim verirmisin demek geldi içimden. Yoğunluğum biter bitmez ben bunu denemezmiyim? Sağol...
YanıtlaSilmiss gibi kabarmış bir ekmek sıcaık üstüne biraz tereyağı ve yumuşacık yağlı peynir amaninn bu ekmek bana recimi bozduracak:))Ellerine sağlık canım benim
YanıtlaSilOyy :)
YanıtlaSilBen bir dilim rica edeyim, ( yetmez ama ayıp olasın değil mi:D)
Üzerine mis gibi tereyağ ve salça sürüp,sıcacık çayımla yiyeceğim.Seni de bol bol anacağım anacağım ablacığım..
Kalbi sevgilerimle
Nilgüncüm, buyur başım üstüne canım. İtiraf edeyim ben de önce ve uzun uzun koklarım. Koklamam bitince- ki hemen bitmez- yerim. Üstelik benim ekmek düşkünlüğüm yoktur ama ekşi maya ekmeğini hiç katıksız bile yerim. Senin getirttiğin bir de kara fırında pişmiştir. Offf kapatalım bu konuyu bence..Sevgiler canım..
YanıtlaSilPepelacım, hepsini al ye yavrum, feda olsun, afiyet olsun canım..Ha..bi de yağı benim için de sür, ben yemiyorum da kilo korkusundan..Sevgiler canım..
YanıtlaSilAylincim, yemen gereken kadar dilim yersen bu ekmek kilo milo aldırmaz, tam tersine korumana yardımcı bile olur, fenni maya içermiyor, düşün..Sevgiler hayatım..
sevgili admin ekşimaya ekmek yapımı için su değirmeninde üretilmiş tambugday unu yulaf unu ve çavdar unu üretiyorum.tamamen katkısız ve dogal olarak ürettiğim unları size kargo ile ulaştırabilirim.tel:5356782485 saygılarımla halil ayar
YanıtlaSilbu tarif teki su miktarı doğrumudur acaba yarım bardak bana az geldi ve göz kararı biraz daha su ekledim ??
YanıtlaSilDoğrudur arkadaşım.. ama madem eklemişsiniz, artık sonucu bekleyeceksiniz:)) Suyun az olma sebebi, ekşi mayanın da cıvık kıvamıyla ekmeği yumuşatacak olmasıdır. Yine de siz bilirsiniz :)
YanıtlaSilekemeğim az önce fırından çıktı,kokusu ve tadı güzeldi sanırım sıcakken kesmeye çalıştığımdan içi biraz hamurumsuydu ama bekleyemedim
YanıtlaSilekşi mayayı tarifinizle kurdumve bu ikinci ekmeğim biraz pratiklik kazanmam lazım sanırım bide tariflerinizde kullandığınız kap ölçüsü verirseniz sevinirim,ilginize teşkr edrim,tarifinize sağlık:))
İlk çıktığında, kendini biraz çekmeden hemen keserseniz illa ki içi hamur olur. Neyse, böylece öğrenmiş oldunuz:)) Bundan sonra mayanız daha da canlanacak ve eliniz de alışacaktır. Fakat ben hiç kap ölçüsüyle yapmadım. Hep tartarım. Bundan sonra ölçmeye çalışırım. Sevgiler..
Sil