Sayfalar

11 Şubat 2013 Pazartesi

ZEYTİNLİ SAF ÇAVDAR EKMEĞİ

Tam çavdar ekmeği tarifi
Saf çavdar ekmeği tarifi
Çavdar ekmeği nasıl yapılır
Beyaz unsuz çavdar ekmeği nasıl yapılır
Zeytinli çavdar ekmeği tarifi


Saf çavdar ekmeğini Facebook'ta sizlerle paylaşalı neredeyse 1,5 ay olmuş. Demek oluyor ki bu zeytinli versiyonunu pişireli ve bir türlü yazamayalı (!) daha da fazla olmuş, önce bu halini oluşturmuştum çünkü. Mazur görün, yoğunlukları ancak azaltabildim.

Deneyeniniz var mı bilmiyorum ama ben yıllardır bunca ekmek yaparken, saf çavdar unundan ve beyaz un ilavesiz kabarabilen ekmek yapamamış bir olarak buna çok kafa yormuştum. Uzun süredir ekşi maya ekmeği yapıp da o ekmeği, hamurunu ancak "oldukça yumuşak" tutarak kabartırken
bir gün saf çavdar ekmeğini de nasıl yapabileceğime dair bir fikir oluşuverdi kafamda. Hemen denemeliydim ki sizlerle de paylaşabileyim. Nitekim önce zeytinlisini denedim ve muhteşem kabardığını görünce inanamadım. Hemen eklediğim malzeme ölçülerini kaydedip kenara koydum. Oldukça "karamuk" bir ekmeğimiz oldu ama lezzetini anlatmayacağım; yapıp yaşamanız lazım:) Artık hep birlikte "beyaz un eklenmeyen" çavdar ekmeği yapabileceğiz. Üstelik aynı tarifi - sadece maya miktarını azaltarak - ekmek makinasında da yapabileceksiniz. Afiyet olsun, deneyeceklere şimdiden kolay gelsin..

Malzemeler:
*******************
*2 su bardağı su
*4,5 su bardağı tam çavdar unu
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı pekmez
*1 paket instant maya (ekmek makinasında yapacaksanız 2 tatlı kaşığı yeterli)
*1 ila 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
*2 yemek kaşığı keten tohumu (isteğe bağlı)
*1 su bardağı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin (hazır dilimli olabilir)

Yapılışı:
*********************
*Öncelikle ekmek makinasında yapacaklar için tarif edelim:
 -Su-yağ-pekmez öncelikli ve maya en son olmak üzere tüm malzemeyi makinanın haznesine yerleştirin.
 -Tam buğday programına kurun.
 -Program bitiminde hazneden çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun. Sıcakken kesinlikle kesmeyin, dağılır.
*Elde yoğurup fırında pişirecekler için:
 -Tüm malzemeyi karıştırma kabında yoğurun. Hamurunuz, beyaz un katılan hamurlara nazaran oldukça yumuşak, cıvığa yakın bir hamur olacaktır, o nedenle tezgaha almayın ve karıştırma kabında iyice düzgün kıvama gelene kadar yoğurun (5-10 dakika kadar)
 -Pişireceğiniz kalıbı (mümkünse yapışmaz olsun) yağlayın ve içine hamurunuzu sıyırın. Kalıbınız yapışmaz değilse mutlaka pişirme kağıdı kullanın, yapışırsa çıkaramazsınız.
 -Eğer evinizde yeterince ılık bir ortam varsa ağzını nemli bir bezle örtüp orada mayalanmaya bırakın.
 -Veya fırınınızı 50 dereceye (mayalanma moduna) getirin ve yine ağzını örterek orada mayalannmaya bırakın.
 -Yaklaşık iki katına ulaştığında fırınınızı 200 dereceye kızdırıp pişmeye bırakın.
-Yarım saat kadar bu ısıda pişirdikten sonra, 150 dereceye indirin ve 10-15 dakika daha içinin pişmesi için  tutun. Eğer fırınınız mini ise o zaman ekmeğiniz çabuk yanabilir; o nedenle daha kısa süreli tutmanız gerekir.
 -Fırından çıkarıp kalıptan alın ve tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Sıcakken kesmeme prensibi bunun için de geçerlidir, unutmayın :)

44 yorum:

  1. ellerinize sağlık. Afiyetle ..

    YanıtlaSil
  2. Kek gibi olmuş, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhsan'ın deyimiyle KEKMEK Gülaycım :)))) Sağolasın..

      Sil
  3. Serap sabah sabah bu bana yapılır mı? Nefis görünüyor şimdi atlayıp kahvaltıya gelesim geldi. Ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm; keşke diyetyapan arkadaşlarımın görmemesini sağlayacak bir düğme olsa da yayınlarken bassam ona :)))) Canım,sağolasın..

      Sil
  4. ellerine sağlık canım geçen gün bir komşumdan piyasadaki tam tahıllı buğdağ ekmeği diye aldıklarımızın saf olmadıını rengini kakao ile sağlandığını duydum.
    geçtiğimiz yıllarda evde ekmek yapmayı(klasik şekilde) denemiştim ama ahali börek niyetinde fazlacaa tüketince yapmaktan vazgeçmiştim:))

    ama bu aralar senin ekmekleri gördükçe yine yapmak istiyorum papatesliyi denemiştim nefisti.
    kendim diyetteyim ya çok oralı olmuyorum(fazla ekmek tüketen biri olmadım gerçi):))
    nisan ayından sonra sanırım gün içinde ekmek izni olacak ozaman senin ekmek tariflerinden faydalanacağım.
    öptüm kocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haticecim; dilerim en kısa zamanda ekmek yiyebilme zevkine tekrar kavuşursun. Azmine hayranım arkadaşım, sevgiler:))

      Sil
  5. Canımmm ellerine sağlık bu güzel ekmeğini makinede yapmayı düşünüyorum tekrardan çok teşekkürler güzel paylaşımın için,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişnecim; makinede de puf puf kabardı benim yaptığım, umarım beğenirsin:)

      Sil
  6. Çavdar ekmeğini ben de çok severim ekmeklerin en alası :)
    uzun zaman oldu yapmayalı en kısa zamanda tekrar yapmalıyım ...
    Ellerine sağlık canım........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin tekrar bunları yiyebildiğini görmek çok güzel Yıldızcım, sağlıklı günler dilerim:)

      Sil
  7. Ya ben maille izlemeyi beceremedim.
    Eline sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nedeninin anlayamadım Petekçim, ben seni gayet rahat takip edebiliyorum mail ile? Sağol..

      Sil
  8. Serapçım ellerine sağlık hemde zeytinli nefis olmuştur eminim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Feraycım; zeytinli oluşu lezzetini kesinlikle arttırıyor canım, haklısın:)

      Sil
  9. sabah sabah gozlerimi alamadim paylastiginiz ekmeklerdenn:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Cihan; beğenmene sevindim, sağol:)

      Sil
  10. ellerine saglik ,cok saglikli ve besleyici.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özgürcüm; öyle gerçekten, sağol canım:)

      Sil
  11. eline sağlık ekmek ustammm :=)
    başlığı görünce eyvah ekmek kabarırmı ki dedim ama maşallah bu işin de üstesinden gelmişsin
    selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Estağfurullah Feriha ablacım :) Ben de yakın zamana kadar kabarmaz bilirdim ama bu kıvamda yapınca kabarıyormuş meğer:( Öğrenmemiz biraz aman aldı, ne yapalım.. Geç olsun güç olmasın diyeceğiz artık :) Sağolasın..

    YanıtlaSil
  13. zeytinli ekmek süpper olur :)elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık Serap'cım Değirmen'e bir gitsek de bu unlardan alsak artık:) çok güzel anlatıyorsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelcim; benim işim bu: Anlatmak:)))) Sağol canım benim, gittiğimizde alalım..

      Sil
  15. Yok yok Serapçım,diyette beyaz ekmek hariç herşeyi yiyebiliyoruz.Ben bunu yapıp,hemen yiyeceğim.Eline sağlık,tatlım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman ne güzel Dilekçim, hemen dene bence de:) Sağol..

      Sil
  16. Serap Hanım yaptığınız ekmek tarifleri çok güzel. Acaba unlarınızı nereden alıyorsunuz? Özel olarak aldığınız bir yer var mı? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. Arkadaşım, adımı bildiğinize göre tanışıyoruz demek ki ama keşke siz de adınızı yazsaymışsınız buraya :)) Ben unlarımı genellikle Kemeraltı'ndaki Değirmen'den alıyorum ama oraya gidemediğimde Kipa'dan Kalecik marka tam buğday unu alıyorum. Piyasadakilere göre daha da ekonomik oluyor üstelik.. Teşekkürler, sevgiler :)

    YanıtlaSil
  18. serap hanım cevabınız için teşekkür ederim.isminizi diğer mesajlarda gördüğüm için o şekilde hitap ettim.Hande

    YanıtlaSil
  19. Hande Hanımcım; ben de tekrar dönüşünüze teşekkür ediyorum, yine beklerim :)

    YanıtlaSil
  20. Ben bu tarifte bir şeyi anlamadım. Çavdar ekmeği yapmanın normal ekmek yapmaktan herhangi bir farkı var mıdır. Yani beyaz unlu ekmek yapmındaki proseslerden farklı olarak yaptıgımız bir seyler yok galıba. Ya da ben kacırdım puf noktayı. Cevaplarsanız sevinirim. Huseyin C.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin Bey, elbette vardır. Beyaz unla ekmek yapmak çok kolaydır. Beyaz un kepeksiz olduğu için çok kolay mayalanır ama bol kepekli olan tam çavdar unu, kepek içeriğinden dolayı zor mayalanır. Daha kolay mayalanabilmesi için biraz daha yumuşak ve cıvığa yakın bir hamur tutmak gerektiğini keşfedip, onu paylaştım sizlerle.. İlginize teşekkür ederim :)

      Sil
  21. Cevabiniz icin tesekkurler. Beyaz undan farkli olarak, civik kivamli olmali. 2 bardak su ve 4 bardak un ile bu kivam elde ediliyor mu? Bu durumda sizce kek hamurlari gibi elektrikli mikser ile hamuru yogurabilir miyiz? (Huseyin C)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elektrikli mikserle olabilir de.. ama ekmeği elde yoğurmak apayrı bir terapidir. Onu keşfedin bence.. bir de içiniz daha rahat olacaksa, 2 su bardağından bir parmak kadar eksik su kullanabilirsiniz. Çok değişiklik olmaz ..

      Sil
  22. Enson yaptığım iki çavdar ekmeğinin içi Islak ve hamur gibi oldu sebebi nedir ? Yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  23. Merhaba. İçine koyduğunuz malzeme hamur cıvık olduğu için dibe çökmüyor mu? Ben kuru üzüm ve ceviz eklemeyi düşündüm.

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba tam çavdar ekmeği tarifi ararken gördüm sayfanızı , ben de makinede deneyeceğim ancak pekmez koymasak olur mu diye merak ettim. Teşekkürler ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pekmez koymazsanız da olur tabii. Ben şeker yerine pekmez kullanıyorum mayalanmayı kolaylaştırırken bir yandan da besleyiciliği artsın diye. Eğer pekmez koymazsanız (2 kaşık) 1,5 kaşık kadar su ilave edin ki kıvamı bozulmasın. Teşekkürler..

      Sil
  26. Merhaba. Bu tarifi pekmez ilave etmeden de yapabilir miyiz ?

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...