Domates salçası tarifi
Domates salçası nasıl yapılır
Salça nasıl yapılır
Ev salçası nasıl yapılır
Evde salça yapımı
Ev salçası tarifi
Bugün pazarda halen tarla domatesi ve armut domates görünce, henüz yapamayanlar için halen geç olmadığını düşündüm ve tarifi seneye bırakmak yerine hemen yayınlamaya karar verdim. Güneşin keyfi en azından İzmir'de yerinde, onda da sıkıntı yok. Domates salçası deyip biber ilave etmeme şaşmayın lütfen. O biber orada "devede kulak" kalıyor:)) Ama tartışılmaz bir lezzet katkısı oluyor, bence mutlaka ekleyin. Afiyet olsun..
******************
8-10 kg. domates
1 kg. kadar kapya biber (kırmızı etli)
3-4 yemek kaşığı kalın tuz (turşuluk)
********************
*Domates ve biberleri yıkayın. Domateslerin tepelerini oyup çıkarın, biberlerin de çekirdeklerini çıkarın. Ve hepsini gelişigüzel doğrayın. Büyükçe bir tencereye alın.
*Ocakta harlı ateşte hiç su eklemeden (domateslerin kendi suyuyla) yarım saat-45 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın.
*Elinizin dayanacağı kadar soğuduğunda, altına yaklaşık büyüklükte kap koyduğunuz iri delikli kevgire (makarna süzgeci) dökün ve iyice bastıra bastıra elinizle ezerek alta püresini çıkartın. En son kalan posayı atın. (Bahçe varsa gübre olarak toprağa karıştırabilirsiniz:)
*Pürenin içine tuzu koyup karıştırarak erimesini ve malzemenin tamamına karışmasını sağlayın.
*Suyunu çekip salça kıvamına geldiğinden emin olana kadar (yaklaşık 5-6 gün) bekletin. Bu süreçte günde hiç olmazsa bir kez karıştırın.
*Salçanız olduğunda cam kavanozlara alıp yer varsa buzdolabında, yoksa serin ve ışık almayan bir yerde kullanıma hazır bekletin.
Güle güle tüketin. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilafiyetle tüketin ev salçası gibisi yok....
YanıtlaSilohh nefis olmuş ellerine sağlık canım sevgiler
YanıtlaSilellerine sağlık canım afiyetle tüketin. öpüyorum
YanıtlaSilNursevincim; sağol canım benim..
YanıtlaSilSaadetçim, inşallah canım..
YanıtlaSilSevgili Yemekbiraşk, sağol canım..
YanıtlaSilHaticecim, sağol canım benim, inşallah:)
YanıtlaSil