Sayfalar

5 Mart 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Zeytinyağlı enginar yemeği
Zeytinyağlı enginar tarifi
Zeytinyağlı enginar nasıl yapılır


Zeytinyağlı enginar tarifini daha önce burada vermiştim. O tarif tamamen annemden devşirilmiş ve ailede geleneksel olarak yapılandı. Fakat geçtiğimiz haftalarda katıldığım Tepekule Catering İşbirliği ile Miranda Zeytinyağlı Lezzetler etkinliğinde Şef Binali Yılmaz'ın yaptığı enginar yemeğinden sonra bu ikisini dönüşümlü olarak yapmaya karar verdim. Bildiğim tariften tamamen vazgeçmek için gerekçem yok açıkçası, bana göre nefis çünkü. Ancak Binali Bey'in yaptığı şekliyle daha aydınlık görüntüsü olan ve lokum gibi bir yemek çıktı ortaya ve o haline de bayıldım. Onun için hemen deneyip size anlatmak niyetim vardı zaten o günden beri. İşte bugün denedim ve geldim. Buyrun, afiyet olsun..

Malzemeler:
***********************

*5 adet taze ve bütün enginar (İstanbul'da bütün bulmanın zorluğundan bahsedildiği için özellikle böyle dedim:)
*15-20 adet arpacık soğan
*Dilerseniz bir küçük kase taze iç bakla (tarifin orijinali baklalı ancak ben koymadım)
*Zeytinyağı
*1 limonun suyu sıkılmış bekletme suyu
*Damak zevkinize göre tuz
*Yarım limonun suyu
*2 tatlı kaşığı un
*1 tatlı kaşığı şeker
*Üzeri için dereotu

Yapılışı:
***********************
*Limonlu bekletme suyunu hazırlayın.
*Yapraklı bütün enginar çanağının ücte ikisini kesip atın. Taze yaprakları kalsın.


*Bu arada enginarın pratik ayıklanması için sevgili arkadaşım Pembe Kekik'in videosunu buradan izleyebilirsiniz..
*Saplarını kesip dış kart kısımlarını atarak temizleyin ve üçe-dörde bölerek suya salın.
*Enginarların göbeğindeki tüylü kısmı kaşık yardımıyla oyarak çıkarın.
*Enginar-sap bağlantısını yukarıdaki gibi ayarlayabilirsiniz de.. Enginarlarınızı görüldüğü gibi ikiye bölün ve suya koyun.
*Tencereye soyup temizlediğiniz arpacık soğanlarını bütün olarak ve zeytinyağıyla birlikte alın, ocağa oturtun.
*Üzerlerine iki tatlı kaşığı unu serpiştirip kavurmaya başlayın.


*Soğanlar biraz öldüğünde üzerine enginarların üzerine biraz çıkacağından emin olduğunuz miktarda su ekleyin. İçine tuz, şeker ve yarım limon suyunu da koyup kaynatın.
*Enginarları ve kullanacaksanız taze iç baklaları suyun içine yerleştirin ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
*Suyunu çekmeye başladığında pişme durumlarını kontrol edip ateşten alın.
*Mümkünse biraz soğutarak ve üzerini dereotuyla süsleyerek servis edin.

27 yorum:

  1. Antalya da bütün Bulunuyor ama ben hiç yapmadım. Yerlermi bilmiyorum. Nefis görüntüye dayanamadım.hakikaten tarifde faydalı ve güzel .Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke sevseler, ne kadar faydalı bir sebze.. Sağolun Nursevin Hanımcım..

      Sil
  2. Bayılırım,ama bütün hiç yapmadım..Hemen deneyeceğim..ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; beğeneceğini umuyorum canım, sağolasın..

      Sil
  3. harikaaaaaa gözüküyo bi de bizimkiler yese şahane olacak çok severim aması var işte.:(
    ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bigocum, benim de oğlum pek sevmez ama biz eşimle bayılıyoruz. Sağol ablacım..

      Sil
  4. Bu yemeğe bende çok beğendim o gün Serapcığım ellerine sağlık afiyet olsun yiyenlere sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minecim, gerçekten nefisti. Benimki şefinki gibi değil şüphesiz ama yine de beğendik:)) Sağol canım..

      Sil
  5. denenmeli ablacım ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Enginarı ailecek çok severiz, görüntüsü harika eminim tadı da öyledir:)

    YanıtlaSil
  7. Nefis görünüyor canım.
    dukan diyetiniçok rahat yapıyorum ama en üzüldüğüm şey enginarın yasak olması bayılırım oysa ama ilk fırsatta yapıp ucundan azıcık tadarım:)))
    Ellerine sağlık .sevgiler öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah bu Dukan, nereden çıkarmış bu diyeti bir bilsem be Haticecim.. Umarım haayırlı sonuçlarla çıkarsın bu süreçten.. Sağol canım benim..

      Sil
  8. Ellerine sağlık ne güzel olmuş Serap'cım.

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. Bayılırım enginara bir de bu tarifle yapayım, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  11. ımmmmm misss gibi kokusu resmen burnuma geldi:) limonlu buhar kokusu. etkinlik fotoğraflarını görmüş içim gitmişti bu tarife bayıldımmm

    YanıtlaSil
  12. güzel sunum tadı mutlaka güzeldir ellerine sağlık arkadaşım

    serapcım kesin dene derim hamsili pilavı ben çok sevdim . torun iyi çok şükür sağol canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyeceğim mutlaka Müjgancım:) Sağol canım..

      Sil
  13. Serap'cım benim için enginar deyince akan sular duruyor. Nefis bir görüntüsü var ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Nilgüncüm.. Giritlilik var kanında, normaldir yani:))

      Sil
  14. Eline sağlık.Enginarın en rafine hali,çok severim.Bir de dolmasını.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de dolmasını çok severim Nergisçim.. Olsa da yesek:)) Sağol canım..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...