Ekşi maya ekmeği tarifi
Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır
Ekşi maya ekmeği nasıl yapılır
Ekşi maya yapımını çok önceleri burada anlatmıştım, hatta hemen akabinde ekşi maya ekmeğini de yazmıştım. Ama ekşi mayam tam 1,5 yaşındayken öldü maalesef:(( Haziran ayındaki İstanbul'a gidişimde eşime tembihlemeyi unutmuşum bakımını. Geldim ki ne göreyim, berbat kokmuş. Bu da öldüğünü, artık işe yaramayacağını gösterir. Üzüldüm, hem de çok. Ama artık önüme bakmam gerekiyordu, hemen yeni bir ekşi maya hazırladım.
İlk ekmeğimi yapacağım zaman biraz sabırsız davranıp ekşi maya ekmeğime eser miktarda instant maya ekledim. Tabii ki yaptığım ekmekten- henüz instant mayayı katmadan- bir miktar hamuru öncelikle ayırdım, kelepçeli bir kabın içinde buzdolabına kaldırdım. Sonra ne mi oldu? Fotoğraflardaki muhteşem manzara çıktı ortaya. O gün bugündür instant maya ekleyerek yapıyorum ekşi maya ekmeklerimi. Lezzette kayda değer aleyhte bir fark yok, lakin doku acayip farkediyor. Göz göz..Nefis..Denemek isterseniz buyrun. Afiyet olsun..
************
*Linkteki ekşi maya ekmeği tarifine ilaveten
sadece 1 çay kaşığı instant maya
Yapılışı:
**********
*Ekşi mayanızı soğuk olmayan suyla biraz sulandırın ve kek hamuru kıvamına gelene kadar un ekleyin. *Elinizle lif lif uzatacak şekilde hamuru aşağıdan yukarı doğru esnetip bırakın.
*Eğer mayanın tamamını kullandıysanız (ben öyle yapıyorum) bir hamburger ekmeği büyüklüğünde ayırıp kelepçeli kaba koyun. Bir-iki saat dışarıda bekletin ve göz göz baloncuklandığında, bir sonraki ekmeğinizde kullanmak üzere, buzdolabına kaldırın.
*Kalan hamurunuza instant mayanızı ekleyip hamuru elinizle biraz daha mıncıklayın ve yağlanmış tepsinize aktarın.
*Avcunuzu ıslata ıslata hamurun üzerini düzeltin.
*Ağzını örtüp ılık bir yerde köpürerek kabarmasını bekleyin.
*Hamur, her zaman instant maya ekleyerek yaptığımız derli toplu hamurlarımıza nazaran biraz cıvık oluyor, hani neredeyse kek hamuru kıvamında diyebilirim (ekşi maya ekmeği hamuru yumuşak tutulur, sert tutarsanız, ekşi maya instant olan kadar cabbar olmadığından, hamurunuz kabaramaz)
*Bir köşesine ısıya dayanıklı küçük bir kapta su koyduğunuz ve önceden 200 dereceye ısıttığınız fırına verin (bu iş için boş ton balığı kutusu kullanabilirsiniz)
*Üzeri kızardığında 175 dereceye indirip, 15 dakika kadar daha pişirin.
*Çıkarıp nihale üzerinde soğutun.
Ellerine saglik canim hayirli aksamlar öptüm.
YanıtlaSilMerhabalar Ablacigim,
YanıtlaSilnasilsiniz gorusmeyeli?
Benimde bir kaç defa eksi maya denemem oldu ama sonuç basarisizdi :)
Ellerinize saglik olsun ekmeginiz nefis gorunuyor.
Gorusmek dilegiyle Ablacigim,
sevgiler...
Mis kokusu buralara kadar geldi,ellerine sağlık nefis gözüküyor.
YanıtlaSilAfiyet olsun...bereketi daim olsun.
sevgilerimle...
Gülcancım, Sevgicim; çok teşekkürederim, sevgiler..
YanıtlaSilMihribancım; çok sağol ablacım, iyiyim. Senin de sıhhat ve afiyette olduğunu umuyor, sevgilerimi gönderiyorum..Sağol tekrar..
Annemler de ekşi maya ve instant maya kullanarak yaparlar ekmeklerini köy fırınlarında burada da onun tadını aldım sanki görüntüden Ellerinize sağlık çok güzel olmuş Sevgilerle...
YanıtlaSilköyde anneannem yapardı ekşi maya ile ekmekler.ellerinize saglık.
YanıtlaSilElifçim, Eylemcim; bunun lezzetini bilenlerin yorumları daha farklı bir değer kazanıyor benim için. Çok sağolun..Benziyorsa ne mutlu bana..
YanıtlaSilcanımm daha dün arkadaşla konuştuk senin mayayı bahsetmiştim ona:)
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Denediğim için biliyorum, harika. Ellerine sağlık bir dilim peynir kapıp geliyorum..
YanıtlaSilAblacııım öncelikle bana en son yorumumda yazdıklarında çok haklısın..
YanıtlaSilYardım almam gerekiyor ama ben geçer diyerek geçiştiyorum.
Neysee her zamanki gibi nefiss bir ekmek olduğu zaten görüntüden belli..
Üzerinde tereyağıyla yemek vardı şimdi ama bu tabii kilo olarak geri dönüyor.
Miss gibide kokuyordur ohhh..:))
Ellerine sağlık.
Öpüyorum.
ohh miss mis...şimdi sıcacık bu ekmekten,ve üzerine anne tereyağından sürüp sürüp yemelere doyum olur mu hiiçç:))
YanıtlaSilellerinize sağlık:)
bende miminiz var kabul buyurursanız:)
sevgilerimle...
yapılmazmı hemen not alındı ekmek sever olarak:)) takıpteyım sizi..sevgılerımle...
YanıtlaSilÇok severim ekşi maya ekmeğini,ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilHaticecim, Nilgüncüm, Melihacım, Bir Tutam Kekiğim, Binbir Çeşnim ve Pembe Kekiğim; hepiniz çok sağolun, sevgiyle kalın..
YanıtlaSilellerinize saglıkk bende şu ekmek olayına gireyim diyorum ama ufak bir seyahate çıkorum donunce aynı hevesle devammmm :)sizden çok tarif bakacagıma eminimm harika ekmekleriniz
YanıtlaSil