Sayfalar

18 Ocak 2014 Cumartesi

KURU BÖRÜLCE YEMEĞİ

Kuru börülce yemeği tarifi
Kuru börülce yemeği nasıl yapılır
Kuru börülce yemekleri
Kuru börülce nasıl pişirilir


Kuru örülce yemeği; yaşlandığımdan mıdır nedendir bilinmez (!) anne yemeklerini daha sık yapar olduğumdan, mutfağımda sıkça pişiyor artık.. Bu yemek bence bir klasik..Yazın tazesi, kışın kurusu.. Kuru börülcenin genellikle piyazı bilinir, burada da tarifi var (tık), ancak annem salçalı yemeğini de yapar ve bize bir güzel yedirirdi, çok severdik zaten. Ne yapsın kadıncağız? Boy boy üç çocuk, her gün ne pişirsin? :)) Üstelik besleyici, doyurucu, protein deposu. Velhasılı kelam, epey özlemişim, iyi geldi. "Yarın ne pişirsek?" diyenlere de bir alternatif aynı zamanda.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
******************
*2 su bardağı kuru börülce
*1 iri boy kuru soğan
*2 çorba kaşığı domates salçası
*Zeytinyağı
*Tuz-su (tercihe göre bir fiske kimyon)

Yapılışı:
*****************
*Börülceyi akşamdan ıslatıp, sabahleyin biraz diri kalacak şekilde haşlayın.
*Tencereye zeytinyağını ve yemeklik doğranmış soğanı alın; soğanlar renk değiştirinceye kadar kavurun.
*Salçayı ekleyin ve karıştırarak çözdürün; çiğ kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
*Haşlayıp süzdüğünüz börülceleri ekleyin; üzerini az geçecek kadar kaynar su koyun, karıştırın.
*Tuz ve tercihen kimyonunu ekleyip kapağını kapatın ve börülceler dilediğiniz yumuşaklığa gelene dek pişirin.
(Tuz koyma aşamasında salçanın tuzunu da hesaba katın)

27 yorum:

  1. Çok severim.Aynı durum bendede mevcut ablacım..Anne yemeklerine ister istemez dönüş var..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havvacım; sen dur hele daha.. Tamam 40'ı geçmiş olabilirsin ama benim gibi 50'ye dayanmadın daha :)))) Canım benim, sağolasın :)

      Sil
  2. İlk yediğimde kayınvalidem pişirmişti. O günden beri çok severim. Bazıları burada karnıkara diyor. Bayağıdır pişirmiyordum bir ara yapayım bakim. Ellerine sağlık Serapcım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eee, kayınvalide de bir anne sonuçta.. Bu da bir anne yemeği olduğuna göre, normaldir:)))) Sağol Başakçım :)

      Sil
  3. geçenlerde pişirdim aman o ne lezzet :) yıllardır yememiştim özlemişiz meğer :)
    afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feriha ablacım; vallahi biz de özlemişiz. Hatta eşim yemeğini hiç istemezdi,o bile severek yedi.. Sağolasın..

      Sil
  4. bende çok sevdiğimi ama pişirmediğimi farkettim, baklagiller nohut fasulye mercimek olarak dönerken araya börülce de girmeli, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi Mehtapçım :)) Hatta arada maş fasulyesi de süper olur, sağol canım..

      Sil
  5. Hep salatasını yaparım,hiç yemeğini denemedim..Bundan sonra deneyeceğim sanırım..elllerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim eşim de senin gibiydi, hatta yemeğini yapma fikrime bile hiç sıcak bakmıyordu, o derece yani.. Ama yapınca bayıla bayıla yedi.. Hele üzerine limon sıkarsan, nefis olur.. Sağol canım..

      Sil
  6. Bende bu şekilde pişiriyorum annem kıymalısını yapıyor nefis bir şey oluyor ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle de güzel olur Minecim.. Sağolasın :)

      Sil
  7. canım benim ben çok severim eline sağlık:)))

    YanıtlaSil
  8. Ben hep nedense piyazını yapardım,bir de yemeğini deneyeyim.Eline sağlık,Serap'cım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bunu kesin beğenirsin Dilekçim :) Sağolasın..

      Sil
  9. yemeğini rahmetli kayınvalidem çok yaprdı hımmm ben uzun zamandır yapmadığımı farkettim:))
    ellerine sağlık kardeş:)

    YanıtlaSil
  10. Salatasından başkasını yapmadım.Ama kıymalısını duymuştum.
    Ellerine sağlık Serapcığım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de kıymalısını bilmiyorum Şenizcim :)))) Sağol..

      Sil
  11. Yemeğini de salatasını da çok severim. Ellerine sağlık canım. Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen.. ikisini de.. Sağol Sibelcim :)

      Sil
  12. Ben salatasını biliyorum ama yemeğini hiç denemedim ablacım, bir kez denemeli elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yaptığında beğenirsin Müboşum, sağol ablam :)

      Sil
  13. Özlem Hanımcım; eminim başarıyla pişirecek ve beğeneceksiniz. Zevkler tartışılmaz ama genel geçer güzel bir lezzeti olduğunu düşünüyorum. Afiyet olsun, teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler. zaten sızden aldıgım pozıtıf enerjıyle tum yemekler guzel olur bence sevgıler tesekkurler tekrar

      Sil
  14. Özlemcim; çok teşekkür ediyorum ziyaretine ve güzel yorumlarına :)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...