Sayfalar

1 Kasım 2013 Cuma

DOMATES SOSU ( Atmayın, Yapın )

Domates sosu nasıl yapılır
Domates sosu tarifi
Kalan domateslerden domates sosu yapımı 



Domates sosu domatesin mevsimi geçmeden yapılır, biliyorum ama belki dipfrize bütün domates atanınız varsa yada halen tarla domatesi bulabileniniz; işte domatesin - normalde atılan ama bizim atmadığımız - kabuklarından elde edilen bu sos tarifim onlar için. Ha.. bir de "iyi fikir" diyeniniz olursa, seneye domates mevsimi için de aklında bulunsun derim. Çalışan arkadaşlarım için bu işin mümkün olamayacağını da biliyorum, ancak ev hanımı arkadaşlarım yapabilir diye düşünüyorum. Siz de benim gibi "gıda atmaya kıyamayanlardan" iseniz bence not alın. Sıcak sıcak kavanozlarsanız hele ki, imdat dediğinizde elinizin altında bulunur. Fikir sevgili Canan Efendigil Karatay'dan, uygulaması benden.  Afiyet olsun..


Malzemeler:
********************

*4-5 gün boyunca buzdolabında sakladığınız ve kapaklı bir kapta biriktirebildiğiniz miktarda domatesin kabuğu
*Miktarla orantılı olarak dilediğiniz miktar zeytinyağı
*Tuz


Yapılışı:
***********************
*Biriktirdiğiniz 4-5 günlük domates kabuğunu tencereye alın.
*Zeytinyağını ve tuzunu da ekleyin, kaynamaya bırakın.
*Pişmiş kabukları kevgire alın.
*Yapabiliyorsanız elinizle mıncıklayarak veya benim yaptığım gibi havanınızın dibiyle ezerek kabukları kevgirden geçirin.
*İlk başta oldukça sulu olacak sosunuzu tavaya alıp biraz kaynatın.
*İstediğiniz kıvama geldiğinde;
  --hemen veya birkaç gün içinde kullanacaksanız küçük bir kaba koyun ve dolaba alın,
  --ileride kullanacaksanız yeni kapaklı uygun boyda bir kavanoza sıcak sıcak ve sıkıca kapatın.













10 yorum:

  1. ellerine sağlık canım. Ben yazdan yaptığım domatesleri kabuklarıyla rondolayıp kavurdum .ama bu sosu yaz aylarında çok kullanabilirim. Kahvaltı için yada yemeğe koyarke soyduğum kabukları böyle değerlendireceğim bundan sonra .
    teşekkürler sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikir Karatay'dan bana, benden size Haticecim :)) Sağolasın hayatım..

      Sil
  2. Vay anasınııı, çok akıllıca Serap :) Bundan sonra böyle yapmalı. Ben de bu yıl maydonoz sağları atmayıp buzlukta biriktirdim ve kemik kaynatırken içine attım. Bize böyle fikirler lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana bunlarla gel.. diyorsun yani Leylacım :)) İnşallah canım, sağol..

      Sil
  3. Süpper fikir Serap Ablacım

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık ablam, nefis görünüyor.Öperim çokk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aycancım; lezzeti çok güzeldi, umarım sen de yaptığında beğenirsin canım.. Sağol..

      Sil
  5. Hahhh inan şaştım kaldım ne güzel sos olmuş öyle.Offf üzüldüm hep domatesi rendeleyipte attıklarıma hep ziyan etmişim.Bundan böyle aklımda Serapcığım öyle güzel faydalı bilgi paylaştın ki Allah Razı olsun diyorum.Canımm güzel yüreğine sağlık,sevgilerimi yolladım..

    YanıtlaSil
  6. Hic duymamistim Serap ablacim, boyle yararli bir bilgi paylastigin icin tesekkur ederim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Bu hafta baktım pazara ama kalmamıştı artık tarla domates..
    Keşke mevsimi hiç bitmese şu domatesin:)
    Ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...