Sayfalar

6 Ekim 2013 Pazar

HAMSİ KUŞU

Hamsi kuşu nasıl yapılır
Hamsi kuşu tarifi
Hamsili yemekler
Kolay hamsi tarifleri 


Hamsi kuşunu oğlumla ev arkadaşına yapmıştım bir gidişimde. Hamsi bize her haliyle güzel geliyor ama bu "kuşa döndürülmüş" :)) hali ayrı bir güzel geldi doğrusu. Fi tarihinde vasat bir denemişliğim vardı, bu kez gerçekten çok lezzetli oldu. Artık, balık Beşiktaş Balık Pazarından alındığından mıdır, yapan elden midir bilinmez :)) Şaka bir yana, hazır zamanıyken, mutlaka denenmesi gereken bir lezzet olduğunu söylemeliyim. Afiyet olsun..


Malzemeler:
*********************

*Yarım kilo kılçığı çıkarılmış hamsi (kalabalık durumunuza göre arttırabilirsiniz, bu miktar 4 kişiye yetti)
*Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
*Bir küçük boy yemeklik doğranmış soğan
*Tuz, baharat
*Kızartmak için sıvıyağ, bulamak için un ( dilrseniz mısır unu olabilir)


Yapılışı:
******************
*Hamsinizin kılçığı çıkarılmışsa sadece yıkayıp hazır edebilirsiniz.
*Şayet kılçıkları duruyorsa, ağız boşluklarından karınlarına doğru işaret parmağınızla sıyırarak kılçıklarını çıkarabilirsiniz.
*Soğanı ince kıyın ve biraz tuzla ovarak yumuşatın. Hem daha kolay pişer hale gelecek, hem de mideyi rahatsız edebilecek olan acısı çıkacaktır.
*Maydanozu da incecik kıyın, soğanla karıştırın ve tuzunu, baharatını ekleyip iç harcı hazır edin.

*Avcunuzda açtığınız bir bütün hamsinin içine iç harcınızdan alacağı kadar koyun (en fazla bir çorba kaşığı kadar, fazlası taşar)






*Diğer bir açık hamsiyi üzerine kapatıp kenarlarını biraz bastırın (bakın, gördüğünüz gibi içindeki miktar taşmayacak kadar)








*Tüm harçlama ve kapatma işlemini sırayla yaparak bir tabağa düzgünce sıralayın (kızartırken rahat alabilmeniz için gelişigüzel atmamanızda fayda var)







*Başka bir tabağa un koyun.
*Hamsileri, tavanızın alacağı sayıda alarak önlü arkalı una bulayın.








*Kızdırdığınız bol yağın içine yeterince (çok sıkışık olmayacak şekilde) atın ve çok kurutmadan önlü arkalı kızartın.
*Tercihen yeşil salatayla servis edin..

22 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Ne makbule geçmiştir şimdi gençlere bu balık. Hamsiyi çok severiz. Hamsi kuşu da ayrı bir lezzetli. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vallahi lokum gibi olunca dibine darı ektiler Sibelcim :)) Sağol canım..

      Sil
  2. Ben ne cahilmişim bu konuda ilk defa görüyorum hamsinin böyle pişirildiğini, pes yani bana!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin öncelikle bunun içi boş olarak yapıştırılan ilkel halini görmen lazım demek ki Fadişçim :))

      Sil
  3. Harikasın, ne de güzel resimleyip,anlatmışsın.Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun bir süredir tariflerimi bu şekilde detaylandırmaya çalışıyorum Dilekçim, yararlı olduğunu umuyorum.. özellikle yeni başlayanlara.. Sağol hayatım :)

      Sil
  4. Bende cok sevmistim,ilk firsatta yeniden yapmali! mmm nefis!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Terazi Kızım; hiç vakit kaybetme bence de :)) Sağol..

      Sil
  5. Serap hanım hamsiler nefis görünüyor. Tam da mevsimi.
    Hamsilerin içi soğanlı hiç yememiştim.
    Sizin tarifinizle deneyeceğim. Ellerinize sağlık, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyhan Hanımcım; çok teşekkürler.. Ben de pullu balık duymamıştım mesela :) Sağolun..

      Sil
  6. Serapcığımmm offff ya canımı istettin gece gece nasıl istedim ahhh olaydı hepsini yerdim canımm.Ben de hamsi için Karadeniz hamsisini bekliyorum havalar da soğuk ama bir türlü yok bu Karadeniz hamsileri.Ellerine sağlık nefis nefis olmuşlar.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Macidecim; olduğu kadar yaptık artık, ne yapalım. Onlar çıkınca bir daha yaparız, sağol canım :))

      Sil
  7. ben içine birşey koymadan yapıyordum benim kuşların karnı aç kalmış desene:))))))))
    bi dahaki sefer ben de doyurayım öncesinde:))
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen kedi beslemeye alışıksın Haticecim; haydi bakalım şimdi de balıkları doyur :)) Sağol hayatım :)

      Sil
  8. Çok canım çekti ,tam zamanı hemen deneyeceğim arkadaşım ellerine sağlık.Belgin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belginimmm, şimdiye kadar denememiş olman hata.. Hemen mutfağa, koşşş :)))) Sağol tatlım..

      Sil
  9. Ellerine sağlık Searpcım
    hamsinin en lezzetli hali bu gerçi yapması biraz zahmetli eee herkes uğraşamaz tabi ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Yıldızcım; estağfurullah diyeyim.. İsterse herkes yapar, sadece uğraşmak istemeyebilir, o kadar :)) Sağol hayatım..

      Sil
  10. Eline sağlık,özellikle balık ayıklamadan yemek isteyen tembel balık severler için ideal bir tarif,tabii her eve balığı bu şekilde hazırlayacak çalışkan bir balık pişirici şart :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergisçim; sağol canım ama her fedakar anne yapar diye düşünüyorum :)) Sevgiler canım..

      Sil
  11. soğansız yapıyordum o bile nefisdi böylesi kimbilir nasıldır :)
    afiyetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha muhteşem inan Feriha ablacım :)) Sağolasın, sevgiler..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...