Sayfalar

4 Ekim 2012 Perşembe

DOMATES SALÇASI

Domates salçası tarifi 
Domates salçası nasıl yapılır 
Salça nasıl yapılır 
Ev salçası nasıl yapılır 
Evde salça yapımı
Ev salçası tarifi 


Domates salçasını iki hafta kadar önce yayınlayacaktım fakat o aralar İstanbul'a gitme hazırlıklarım vardı ve fırsat bulamadım. Tam o sırada sevgili Tülay (Hepleziz) yayınladı ev salçasını. Malzemeleri aynı, sadece yapımında küçük nüanslar olan bir tarifti onunki. Onun da ellerine sağlık olsun, afiyetle tüketsinler inşallah.

Bugün pazarda halen tarla domatesi ve armut domates görünce, henüz yapamayanlar için halen geç olmadığını düşündüm ve tarifi seneye bırakmak yerine hemen yayınlamaya karar verdim. Güneşin keyfi en azından İzmir'de yerinde, onda da sıkıntı yok. Domates salçası deyip biber ilave etmeme şaşmayın lütfen. O biber orada "devede kulak" kalıyor:)) Ama tartışılmaz bir lezzet katkısı oluyor, bence mutlaka ekleyin. Afiyet olsun..

Malzemeler:
******************
8-10 kg. domates
1 kg. kadar kapya biber (kırmızı etli)
3-4 yemek kaşığı kalın tuz (turşuluk)

Yapılışı:
********************
*Domates ve biberleri yıkayın. Domateslerin tepelerini oyup çıkarın, biberlerin de çekirdeklerini çıkarın. Ve hepsini gelişigüzel doğrayın. Büyükçe bir tencereye alın.
*Ocakta harlı ateşte hiç su eklemeden (domateslerin kendi suyuyla) yarım saat-45 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın.
*Elinizin dayanacağı kadar soğuduğunda, altına yaklaşık büyüklükte kap koyduğunuz iri delikli kevgire (makarna süzgeci) dökün ve iyice bastıra bastıra elinizle ezerek alta püresini çıkartın. En son kalan posayı atın. (Bahçe varsa gübre olarak toprağa karıştırabilirsiniz:)
*Pürenin içine tuzu koyup karıştırarak erimesini ve malzemenin tamamına karışmasını sağlayın.
*Büyükçe bir borcam veya çelik tepsiye alarak güneş gören bir yere -üzerine tülbent örterek- alın.
*Suyunu çekip salça kıvamına geldiğinden emin olana kadar (yaklaşık 5-6 gün) bekletin. Bu süreçte günde hiç olmazsa bir kez karıştırın.
*Salçanız olduğunda cam kavanozlara alıp yer varsa buzdolabında, yoksa serin ve ışık almayan bir yerde kullanıma hazır bekletin. 







8 yorum:

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...