Sayfalar

3 Mayıs 2014 Cumartesi

PORTAKALLI KEK

Portakallı kek tarifi
Portakallı kek nasıl yapılır
Kek tarifleri


Portakallı kek çok yakın bir arkadaşımın meşhur keki. Her zaman yapar ve biz de her zaman aynı keyifle yeriz. Buram buram portakal kokan, safran renginde nefis bir lezzet.. Nasılsa hep hazır buluyorum diye hiç yapmadım bugüne kadar ama bugün iş başa düştü :)) Bütün esprisi (bu püf noktasını kimse söylemedi ama ben keşfettimmmm:)) sadece yarım saat pişmesi. Kekler 35-45 hatta bazen 50 dakika bile pişebiliyor biliyorsunuz ki. Ama bunun özelliği pamuk gibi bir kek olması, o nedenle önceden ısıttığınız fırında sadece yarım saat pişirmeniz yetiyor, yoksa kurur gider.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
**********************

*3 adet oda ısısnda yumurta
*1,5 su bardağı şeker
*1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ve kaç adet portakal sıktıysanız hepsinin kabuk rendesi
*1 su bardağı sıvı yağ
*3 su bardağı elenmiş un
*1'er adet kabartma tozu ve vanilya (unla birlikte elerseniz daha iyi olur)
*İstenirse ceviz ilavesi yapılabilir.


Yapılışı:
**********************
*Yumurtalarla  şekeri mikserle köpük köpük olana kadar çırpın.
*İlk başta iki portakalın kabuğunu rendeleyin ve suyunu sıkın, yetmezse ilave edersiniz.
*Portakal suyunu ve sıvıyağı yumurtalara ekleyip karıştırın.
*Un, kabartma tozu ve vanilyayı un eleğine koyup hep beraber eleyin ve karışıma katın.
*Mikseri çalıştırmadan, sadece uçlarıyla karıştırarak unu yedirin ve sonra sadece pürüzsüz olana kadar 15-20 saniye kadar çırpın.
*Fırını önceden 175 dereceye ısıtın.
*Püf noktası: Kek kalıbınızın sadece tabanını katı yağ eriterek yağlayın, dilerseniz biraz da unlayın ama kek kalıbınızın yan çeperlerini kesinlikle yağlamayın. Oralara yapışsa da bıçakla kurtarırsınız nasılsa. Ama kekiniz yağlanmış yan çeperlere tutunmak isterken kayacağı, dolayısıyla kabaramayacağı için, ortası çok tümsek olacak, kıyılar çok aşağıda kalacaktır.


*Hamurunuzu ortası delik veya bütün kek kalıbınıza, gereğince yağladıktan sonra, dökün.
*Ceviz katacaksanız bu aşamada üzerine serpiştirip, çatalla sadece hafifçe gömülmesi için karıştırın (ki dibe fazla gitmesinler)
*Keki ısınmış fırına verin ve yarım saate kurun.
*Fırınınızın kapağını ilk 13 dakika hiç açmayın, çöker.
*Yarım saatin sonunda çıkarın ve ıslatılmış bir bezin üstüne koyun. Bu işlem kekinizin dibini rahat salmasını sağlar.
*5-10 dakika bekledikten sonra kıyılarını bıçakla kalıptan yavaşça ayırarak ve dikkatlice tabağa ters çevirerek kekinizi çıkarın ve ılındıktan sonra dilimleyerk servis edin.


6 yorum:

  1. Abla çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Bende çok yaparım.Kızım çok sever Püf noktaları çok yerinde deneyeceğim harika bir tarif. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Portakalı kekleri çok severim,portakal suyu olmasa bile yaptığım keklere genellikle portakal kabuğu rendesi eklerim ama bu tarif bir çok püf noktası ile denenmeyi hak ediyor :) Eline sağlık Serap'cığım,ortada ki portakal da keke ayrı bir hava vermiş :)

    YanıtlaSil
  4. Portakallı kurabiyeleri,kekleri çok severim çok lezzetli görünüyor , en kısa zamanda bu güzel tarifi yapacağım, ellerinize sağlık Serap hanım sevgiler..
    Tülay

    YanıtlaSil
  5. Kokusu burnuma geldi, ellerine sağlık ablacımm

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık canımm nefis olur hele de kekleri sıcak yemeleri öyle çok severim ki.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...