Sayfalar

14 Eylül 2014 Pazar

DOMATES KALINTILARINDAN SALÇA YAPIMI

Domates kalıntılarından salça nasıl yapılır
Domates kalıntılarından salça tarifi 
Domates salçası nasıl yapılır
Domates salçası tarifi 
Domates kabuklarından salça nasıl yapılır 


Domates kalıntılarından nasıl salça yapılacağının ipucunu aslında geçen günkü "çiğden şişe domatesi" tarifimde vermiştim biraz.. Ben sadece kabuğunu kullanmadım, o nedenle de "kalıntılar" kelimesini uygun buldum :) Şişe domatesimi kabuklu yaptığım için çok kabuk olmadı açıkçası. Ancak
her domatesin tepesi oyulup çıkartıldı. Kasayla aldığımdan, kasanın altında kalanlardan bol miktarda "yumuşamış fire" çıktı. Ufak tefek çürükleri de doğrayıp koydum (salça olacak domatese zaten bir nevi çürütme işlemi uygulanır) 


        *Şişe domatesinizi yaparken çıkan kalıntıları aynen yukarıdaki gibi bir badyada biriktirin.

*Sonra üzerine makul miktarda kalın tuz atın (mesela bu miktarda kalıntıya ben 2 çorba kaşığı kadar tuz serpiştirdim) çünkü domatesler güneş altında sularını çekip hacimce küçülecekleri için, eğer çok fazla tuz atarsanız o miktara fazla gelecektir. Yani tuzu atarken sonunu düşünmelisiniz :) 
*Sonra güneş altına koyup üzerine ya bir tülbent mandallayın, ya da bir cam koyup arasına kibrit çöpü sıkıştırarak hava almasını (suyunun uçması için) sağlayın. 


*Güneşten alın ve elinizle bastıra bastıra makarna süzgecinden geçirin. 
*Tekrar güneşe koyup örtün ve bir iki gün daha bekletin.
*Güneşten alıp kavanoza doldurun, salçanız kullanıma hazırdır. 


*23 kilo domatesin kalıntılarından bir büyük muhallebi kasesi kadar salça çıktı. Evet çok değil ama salça zaten konsantre bir şeydir, fazla olmasa da bereketlidir. Ayrıca unutmayın ki atmak günahtır, israftır.. atmayın.. Afiyet olsun..



7 yorum:

  1. Mımm nefis olmuş,bende kabuklarını atmadım ..Kabuklarından domates suyu yaptım...Afiyetle yiyin.ellerinize sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; ülkemiz kalkınırsa bizim gibi ev hanımları sayesinde kalkınacak sanırım :) Sağolasın..

      Sil
  2. Annem de yapar bunu mutlaka hiç atmaz kalıntıları...Bu yıl ben de şişe domatesi ve salçayı eş zamanlı yaptığımdan domates kabuklarını salça için doğradıklarıma ekledim...Atmayalım, değerlendirelim:))))

    YanıtlaSil
  3. hımm güzel bir değerlendirme şekli olmuş

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...