Sosyete mantısı nasıl yapılır
Yufkalı mantı nasıl yapılır
Yufkalı mantı tarifi
Kolay mantı tarifi
Sosyete mantısını bankacılık yıllarımın Karşıyaka'da geçen bölümünde yemiştim ilk kez, tabii bayılmıştım. Bir Şahane Hanım'ımız vardı - kulakları çınlasın - Çakıroğlu pasajında küçücük dükkanında ev yemekleri yapar ve işyerlerine servis ederdi. Bunu da nefis yapıyordu gerçekten. O yıllardan beri hiç yemedim, yapmadım da.
*****************
*3 adet yufka (12 adet börek çıkacak)
İç harcı için:
-----------------
*Yarım kg. dana kıyması
*1 adet kuru soğan
*1 yemek kaşığı salça
*Tuz-karabiber (ev salçası kullanacaksanız tuza dikkat ! )
Yufkaları ıslatmak için:
-----------------------------
*Yarım su bardağı sıvıyağ
*Yarım su bardağı su
Üst sosu için:
---------------------
*Yoğurt
*Sarımsak
*1 yemek kaşığı salça
*Tereyağı
*Toz veya pul kırmızı biber
*Dilerseniz ilaveten kekik, kuru nane, fesleğen
Yapılışı:
*****************
*Önce kıymaya soğanı rendeleyin, salçayı ve dikkatlice tuzu ekleyin. Güzelce yoğurun. (İç harç çiğ konuluyor, yanlış okumadınız yani:)
*İlk yufkayı tezgaha serin. Üzerini 1/4 bardak su-yağ karışımıyla sıvazlayın.
*Dörde bölün ve fotoğrafta görüldüğü gibi iki düz kenara kıymanın 1/12'sini bölüştürün.
*Diğer tarafta bir sos tavasına biraz sulandırdığınız salçayı, gerekliyse tuzu, tereyağını ve diğer sos baharatını ekleyin ve börekler pişinceye kadar sosu pişirmeyin (sıcak sıcak dökülmeli)
*Sosu pişirirken, biraz sulandırdığınız yoğurdu böreklerin üzerine yayın ve köpük köpük olan sosu en üstlerine pay ederek servis yapın.
Senin oğluna yaptığın yoruma çok güldüm Serapcım :))
YanıtlaSilBak sen de basamak basamak fotoğraflamışsın tarifi.. ne hoş olmuş. Ben o aşamaya emekli olunca geçebileceğim gibi :)))
Sevgiler canım.
Çok özledim bu arada seni Sevgili Partnerim :)
Ellerine saglik güzel doyurucu afiyetler olsun
YanıtlaSilellerinize sağlık:))
YanıtlaSilGeçen gün biz de sosyetik takıldık:)Afiyet şeker olsun.
YanıtlaSilValla Esmoşum; ben de eşimin yorumuna yarıldım:) Şaka bir yana ben de seni çok özledim. 7 Ekim'e az kaldı neyse ki.. Aşama aşama fotoğraflamayı zamanla öğrendim ben de, iyi oldu sanırım. Yaparsın sen de, o günler de gelir merak etme.. Sevgiler canım..
YanıtlaSilGülcancım; sağol canım:)
YanıtlaSilSaadetçim; sağol:)
YanıtlaSilEşimin oğluma dediği gibi olmuş sizinki de:) Sibelcim, sağol canım..
YanıtlaSilNefis görünüyor ellerinize sağlık Serap hanım, ben de çok severim sosyete mantısını ama ben kavrulmuş kıymayla yapıyorum.
YanıtlaSil7 ekimde görüşmek dileğiyle sevgiler :)
Tülay
Canım ellerine sağlık,çocuklar isterde hemen yapılmazmı...çok güzel anlatmışsın,bizdede sıkça yapılan bir lezzettir..Özellikle çay sofralarına..
YanıtlaSilellerine sağlıkkkk ilk fırsatta yapayım epey oldu yapmayalı. bende evlendiğim yıl eşimin haasından öğrenmiştim ogüne kadar gül böreği olarak yapıyordum az farkla oldu sosyete mantısı:)
YanıtlaSilben senin yaptığın şekilde uyguluyorum,Halamız yufkalar sarıldıktan sonra tepsiye su koyuyor ve üstten ıslatıp sonra çekmesini bekliyor ve öyle fırına veriyordu.
(ben ya çekmezse deyip uygulayamadım öyle:))
afiyet bal şeker olsun serapcımmm..nasılda imrendim anlatamam lakin kendilerine bayılırımda....sevgiler..
YanıtlaSilTülaycım; çiğden koyunca lezzetinde bir çiğ börek havası oldu, o çok hoşuma gitti. Denemeni tavsiye ederim:) Çok sağol canım..
YanıtlaSilNurşencim; anne olan daha kolay anlıyor bu durumu bak:) Çok sağol canım..
YanıtlaSilHaticecim; buharda haşlandığını ben de duydum ama fırında gayet lezzetli oluyorken macera aramaya bence de gerek yok:) Çok sağol canım benim..
YanıtlaSilBernacım; sevilmez mi hiç?:) Sağol canım..
YanıtlaSilBir çok kez yapmışımdır..Gerçekten çok güzel
YanıtlaSilellerine sağlık çok güzel olmuş,sevgiler...
YanıtlaSilellerine saglik olsun,gercekten cok begenerek yedigim bir lezzettir...seninki de oyle gorunuyor,afiyetle,sevgiler...
YanıtlaSilFatoşçum senin de ellerine sağlık..
YanıtlaSilFerzancım; çok sağol canım..
YanıtlaSilSevgili U.Aydın; çok teşekkür ederim canım:)
YanıtlaSilCanım ya gece gece gördüm uçtu aklım inan .Yarından sonra yufka aldırayım birilerine de hemen yapayım .Zira çok canım istedi.Kıymasını ben de kavurup yapıyordum ama senin tarifine sadık kalıp çiğden denemeli diyorum.Sevgilerimle..
YanıtlaSilÇiğ kıyma?????ablacım eminim güzel olmuştur,iyice pişiyormu ellerine sağlık..
YanıtlaSilannemin tarifide öyle. bende bu şekilde pişiriyorum. ellerinize sağlık. güzel olmuştur. sevgiler.
YanıtlaSilEllerinize sağlık, evlat ister de yapılmaz mı bizimki de beğendiği şeylerin tariflerini alıp yaptırmaya başladı bana iyi mi?:)
YanıtlaSilAgzimin suyu akarak baktim ve okudum tam da oglen yemegi zamani .Ama denerim yaparim diyemeyecegim Aldigim yufkalar o kadar sertki burada .EEE yufka acmayi da beceremiyorum .Acaba milfoyle denesem olurmu ?O nu deneyecegim iste..
YanıtlaSilVişnap; fırında piştiği halde adının "mantı" olmasının nedeni kıymasının çiğden konuluyor oluşu. Öteki türlüsünün adı kıymalı börek oluyor. Böyle denemeni tavsiye ederim, lezzeti çok farklı oluyor.. Sağol canım..
YanıtlaSilHavvacım; Vişnap'a söylediklerim senin için de geçerli:) Çiğden mutlaka denemeni tavsiye ederim. Çiğ börek kızgın yağda 2 dakikada nasıl pişiyorsa, bu da fırında 200 derecede uzunca pişiyor, merak etme:) Sağol canım..
YanıtlaSilFatoşçum; çok sağol canım..
YanıtlaSilAslıcım; sağol canım..
YanıtlaSilFadişçim; o kıvırcık marula ne isterse yap, pişir sonra da afiyetle kendisini ye benim için olur mu?:))
YanıtlaSilÖzgürcüm; sadece yufkayı milföyle değiştirerek, diğer herşeyini aynı bırakarak yapabilirsin bence, çıtır çıtır olur. Aman sakın karton gibi yufkayla yapma, emeğine yazık olur:) Sağol canım..
YanıtlaSilBize de öğrencilik dönemimizde ilk defa bir arkadaşımızın annesi yapmıştı,hiç unutmam.
YanıtlaSilİç malzemesini koyma şekli çok akıllıca,çok homojen bir dağılım olmuş,malzemesiz yer kalmaz herhalde bu şekilde.Eline sağlık.
Nergisçim; artık simetri hastalığı mı, adil bölüştürme hastalığı mı, ne dersen de :)) Ben bütün malzemeyi bir de önceden yufka sayısına göre eşit ayırırım:)) Sağol canım benim, evet kıymasız yer kalmıyor böylece..
SilSerap
güzel yorularınız için teşekkürler. biz hergün çocuklardan alış veriş yapıyoruz. sevgiler.
YanıtlaSilAslıcım; ne güzel yapıyorsunuz :)
SilMerhaba arkadaşlar,
YanıtlaSilOğlumla yemek yeme/yedirme konusunda sürekli problem yaşayan ben, deneyimlerimizi paylaşacağımız bir arşivimiz olsun istiyorum. Bunun için de bir etkinlik planladım.
Davet etmek için uğradım. Katılımlarınızı bekliyorum.
I."Cicik Boğaz" Çocuklar Ne Yer? Etkinliği'mizin 1 Ekim - 30 Aralık 2012 tarihleri arasında http://fincanteyze.blogspot.com/ blogumda ev sahibeliği yapacağım, göndereceğiniz güzel tarifleri ve önerilerinizi bekliyorum.
Ayrıntılı bilgi bloğumda...
http://fincanteyze.blogspot.com
Sevgiyle kalın...
Not: Muhteşem görünüyorlar... ellerinize sağlık
Ellerine saglık canım çokta leziz olur.Sevgiler...
YanıtlaSilNergisçim; dediğin gibi kıymasını elinle sıkıştırıp uzatıyorsun, şekil vermek kolay oluyor. Çok sağol canım..
YanıtlaSilAslıcım; ne mutlu size:) Sevgiler canım..
YanıtlaSilFincan Teyzecim; ben de çocuğu zamanında çok zor yemiş bir anne olarak inşallah bu etkinliğine katılırım.. Kolay gelsin, sevgiler..
YanıtlaSilÖzaycım; çok sağol canım..
YanıtlaSilellerine sağlık canım.
YanıtlaSilhoş geldin özledim seni:))
Serapcığım çok severim bende sosyete mantısını.Ellerine sağlık canım :)
YanıtlaSilben henüz sosyeteye kabul edilmedim galiba:)) çünkü hiç yapmadım, bunu çıtır çıtır yemekten yanayım ben, halk işi yani:)))sevgiyle kalasın
YanıtlaSilBir kase lezzetim; çok sağol canım.. İlgine ve güzel yorumuna:)
YanıtlaSilHülyacım; çok sağol canım..
YanıtlaSilVallahi Feriha ablacım; anlattığım gibi biz de oğlum talep edene kadar hiç sosyetik olmamıştık, sayesinde olduk şükür:)))) Sağolasın..
YanıtlaSilÇok severim gece gece imrendim doğrusu nefis görünüyor ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilHandancım; görüntü her bakışımda beni de cezbediyor:) Sağolasın..
YanıtlaSilSerap ablacım bu sosyete mantısına bayılıyorum. Nefis oluyor. Ellerine sağlık ne de güzel anlatmışsın. Çok öpüyorum seni,
YanıtlaSilSevgiler :)
fatoscatadlar.blogspot.com
Fatoşçum; kıyma yiyebilip de buna bayılmayacak insan düşünemiyorum inan :)) Sağol ablacım..
SilSerap
az önce yaptığım sosyetik mantım harika oldu,teşekkürler :D
YanıtlaSilEfendim; beğendiyseniz ne mutlu :)) Sağolun.. Serap
Silçoğu kişi kızartarak tarif vermiş eminim bu daha hafif ve lezzetlidir. hemen yapıyorum...tarifinize sağlık :))
YanıtlaSilwww.kukihome.com
www.facebook.com/kukihomecom
Gülşen Hanımcım; fırında gerçekten de çok hafif oluyor. Umarım utandırmaz beni tarifim:) Sevgiler, sağolun..
YanıtlaSiltarifinizi aylar önce denedim. sık kullanılanlara da ekledim, açıp açıp buradan yapıyorum artık. aslında bildiğimiz bir şeydi fakat küçük bir fark bile lezzeti değiştirebiliyor bildiğiniz gibi. bu tarifin lezzeti çok güzel. teşekkür etmek istedim.yasemin müge.
YanıtlaSilSevgili Yasemin Müge; beğenmenize ve geri bildiriminize çok sevindim, çok teşekkür ederim, sevgiler:)
SilŞu anda arkamda bu tarife göre hazırlanmakta kendisi :) İftar için harika bir alternatif ayrıca misafirler geldiğinde de masada hem göze hem de damağa hitap eden bir seçenek, paylaşım için teşekkürler,
YanıtlaSilSevgiler...
Denizin Yıldızı; çok sevindim denemenize.. Umarım beğenmişsinizdir de :) Sağolun ..
YanıtlaSil