Izgara atlıcan tarifi
Patlıcan kızartmasına bayılmayan var mıdır, bilmiyorum. Ama nefis bir şey olduğunda pek çoğunuzla hemfikirim. Ailecek uzun zamandır yemediğimizi farkettik geçen haftalarda. Hazır, patlıcanın da mevsimi gelmişken bir güzel yaptık. Hem de 'nasılsa kırk yılda bir yapıyoruz, o kadardan zarar gelmez' tesellisiyle bilindik usul yağda kızarttık. Heyhat..Yedikten sonra bir de ne görelim ki, biz kızartma yapmaya yapmaya midelerimize o kadar unutturmuşuz ki bunu, dumur oldu zavallılar..Bir hazımsızlık, bir şişkinlik, öyle böyle değil. Ve tabii bir daha yapmaktan vazgeçtik.
Peki sizce ben sonsuza kadar patlıcan kızartması yemekten men etmiş olabilir miyim kendimi? Tabii ki hayır! Hemen çare bulundu ve yine 'bir kere denemekten bir şey olmaz' düsturuyla yola çıkıldı..Ve fotoğrafta gördüğünüz manzaraya ulaşıldı. Mideler ve damaklara bayram ettirilerek mutlu sona ulaşıldı. Diyette veya midesi rahatsız olan sevgili dostlar..Buyrun, afiyet olsun.
Malzemeler:
********************
*Dilediğiniz miktarda patlıcan
*Patlıcan miktarına uygun miktarda domates (sos için)
*Sarmısak
*Tuz
*Az zeytinyağı
Yapılışı:
*************************
*Patlıcanları alacalı soyun. Kemer şeklinde boyuna ve ince dilimler halinde kesin ve kendi içinde ikiye-üçe ayırarak boylarını kısaltın. Tuzlu suda bekletin.
*Domatesleri rendeleyip az zeytinyağı ve ince kıyılmış sarmısak ekleyerek pişirin ve sosunuzu hazırlayın.
*Daha sonra; eğer varsa, sulu ızgarada veya grill tavada, ızgara veya tavayı çok az zeytinyağıyla yağlayarak patlıcanları önlü arkalı kızartın.
*Kızartma işini çok yüksek ısılarda yapmayın; aksi takdirde dışı kızarır ama içi çiğ kalır ve lastiksi bir kıvamı olur, yani güzel olmaz. Pişirme işini biraz zamana yaymanız en doğrusudur.
*Üzerine sosunu dökerek, dilerseniz sarmısaklı yoğurtla da tamamlayarak servise sunabilirsiniz.
HARİKA GÖRÜNÜYOR !ELLERİNİZE SAĞLIK :))
YanıtlaSilZührecim; sesini duymak çok güzel..Çok sağol canım..
YanıtlaSilBenim kızartmalarda artık fırında.Koy biberi,patlıcanı,kabağı tepsiye,1 yemek kaşığı da zeytinyağı.SEbzeler pişince de üstüne domates sos.
YanıtlaSilAma itiraf edeyim sağlığım uygun olsa kızartmayı tek geçerim yemekler içinde:((
Eline sağlık...
Petekçim; aynı şeyi rahatlıkla ben de itiraf edebilirim:)) Ama kilo, vs. derken döndük yolumuzdan maalesef:( Benim yaptığımın tek farkı estetik görüntüsü. Yoksa aynı şey yani..Sağol hayatım..
YanıtlaSilellerine sağlık canım patlıcanın her türlüsüne bayılırım. çok uzun zamandır yağda kızartma olayını bıraktım bende fırnda hallediyorum.ızgarada hiç denemedim eminim o da ayrı bir lezzet olmuştur:) sevgiler Bilgisayırına kavuşmana sevindim
YanıtlaSilSerap'cım bende patlıcanları önlü arkalı fırça ile yağlayıp, fırın tepsisinde kızartıyorum çok lezzetli oluyor haklısın mideler hep rahatsız. Ellerine sağlık arkadaşım..
YanıtlaSilHoşgeldin Serap'ım ,şükür kavuşturana ! Buralardaysan bir buluşma ayarlayalım mı? Hatice'ye de söyleriz...
YanıtlaSilNihayet kavuştuk çok şükür yazılarına. Bizi ziyaret etmene hasret kalmıştık. İyisinizdir inşallah. Izgarada yapılan her şeyi çok seviyorum, hem çabuk pişiyor hem de lezzetli oluyor.
YanıtlaSilDeniz'in kafasını da şöyle bir karıştırdım neye uğradığını şaşırdı yavrucak anlattım hemen Serap teyze seni çok seviyor onun isteği kafanı karıştırmak dedim öptüm o da kıkırdadı:)
ızgara olması harika canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilhıım ben her hali ile tüketebilirim ama bu hali daha çok hoşuma gitti canım ellerine sağlık enfes olmuş afiyet bal olsun.
YanıtlaSilbu arada seni çok özlemiştik tekrar hoşgeldin
Sevgilerimle
Deli gibi sevdiğim sebzenin yıllardır tek yemediğim türü kızartmadır. Ama böylesi harika olur ellerinize sağlık:)))
YanıtlaSilHaticecim; fırında yapıldığını da duymuştum, eminim o da nefis oluyordur. Sağol canım..
YanıtlaSilNilgüncüm; ne yapalım, rahatsızlık bu olsun keşke. Allah başka keder vermesin. Sevgiler canım..
Nilgün ablacım; buralardayım. En kısa zamanda ayarlayalım hem de:)
Fadişçim; vallahi ben de sizleri özlemişim. Akşam o kadar dalmışım ki burada hepinize, burnumun dibine kadar yaklaşan hamamböceğini bile farketmemişim:)))) İnan ! Sağol Deniz'le ilgili isteğimi yerine getirdiğin için..Sevgiler..
Sevilcim; ben de hepinizi ve bu dünyayı özlemişim gerçekten. Çok mutluyum, sağol canım..
Sevgili Ada ve Deniz; çok şaşırdım. Demek gerçekten sevmeyeni olabiliyormuş:)) Yine de çok sağol canım..Sevgiler..
Sevdacım; çok teşekkürler canım..
ellerinize sağlık bunu en kısa zamanda deneyeceğim
YanıtlaSilSevgili 'Aklımdan geçenler mideme düşenler' ; hoşgeldin. Denersen pişman olmayacağını umuyorum. Sağol, sevgiler..
YanıtlaSil