Sayfalar

16 Eylül 2012 Pazar

SOSYETE MANTISI

Sosyete mantısı tarifi
Sosyete mantısı nasıl yapılır
Yufkalı mantı nasıl yapılır
Yufkalı mantı tarifi
Kolay mantı tarifi


Sosyete mantısını bankacılık yıllarımın Karşıyaka'da geçen bölümünde yemiştim ilk kez, tabii bayılmıştım. Bir Şahane Hanım'ımız vardı - kulakları çınlasın - Çakıroğlu pasajında küçücük dükkanında ev yemekleri yapar ve işyerlerine servis ederdi. Bunu da nefis yapıyordu gerçekten. O yıllardan beri hiç yemedim, yapmadım da. 
Geçen hafta oğlum gelip "anne, sen sosyete mantısı yapabilir misin?" dediğinde şaşırdım. "Yaparım oğlum.. da.. nereden çıktı şimdi, hayırdır?" dedim. Meğer kankasının annesi yapmış, bizimki de bayılmış. Evlat ister de, anne ikiletir mi? Hemen yufka, kıyma alındı ve girildi mutfağa:) Tarif lezzetler.com' dan ve orijinali için buraya tık lütfen.. Herşey iyi hoş fakat burada beni bitiren şey, eşimin oğluma yaptığı muhteşem ! yorumdu: "Oğlum, sen Nişantaşı'nda okumaya başlayalı beri yemek taleplerin de değişti, sosyete mantısı falan ne iş?:)))) Afiyet olsun..

Malzemeler:
*****************
*3 adet yufka (12 adet börek çıkacak)

İç harcı için:
-----------------
*Yarım kg. dana kıyması
*1 adet kuru soğan
*1 yemek kaşığı salça
*Tuz-karabiber (ev salçası kullanacaksanız tuza dikkat ! )

Yufkaları ıslatmak için:
-----------------------------
*Yarım su bardağı sıvıyağ
*Yarım su bardağı su

Üst sosu için:
---------------------
*Yoğurt
*Sarımsak
*1 yemek kaşığı salça
*Tereyağı
*Toz veya pul kırmızı biber
*Dilerseniz ilaveten kekik, kuru nane, fesleğen


Yapılışı:
*****************
*Önce kıymaya soğanı rendeleyin, salçayı ve dikkatlice tuzu ekleyin. Güzelce yoğurun. (İç harç çiğ konuluyor, yanlış okumadınız yani:)
*İlk yufkayı tezgaha serin. Üzerini 1/4 bardak su-yağ karışımıyla sıvazlayın.
*Dörde bölün ve fotoğrafta görüldüğü gibi iki düz kenara kıymanın 1/12'sini bölüştürün.


*Börekleri sarma işlemi bittiğinde 200 dereceli fırına verin. Üzerlerine kaldıysa su-yağ karışımını sürebilirsiniz, kalmadıysa hiçbir şey sürmenize gerek yok, çıtır çıtır oluyorlar merak etmeyin:)


*Börekler pişerken sarımsaklı yoğurdu hazırlayın.
*Diğer tarafta bir sos tavasına biraz sulandırdığınız salçayı, gerekliyse tuzu, tereyağını ve diğer sos baharatını ekleyin ve börekler pişinceye kadar sosu pişirmeyin (sıcak sıcak dökülmeli)


*Pişen börekleri fırından alın, servis tabaklarına bölüştürün.


*Sosu pişirirken, biraz sulandırdığınız yoğurdu böreklerin üzerine yayın ve köpük köpük olan sosu en üstlerine pay ederek servis yapın.




61 yorum:

  1. Senin oğluna yaptığın yoruma çok güldüm Serapcım :))
    Bak sen de basamak basamak fotoğraflamışsın tarifi.. ne hoş olmuş. Ben o aşamaya emekli olunca geçebileceğim gibi :)))
    Sevgiler canım.
    Çok özledim bu arada seni Sevgili Partnerim :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik güzel doyurucu afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  3. Geçen gün biz de sosyetik takıldık:)Afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
  4. Valla Esmoşum; ben de eşimin yorumuna yarıldım:) Şaka bir yana ben de seni çok özledim. 7 Ekim'e az kaldı neyse ki.. Aşama aşama fotoğraflamayı zamanla öğrendim ben de, iyi oldu sanırım. Yaparsın sen de, o günler de gelir merak etme.. Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  5. Eşimin oğluma dediği gibi olmuş sizinki de:) Sibelcim, sağol canım..

    YanıtlaSil
  6. Nefis görünüyor ellerinize sağlık Serap hanım, ben de çok severim sosyete mantısını ama ben kavrulmuş kıymayla yapıyorum.
    7 ekimde görüşmek dileğiyle sevgiler :)
    Tülay

    YanıtlaSil
  7. Canım ellerine sağlık,çocuklar isterde hemen yapılmazmı...çok güzel anlatmışsın,bizdede sıkça yapılan bir lezzettir..Özellikle çay sofralarına..

    YanıtlaSil
  8. ellerine sağlıkkkk ilk fırsatta yapayım epey oldu yapmayalı. bende evlendiğim yıl eşimin haasından öğrenmiştim ogüne kadar gül böreği olarak yapıyordum az farkla oldu sosyete mantısı:)
    ben senin yaptığın şekilde uyguluyorum,Halamız yufkalar sarıldıktan sonra tepsiye su koyuyor ve üstten ıslatıp sonra çekmesini bekliyor ve öyle fırına veriyordu.
    (ben ya çekmezse deyip uygulayamadım öyle:))

    YanıtlaSil
  9. afiyet bal şeker olsun serapcımmm..nasılda imrendim anlatamam lakin kendilerine bayılırımda....sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Tülaycım; çiğden koyunca lezzetinde bir çiğ börek havası oldu, o çok hoşuma gitti. Denemeni tavsiye ederim:) Çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  11. Nurşencim; anne olan daha kolay anlıyor bu durumu bak:) Çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  12. Haticecim; buharda haşlandığını ben de duydum ama fırında gayet lezzetli oluyorken macera aramaya bence de gerek yok:) Çok sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  13. Bernacım; sevilmez mi hiç?:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  14. Bir çok kez yapmışımdır..Gerçekten çok güzel

    YanıtlaSil
  15. ellerine sağlık çok güzel olmuş,sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. ellerine saglik olsun,gercekten cok begenerek yedigim bir lezzettir...seninki de oyle gorunuyor,afiyetle,sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Fatoşçum senin de ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Ferzancım; çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  19. Sevgili U.Aydın; çok teşekkür ederim canım:)

    YanıtlaSil
  20. Canım ya gece gece gördüm uçtu aklım inan .Yarından sonra yufka aldırayım birilerine de hemen yapayım .Zira çok canım istedi.Kıymasını ben de kavurup yapıyordum ama senin tarifine sadık kalıp çiğden denemeli diyorum.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  21. Çiğ kıyma?????ablacım eminim güzel olmuştur,iyice pişiyormu ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  22. annemin tarifide öyle. bende bu şekilde pişiriyorum. ellerinize sağlık. güzel olmuştur. sevgiler.

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize sağlık, evlat ister de yapılmaz mı bizimki de beğendiği şeylerin tariflerini alıp yaptırmaya başladı bana iyi mi?:)

    YanıtlaSil
  24. Agzimin suyu akarak baktim ve okudum tam da oglen yemegi zamani .Ama denerim yaparim diyemeyecegim Aldigim yufkalar o kadar sertki burada .EEE yufka acmayi da beceremiyorum .Acaba milfoyle denesem olurmu ?O nu deneyecegim iste..

    YanıtlaSil
  25. Vişnap; fırında piştiği halde adının "mantı" olmasının nedeni kıymasının çiğden konuluyor oluşu. Öteki türlüsünün adı kıymalı börek oluyor. Böyle denemeni tavsiye ederim, lezzeti çok farklı oluyor.. Sağol canım..

    YanıtlaSil
  26. Havvacım; Vişnap'a söylediklerim senin için de geçerli:) Çiğden mutlaka denemeni tavsiye ederim. Çiğ börek kızgın yağda 2 dakikada nasıl pişiyorsa, bu da fırında 200 derecede uzunca pişiyor, merak etme:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  27. Fatoşçum; çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  28. Fadişçim; o kıvırcık marula ne isterse yap, pişir sonra da afiyetle kendisini ye benim için olur mu?:))

    YanıtlaSil
  29. Özgürcüm; sadece yufkayı milföyle değiştirerek, diğer herşeyini aynı bırakarak yapabilirsin bence, çıtır çıtır olur. Aman sakın karton gibi yufkayla yapma, emeğine yazık olur:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  30. Bize de öğrencilik dönemimizde ilk defa bir arkadaşımızın annesi yapmıştı,hiç unutmam.
    İç malzemesini koyma şekli çok akıllıca,çok homojen bir dağılım olmuş,malzemesiz yer kalmaz herhalde bu şekilde.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergisçim; artık simetri hastalığı mı, adil bölüştürme hastalığı mı, ne dersen de :)) Ben bütün malzemeyi bir de önceden yufka sayısına göre eşit ayırırım:)) Sağol canım benim, evet kıymasız yer kalmıyor böylece..

      Serap

      Sil
  31. güzel yorularınız için teşekkürler. biz hergün çocuklardan alış veriş yapıyoruz. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslıcım; ne güzel yapıyorsunuz :)

      Sil
  32. Merhaba arkadaşlar,

    Oğlumla yemek yeme/yedirme konusunda sürekli problem yaşayan ben, deneyimlerimizi paylaşacağımız bir arşivimiz olsun istiyorum. Bunun için de bir etkinlik planladım.
    Davet etmek için uğradım. Katılımlarınızı bekliyorum.

    I."Cicik Boğaz" Çocuklar Ne Yer? Etkinliği'mizin 1 Ekim - 30 Aralık 2012 tarihleri arasında http://fincanteyze.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği yapacağım, göndereceğiniz güzel tarifleri ve önerilerinizi bekliyorum.

    Ayrıntılı bilgi bloğumda...
    http://fincanteyze.blogspot.com

    Sevgiyle kalın...

    Not: Muhteşem görünüyorlar... ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  33. Ellerine saglık canım çokta leziz olur.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  34. Nergisçim; dediğin gibi kıymasını elinle sıkıştırıp uzatıyorsun, şekil vermek kolay oluyor. Çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  35. Aslıcım; ne mutlu size:) Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  36. Fincan Teyzecim; ben de çocuğu zamanında çok zor yemiş bir anne olarak inşallah bu etkinliğine katılırım.. Kolay gelsin, sevgiler..

    YanıtlaSil
  37. ellerine sağlık canım.
    hoş geldin özledim seni:))

    YanıtlaSil
  38. Serapcığım çok severim bende sosyete mantısını.Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
  39. ben henüz sosyeteye kabul edilmedim galiba:)) çünkü hiç yapmadım, bunu çıtır çıtır yemekten yanayım ben, halk işi yani:)))sevgiyle kalasın

    YanıtlaSil
  40. Bir kase lezzetim; çok sağol canım.. İlgine ve güzel yorumuna:)

    YanıtlaSil
  41. Hülyacım; çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  42. Vallahi Feriha ablacım; anlattığım gibi biz de oğlum talep edene kadar hiç sosyetik olmamıştık, sayesinde olduk şükür:)))) Sağolasın..

    YanıtlaSil
  43. Çok severim gece gece imrendim doğrusu nefis görünüyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  44. Handancım; görüntü her bakışımda beni de cezbediyor:) Sağolasın..

    YanıtlaSil
  45. Serap ablacım bu sosyete mantısına bayılıyorum. Nefis oluyor. Ellerine sağlık ne de güzel anlatmışsın. Çok öpüyorum seni,
    Sevgiler :)
    fatoscatadlar.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatoşçum; kıyma yiyebilip de buna bayılmayacak insan düşünemiyorum inan :)) Sağol ablacım..

      Serap

      Sil
  46. az önce yaptığım sosyetik mantım harika oldu,teşekkürler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Efendim; beğendiyseniz ne mutlu :)) Sağolun.. Serap

      Sil
  47. çoğu kişi kızartarak tarif vermiş eminim bu daha hafif ve lezzetlidir. hemen yapıyorum...tarifinize sağlık :))
    www.kukihome.com
    www.facebook.com/kukihomecom

    YanıtlaSil
  48. Gülşen Hanımcım; fırında gerçekten de çok hafif oluyor. Umarım utandırmaz beni tarifim:) Sevgiler, sağolun..

    YanıtlaSil
  49. tarifinizi aylar önce denedim. sık kullanılanlara da ekledim, açıp açıp buradan yapıyorum artık. aslında bildiğimiz bir şeydi fakat küçük bir fark bile lezzeti değiştirebiliyor bildiğiniz gibi. bu tarifin lezzeti çok güzel. teşekkür etmek istedim.yasemin müge.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Yasemin Müge; beğenmenize ve geri bildiriminize çok sevindim, çok teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  50. Şu anda arkamda bu tarife göre hazırlanmakta kendisi :) İftar için harika bir alternatif ayrıca misafirler geldiğinde de masada hem göze hem de damağa hitap eden bir seçenek, paylaşım için teşekkürler,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  51. Denizin Yıldızı; çok sevindim denemenize.. Umarım beğenmişsinizdir de :) Sağolun ..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...