Sayfalar

26 Aralık 2010 Pazar

EKŞİ MAYALI KÖY EKMEĞİ

Ekşi mayalı köy ekmeği tarifi
Ekşi mayalı ekmek tarifi


Daha önce ekşi maya tarifini vermiştim. Şimdi bu mayayla yapılan nefis bir köy ekmeği pişireceğiz. Ve tabii yine sabırlı olmaya çalışacağız. Artık ekşi maya ekmeğinin uzun zaman ve emek istediğini biliyorsunuz. Ama ortaya çıkan sonuçlar için buna değdiğini de biliyorsunuz. O halde afiyet olsun, kolay gelsin.

Malzemeler:
*****************

*1,5 bardak beyaz un
*2 bardak ekşi maya
*1/2 bardak çavdar unu
*2 yemek kaşığı yulaf unu
*2 yemek kaşığı mısır unu
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 bardak su

Yapılışı:
********************
*Ekşi mayanızı en az yarım saat önceden buzdolabından çıkarıp, ihtiyacınız kadarını ekmeği yapacağınız kaba alın. Bu arada eşit ölçüde su ve tam buğday unuyla, kalan mayanızı besleyin, karıştırın ve ağzını kapatıp buzdolabına koyun.
*Oda sıcaklığına gelen mayanın üzerine yarım bardak beyaz un ekleyip karıştırın, ağzını boneyle kapatıp oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin.
*Üzeri göz göz olacaktır. Sonra geri kalan beyaz un ve diğer malzemeyi ekleyip karıştırın ve biraz yoğurup kabın ağzını yeniden kapatın. Hamurunuz biraz yumuşak olacaktır.
*Bu halde 4-5 saat ılık bir ortamda bekletin.
*Hamur hacimlendiğinde unlanmış tezgaha alıp fazla yoğurmadan top yapıp pişireceğiniz kalıba koyun.
*Ağzına bone geçirip 1 saat daha ikinci maya için ılık yerde bekletin.
*Fırınınızı 200 dereceye ayarlayıp ekmeği pişirmek üzere fırına koyun.
*Üzeri kızardığında 175 dereceye getirip içinin pişmesi için 15-20 dakika daha pişirin ve tel ızgara üzerinde soğutmak üzere dışarı alın.







12 yorum:

  1. Bayılıyorum bu mayalı ekşi ekmeklere, sırf bu ekmeklerin için buluşma yapıcam, "blog ekmekçileri" diye:) ellerine sağlık canım, sevgiler, banada beklerim.

    YanıtlaSil
  2. Nefis gözüküyor .
    Evde yapılan ekmek gibisi varmı:)
    Ellerine sağlık,sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Yeşimcim, bence de yok. Sağol canım.

    Afetçim, öyle bir yerde - belki de evde- yapalım ki bu buluşmayı sırf ekmek çeşidi pişirelim..Sağol canım..

    YanıtlaSil
  4. arkadaşım ellerine sağlık.
    ah evde yayılan o şahane ekmek kokusu yok mu??
    işte ona bayılıyorum ben.
    epey oldu yapmayalı.
    ehh sıra mintide sanırtım...
    ellerine sağlık arkadaşımmm

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık, mis gibi de kokmuştur şimdi bu güzelim ekmek pişerken =)

    YanıtlaSil
  6. Mekilacım ve Minticim; o kadar haklısınız ki..Normal ekmek pişerken güzel kokuyor zaten, ama ah o ekşi mayalınınki yok mu..İşte o başka bir şey hakikatten. İnşallah size de pişiririm bir gün..Kısmet..Sağolun..

    YanıtlaSil
  7. hımmmmmmm bunu mutlaka denemeliyim aslında bir cok tarifini denemeliyim:)
    ellerine saglık canım, ilk vakitte yapacagım ve sonucu da yazarım sana,
    sevgiler, iyi haftalar,

    Figen Karavaş

    YanıtlaSil
  8. yoğuran ellerin dert görmesin, harikasın,şifa olsun canım

    YanıtlaSil
  9. Ah o ekmeği koklaya koklaya yemek yokmu? Emeklerine sağlık arkadaşım benim için de ye..

    YanıtlaSil
  10. lezzetli somunlar, serap27 Aralık 2010 01:00

    Fuat Bey, Feriha Ablacım ve Nilgüncüm; sağolun hepiniz. Çok naziksiniz..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Evde yapilmis taze ekmek eminim ki cok lezzetlidir. Yiyen herkeside cok mutlu eder.
    Tipki bu gün bana gelen noel baba gibi:)
    Noel baba atlamis bir kartin üstüne girmis zarfin icine ver elini almanya yapmis. Simdi benim elimde kendisine güzel bir köse ariyor yerlesmek icin:)
    Cok tesekkür ediyorum serap´cim cok mutlu oldum, evime yeni yil güzellikleriyle gelmeye basladi bile:)

    Öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  12. Serap'cım iyi akşamlar,
    Bu gün ekmeğin ikincisini yaptım. Pişerken apt.da kokuyu duyan geldi. Tekrar yapmak şart oldu. Bu günde annem geldi fırından çıkan ekmeği görünce ay çok güzel olmuş deyip yarısını da o aldı. Demek istediğim ekmek nefis oldu. Paylaşımın için tekrar teşekkürler, Sağol..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...