Ekşi mayalı ekmek tarifi
Daha önce ekşi maya tarifini vermiştim. Şimdi bu mayayla yapılan nefis bir köy ekmeği pişireceğiz. Ve tabii yine sabırlı olmaya çalışacağız. Artık ekşi maya ekmeğinin uzun zaman ve emek istediğini biliyorsunuz. Ama ortaya çıkan sonuçlar için buna değdiğini de biliyorsunuz. O halde afiyet olsun, kolay gelsin.
*****************
*1,5 bardak beyaz un
*2 bardak ekşi maya
*1/2 bardak çavdar unu
*2 yemek kaşığı yulaf unu
*2 yemek kaşığı mısır unu
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 bardak su
Yapılışı:
********************
*Ekşi mayanızı en az yarım saat önceden buzdolabından çıkarıp, ihtiyacınız kadarını ekmeği yapacağınız kaba alın. Bu arada eşit ölçüde su ve tam buğday unuyla, kalan mayanızı besleyin, karıştırın ve ağzını kapatıp buzdolabına koyun.
*Oda sıcaklığına gelen mayanın üzerine yarım bardak beyaz un ekleyip karıştırın, ağzını boneyle kapatıp oda sıcaklığında 2 saat kadar bekletin.
*Üzeri göz göz olacaktır. Sonra geri kalan beyaz un ve diğer malzemeyi ekleyip karıştırın ve biraz yoğurup kabın ağzını yeniden kapatın. Hamurunuz biraz yumuşak olacaktır.
*Bu halde 4-5 saat ılık bir ortamda bekletin.
*Hamur hacimlendiğinde unlanmış tezgaha alıp fazla yoğurmadan top yapıp pişireceğiniz kalıba koyun.
*Ağzına bone geçirip 1 saat daha ikinci maya için ılık yerde bekletin.
*Fırınınızı 200 dereceye ayarlayıp ekmeği pişirmek üzere fırına koyun.
*Üzeri kızardığında 175 dereceye getirip içinin pişmesi için 15-20 dakika daha pişirin ve tel ızgara üzerinde soğutmak üzere dışarı alın.
Bayılıyorum bu mayalı ekşi ekmeklere, sırf bu ekmeklerin için buluşma yapıcam, "blog ekmekçileri" diye:) ellerine sağlık canım, sevgiler, banada beklerim.
YanıtlaSilNefis gözüküyor .
YanıtlaSilEvde yapılan ekmek gibisi varmı:)
Ellerine sağlık,sevgiler.
Yeşimcim, bence de yok. Sağol canım.
YanıtlaSilAfetçim, öyle bir yerde - belki de evde- yapalım ki bu buluşmayı sırf ekmek çeşidi pişirelim..Sağol canım..
arkadaşım ellerine sağlık.
YanıtlaSilah evde yayılan o şahane ekmek kokusu yok mu??
işte ona bayılıyorum ben.
epey oldu yapmayalı.
ehh sıra mintide sanırtım...
ellerine sağlık arkadaşımmm
Ellerine sağlık, mis gibi de kokmuştur şimdi bu güzelim ekmek pişerken =)
YanıtlaSilMekilacım ve Minticim; o kadar haklısınız ki..Normal ekmek pişerken güzel kokuyor zaten, ama ah o ekşi mayalınınki yok mu..İşte o başka bir şey hakikatten. İnşallah size de pişiririm bir gün..Kısmet..Sağolun..
YanıtlaSilhımmmmmmm bunu mutlaka denemeliyim aslında bir cok tarifini denemeliyim:)
YanıtlaSilellerine saglık canım, ilk vakitte yapacagım ve sonucu da yazarım sana,
sevgiler, iyi haftalar,
Figen Karavaş
yoğuran ellerin dert görmesin, harikasın,şifa olsun canım
YanıtlaSilAh o ekmeği koklaya koklaya yemek yokmu? Emeklerine sağlık arkadaşım benim için de ye..
YanıtlaSilFuat Bey, Feriha Ablacım ve Nilgüncüm; sağolun hepiniz. Çok naziksiniz..Sevgiler..
YanıtlaSilEvde yapilmis taze ekmek eminim ki cok lezzetlidir. Yiyen herkeside cok mutlu eder.
YanıtlaSilTipki bu gün bana gelen noel baba gibi:)
Noel baba atlamis bir kartin üstüne girmis zarfin icine ver elini almanya yapmis. Simdi benim elimde kendisine güzel bir köse ariyor yerlesmek icin:)
Cok tesekkür ediyorum serap´cim cok mutlu oldum, evime yeni yil güzellikleriyle gelmeye basladi bile:)
Öpüyorum seni
Serap'cım iyi akşamlar,
YanıtlaSilBu gün ekmeğin ikincisini yaptım. Pişerken apt.da kokuyu duyan geldi. Tekrar yapmak şart oldu. Bu günde annem geldi fırından çıkan ekmeği görünce ay çok güzel olmuş deyip yarısını da o aldı. Demek istediğim ekmek nefis oldu. Paylaşımın için tekrar teşekkürler, Sağol..