Sayfalar

28 Ekim 2013 Pazartesi

KURUTULMUŞ DOMATESLİ AKDENİZ EKMEĞİ

Akdeniz ekmeği tarifi
Kurutulmuş domatesli ekmek tarifi
Akdeniz ekmeği nasıl yapılır
Kurutulmuş domatesle ekmek nasıl yapılır 


Kurutulmuş domatesli Akdeniz ekmeğini yapıp yazmayı düşünüyordum zaten ama sevgili kardeşim, blogger arkadaşım Dilek'in (Sakız Enginar) bir çekiliş etkinliği düzenlediğini ve Aralık ayındaki blogger toplantımızda bir kişiye Aydan Üstkanat'ın hiçbir yerde bulamayacağıımız bir kitabını armağan edeceğini duyunca hemen hızlandırdım. Bunun için yapmamız gereken Söke Un'un hazır ekmek karışımlarından biriyle kendi oluşturacağımız bir tarifi Facebook'ta kendisini etiketleyerek paylaşmak imiş. Unu incelediğimde içinde kurutulmuş domatesin ufalanmış olarak bulunduğunu gördüm ama ben içine kendim eklemeyi zaten kafaya koymuştum, dolayısıyla vazgeçmedim. Kekik de katınca süper oldu. Ağza tane tane gelen ama asla rahatsız etmeyen bir kurutulmuş domates lezzeti çıktı ortaya. Tavsiye ederim. Afiyet olsun..


Malzemeler:
***************************

*Yarım kilo Söke Un Akdeniz Karışımı (paketten çıkan iki yarım kiloluktan bir tanesini kullandım)
*1 paket instant maya (paketten çıkan iki paket mayadan bir tanesi)
*15 adet kurutulmuş domates
*1 tatlı kaşığı kekik
*2 çorba kaşığı saf zeytinyağı (bence bir Akdeniz Ekmeği'nde olmazsa olmaz)
*Tezgahta ikinci yoğurmada kullanmak üzere yarım su bardağı kadar un


Yapılışı:
***************************
*Yoğurma kabına unu, mayayı, kekiği, zeytinyağını ve suyu koyup bütün malzeme iyice özleşene kadar yoğurun.
*Ağzını bone / streç film / nemli bez ile kapatıp bir kenarda mayalanmaya bırakın.
*O arada da domatesleri bir kaba alıp üstüne kaynar su dökün ve yumuşamaya bırakın.
*Hamurunuz 2 katına çıktığında unlanmış tezgaha sıyırın ve pürüzsüz kıvam alana dek bir kez daha yoğurun.
*Hamuru tezgahın üzerinde elinizle bastırarak ezin.
*Bir merdane yardımıyla dikdörtgene yakın bir şekle getirin.
*Sudan alıp zeytin büyüklüğünde doğradığınız domatesleri hamurun üzerine yayın.
*Dar uçlarından birinden başlayarak hamuru rulo yapın.
*Sonra kendi içinde tekrar ve iyice yoğurup domateslerin hamurun her yerine dağılmasını sağlayın (kıvırdıktan sonra neden rulo haliyle pişirmediğimi düşündüyseniz eğer, söyleyeyim: Bu haliyle ağza çok yoğun domates geleceğini ve ekmeğin lezzet bütünlüğünü bozacağını düşünüyorum, yoğurursanız malzeme dağılımı daha homojen olur)
*Yuvarladığınız hamuru elinizle biraz uzatarak, yağladığınız baton kek kalıbına bırakın ve ağzını nemli bezle örterek ılık bir yerde ikinci mayalanmaya bırakın.
*Fırınınızı 230 dereceye ısıtın.
*Tepsi mayası gelip yeterince kabarmış ekmeğinizi fırına verin.
*15 dakika kadar bu ısıda pişirin ve fırınınızı 200 dereceye indirin.
*Bu ısıda da yaklaşık yarım saat kadar pişirin (üstünün yanmadığından emin olarak tabii)
*Çıkarıp tel ızgara veya nihale üzerinde soğutun.
*Mutlaka İzmir tulumu veya Ezine peyniriyle tüketin ve sofranızda mutlaka saf zeytinyağı olsun (soğuk sıkım veya sızma zeytinyağı, riviera değil)










10 yorum:

  1. Ablacım ellerine sağlık ekmeğin harika sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Ne güzel ve lezzetli bir ekmek olmuş,ellerine sağlık arkadaşım..Bu çeşidini görmemiştim,hemen alıpp deniyorum..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın Nurşencim, beğeneceğini umuyorum canım..

      Sil
  3. ellerine saglık.mis gibi ekmek kokusu.

    YanıtlaSil
  4. Hem kekik,hem kurutulmuş domates ve senin lezzetli ellerinden yapılmış Akdeniz ekmeği kimbilir nasıl güzel olmuştur.Ellerine sağlık canımmmm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Macidecim; sağolasın hayatım.. Bizim hoşumuza gitti, kimbilir artık :))

      Sil
  5. Senin gibi bir ekmek ustasına bu ne ki,eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekçim; hazır karışımlarla ekmek yapmak herkes için çok kolay.. Tek güzelliği ve farkı, lezzet ve kabarma garantili olması :) Sağol canım, teveccühün..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...