Sayfalar

6 Mart 2013 Çarşamba

EKŞİ MAYALI BEYAZ EKMEK

Ekşi mayalı ekmekler
Ekşi mayalı beyaz ekmek tarifi
Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır


Ekşi mayalı beyaz ekmek hiç yapmamış olduğumu, bugüne kadar yayınladığım ekmek tariflerine şöyle bir göz attığımda farkettim.. İlk şaşkınlığımı atlattıktan sonra :)) hemen ertesi gün yaptım ve fotoğrafladım. Hep tam ekmek yiyoruz, biraz da beyaz ekmekle şımaralım değil mi? :) Tabii taş fırında pişmediği için is kokusu olamadı ama onun dışında köy ekmeklerine çok benzedi. Gözenekleri de tam istediğim gibi oldu (fotoğrafa dikkatli bakın:) Eğer ekşi mayanız varsa hemen deniyorsunuz, zira beyaz unlu hamuru ekşi mayayla kabartmak esmer unları kabartmaya göre daha garantili.. Mayanız yok ama denemek istiyorsunuz, o halde önce buraya tıklayıp mayanızı birkaç günde kolayca yapıyorsunuz ve sonra bu ekmeği deniyorsunuz.. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun..

Malzemeler:
********************
*Yarım su bardağı ekşi maya (artan kısmı olursa atın)
*1,5 su bardağı su
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaığı şeker
*4 silme su bardağı + yoğurmaya yetecek kadar (yaklaşık yarım su bardağı) beyaz un


Yapılışı:
********************


*Ekşi mayayı yoğurma kabına alın ve suyu ilave ederek elinizle karıştırıp sulandırın.
*Un haricindeki malzemeleri öncelikle ekleyin ve en son olarak unu yavaş yavaş katarak yoğurun.
*Malzemeler birbirine tamamen karıştığında hamuru unlanmış tezgaha alın ve az az un ekleyerek elinize yapışmaz, pürüzsüz hale gelene kadar güzelce yoğurun (şekil 1)
*26 cm. çapındaki bir pişirme kabına mümkünse pişirme kağıdı yerleştirerek, yoksa iyice yağlayarak hamurunuzu yerleştirin. Ortasında kalacaktır, şaşırmayın:) (şekil 2)
*Üzerini güzelce unlayarak elinizle bastıra bastıra yaydırın (şekil 3)
*Hamurunuzu oda sıcaklığında ama soğuk da olmayan bir ortama, altına nihale koyarak alın (soğuğu çekmesin diye)
*Üzerine varsa aynı büyüklükte veya herhangi bir kapla (tercihen cam olsun) kapatın ki kapağı kaldırmadan ve hamurunuzu üşütmeden kabarmasını kontrol edebilesiniz (şekil 4)
*Bu şekilde ben 8-9 saat civarı beklettim. Eviniz çok sıcaksa bu süre kısalabilir de. Süre çok da önemli değil, önemli olan ne zaman kabardığı.
*Hamurunuz iyice kabardığında (yaklaşık iki katına çıktığında) fırınınız önceden 200 dereceye kızdırın
(şekil 5)
*Ekmeğinizi fırına verin ve üzeri yeterince kızarana kadar bu ısıda pişirin (şekil 6)
*Kızardığında 150 dereceye düşürüp 15-20 dakika kadar da bu ısıda pişirmeye devam edin.
*Fırından çıkarıp tel ızgara veya nihale üzerine çıkarın, pişirme kağıdını sıyırıp alın.
*Soğuduğunda (hiç olmazsa ılınsın) dilimleyip afiyetle yiyin.

28 yorum:

  1. Canim ellerine saglik sicakken nefis kahvaltidada sulu bir yemegin yanindada cok nefis olur afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. çok lezzetli görünüyor. Ben de evde yapılan ekmeği çok severim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Ablacım çook güzel görünüyor ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. merhabalar,her eve lazım bir blog bu!!!!çok sevdim ...hemen takibe aldım:)
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ama bana yazık değilmiiiii:)))))

    kilo aldırmayanından da yapsana :))))))))))
    ellerine sağlık canım benim maaşallah nasıl güzel görünüyor süper pişmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah haticecim; keşke mümkün olsa:( Sağol hayatım :)

      Sil
  6. Canımmm ellerine ,emeklerine sağlık çok çok çok güzel olmuş gözenekleri ne güzel ahh sıcakken tereyağla yeme şansım olaydı .Afiyetler olsun şekerciğim sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Vişnecim; keşke benim de ikram etme şansım olaydı:)) Sağolasın..

      Sil
  7. Süper olmuş,ellerine sağlık..Afiyetle yiyin canım..Bakalım şu ekşi mayayı ben ne zaman yapabilecem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim, kolayca halledeceğine eminim canım:) Sağol..

      Sil
  8. Çok güzel görünüyor ablacım ellerine sağlık. Deneme listeme alıyorum ekşi mayayı, umarım senin gibi güzel yapabilirim. Öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok daha iyisini yapacağından eminim Betülcüm:) Sağol ablacım..

      Sil
  9. Serap'cım şu an 12 saatlik mayayla ekmek yapıyorum harika oluyor. Bir de ekşi mayayla başlasam daha da güzel olacak ama mayada hazıra konayım diyorum ne dersin :)İlk ekşi mayamı ustasından alsam. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Sibelcim; haftaya Cuma ekşi mayan hazırdır, getiririm :) Estağfurullah demeyi de ihmal etmeyeyim aman :)))) O senin yaptığın ekmeğin tarifi benim blogda da var, yoğrulmayan ekmek tarifi diye. Bir de ön mayalı ekmek diye.. İkisi de uzun sürüyor ama ekşi mayasız bile nefis oluyor. Ellerine sağlık canım benim, sağolasın. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Off bi 3 kilo fazlam var ve daha fazla artmadan diyete girdim.
    Bir süre ekmeğa hasret kalıcam yine:)
    Azcık yiyeyim diyoruma am ben dayanam abartırım diye korkuyorum.
    Koklaya koklaya ayrılıyorum sayfandan ablacım:)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üç kiloya düştüyse fazlan, süpermiş Melihacım, tebrikler:) Biraz daha sabret madem öyle canım.. Sağolasın..

      Sil
  12. merhabalar ekşi mayayı denedim 3 gündeyim ama ortadan ikiye ayrıldı arasında su var önce köpüklenme var dıbirazönce karıştırdım kendi saatime göre olmadı sanırım bir de koku nasıl anlaşılacak ki ay olmazsa çok üzülürüm ama deneyeceğim başarılar size de herşey çok güzel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler adsız arkadaşım:) Denemeye devam, eninde sonunda oluyor.. Teşekkürler..

      Sil

  13. Es una verdadera delicia me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dear Rosita; thank you so much:) Muchos gracias:)))

      Sil
  14. Ablacım nefis görünüyor, sizin ekmeklerinizi tattığım için şanslıyım, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müboşum; sağol ablacım.. O şans bana ait:)) Sevgiler..

      Sil
  15. merhaba,

    acaba mayayı bir sonraki mayalama için hangi aşamada alacağız

    8-9 saatlik bekleme süresinden snra fırına atmadan hemen önce mi

    eğer öyleyse mayayı alınca ekmeğimizin kabarmış hamuru inmeyecek mi,ek bir süre daha beklemek mi gerek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşım; mayayı saklamayı düşündüğünüz kaba ve hemen yoğurur yoğurmaz alın ve mayayı ayrı bir yerde bekletin, yani ayrı bir kapta. Ekmeğinizle yaklaşık aynı hızda o da kabaracaktır. Mayanızı kabardıktan sonra buzdolabına alınız. Ekmeğinizi de kızdırdığınız fırınınızda pişiriniz. Haklısınız, ekmek kabardıktan sonra maya ayırmaya kalkarsanız, kesinlikle çöker, hatta küser :)) Sevgiler..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...