Ravyoli tarifi
Ravioli hamuru nasıl yapılır
Ravioli ile mantı, hamurlarından ayırdedilir genelde. Mantı hamuru çoğu mutfakta su, un ve yumurtayla hatta bazen sadece su ve unla yapılır. Ravioli hamuru ise sadece un ve bolca yumurtadır. Ben mantıyı sütlü ve yumurtalı yaptığım için, bizim mutfakta ikisi arasında hamur farkı pek olmuyor. Ama bu hamur yumurta bakımından daha zengin tabii. Bir de ravioli şekil olarak farklı oluyor, piyasadaki hazır mantıların bir kısmını bu şekil yapıyorlar hatta. Bakalım siz nasıl yapıyorsunuz..Afiyet olsun..
Malzemeler:
*************
*3,5 su bardağı un
*5 yumurta
*Az tuz
*1 tatlı kaşığı sıvı yağ
İçi için:
--------------
*250 gr.az yağlı dana kıyması
*1 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı karabiber
*1 soğan
Üstüne:
---------------
*Sarmısaklı yoğurt, tereyağı, toz veya pul biber, kekik, kuru nane ile
veya sulandırılmış salçayı biraz pişirerek aynı baharatlarla sosunu hazırlayabilirsiniz.
***************
*Hamur malzemesini güzelce yoğurun, sertçe bir hamur elde edin. Yoğurmakta zorlanırsanız az süt ekleyebilirsiniz veya beklediğinizden yumuşak olursa un ilavesiyle kıvam bulabilirsiniz. Zira yumurtalarınızın ve su bardağınızın büyüklüğüne göre un ihtiyacı değişebilmektedir. Yarım saat üstü örtülü olarak dinlendirin.
*Hamuru eşit olarak 8 parçaya ayırın. Bu arada kıymalı içi ; soğanını ince rendeleyip baharatını ekleyerek çiğ olarak hazırlayın.
*Kıymayı da, işe başlamadan, düz bir tabak içinde 8 eşit parçaya bölün. Böylece kimi yufkaya az, kimi yufkaya çok kıyma düşmesi yada sonunda iç artması / yetmemesi sorunu yaşanmaz.
*Hamurları unlanmış tezgahta yaklaşık bir servis tabağı büyüklüğünde açabilirsiniz.Normal yufkadan biraz daha kalın olmalıdır.
*Düz bir tepsiye bir buzdolabı poşeti yayın. Üzerine ilk yufkayı serin. 1,5 cm. aralıkla kıymaları yanyana yerleştirin ama bu yerleştirme düzensiz değil, soldan sağa ve yukarıdan aşağıya aynı kıymalar aynı hizada duracak şekilde olsun.
*Üzerini kapatacak şekilde ikinci yufkayı yayın. Kıyılarını elinizle bastırarak yapıştırın. Kıyma aralarını elinizle hafif bastırarak belirginleştirin ve tırtıklı ruletle kareler oluşturacak şekilde enine ve boyuna kesin.
*İkinci bir tepsinin içine kaydırarak yerleştirin ve diğer yufkayı hazırlayana kadar dipfrize atın.
*Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayarak tepside çok katlı bir mantı apartmanı (!) oluşturun.
*Bu şekilde dipfrizde iyice donacak şekilde bekletin.
*Yeterince serleştiklerinde çıkarıp tek tek ve hızlı hızlı kırarak buzdolabı poşetlerine doldurun. Böylece birkaç öğün idare edecek kadar mantınız dolabınızda hazır olacaktır (ikinci fotoğraf)
*Pişirmek için ravioli'yi çözdürmenize gerek yoktur. Haşlama suyuna direkt buzlu olarak salabilirsiniz.
Ellerine sağlık.Çok güzel bişey.Ama asıl güzel olan verdiğin ipuçları.Ben olsam hepsini yapar öyle paketlerim bu arada da hepsi yapışır:)
YanıtlaSilEvet canikom, bütün mesele yapıştırmamakta zaten. O nedenle böyle bir teknik geliştirdim. Bazısı üşenmeyip her istediğinde taze taze yaptığı için böyle bir derdi olmuyor ama ben seyrek yaptığım için toptan hallediyorum. Sağolasıni sevgiler..
YanıtlaSilAma ama ama ben acıktım,
YanıtlaSilÇok leziz görünüyor,ellerine sağlık ablacığım :)
Ben de hemen hemen aynı reçeteyi kullanıyorum.
(Mantı apartmanı süperdi:)
Sevgilerimle
Sağol Pepelacığım, bazen böyle esprik tarafım kabarıveriyor işte naapayım:)) Zeytinyağlı bamya tarifimdeki 'domateslerle bamyaların mesafeli ilişkisi' de çok sevimli tepkiler getirmişti. Her zaman olmuyor yani.. Sevgiler doktorum..
YanıtlaSilya bu yapılırmı ama zaten öğlen oldu bende açıktım birde mantıyı çok severim of of ellerine sağlık afiyet bal olsun
YanıtlaSilbari birkaç kaşıkda beim için ye olur mu ?
Ah Sevilcim, bu güzel şeyi kilo kontrolümden dolayı ben de o kadar az yiyorum ki..Bir bilsen..Haftada bir gün bir öğün, o da makul miktarda..Ama naapalım, bi kaşığını da el mahkum senin için yiyeceğim canım benim..Sağol, sevgiler..
YanıtlaSilEllerine sağlık nefis görünüyor canım çokta severim ev yapımı ravioliyi
YanıtlaSilSağol Aylincim, iyi tatiller, sevgiler..
YanıtlaSilCanım bende yapıyorum ama anlatış şeklinle senin ki daha güzel geldi. Bir de senin tarifinle deneyeceğim. Paylaşımın için teşekkürler..
YanıtlaSilNilgüncüm, hiçbirimiz sabahtan akşama boş oturan tipler değiliz, bir yığın işimiz var. O nedenle her canımız istediğinde zırt pırt ravioli yapacak halimiz de yok..En iyisi böyle toptan yapıp bir süre idare etmek. Yeterince anlaşılır olabilmişsem ne mutlu bana..Sevgiler canım..
YanıtlaSilcanım benim,ismi her ne olursa olsun isster mantı ister ravioli bu nefis mamadan bir tabak istiyorum.harika ve çok kışkırtıcı.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilBernacım..Tut..Bir tabak gönderdim bile:)) Afiyet olsun canım..
YanıtlaSilMantı,ravioli ayırmam çok severim her zaman severek yerim. Çok güzel olmuş ellerine sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilİşte mantı olsun da nasıl olursa olsun, nefis görünüyor, ellerine emeklerine sağlık canım.
YanıtlaSilHandancım, güzel bakan gözün güzel görüyor, sağol canım benim..
YanıtlaSilAfetçim, sağol varol hayatım. Ne güzel bişeydir bu değil mi..Kim icadettiyse nur içinde yatsın..Sevgiler..
YanıtlaSilBi kaşık bi kaşık derken ben iyice kio alacağım
YanıtlaSilellerinize sağlık :))
sevgiler
mantı hamurunu hiç sütle yapmadım deneyeceğim görüntü harika ellerine sağlık canım
YanıtlaSilSevgili Balkahve, çok haklısın. Bu gerçekten de dayanılması çok güç bir lezzet. Sevgiler canım..
YanıtlaSilHandecim, sen hele bir sütle dene, bak bakalım bir daha suyla yapacak mısın? Sağol canım benim..Sevgiler..
YanıtlaSilmükemmel görünüyor,ellerine sağlık bayılırım ravioliye :)
YanıtlaSilSağol canım benim. Güzel gören göze teşekkürler.
YanıtlaSil