Ekşi mayalı beyaz ekmek tarifi
Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır
Ekşi mayalı beyaz ekmek hiç yapmamış olduğumu, bugüne kadar yayınladığım ekmek tariflerine şöyle bir göz attığımda farkettim.. İlk şaşkınlığımı atlattıktan sonra :)) hemen ertesi gün yaptım ve fotoğrafladım. Hep tam ekmek yiyoruz, biraz da beyaz ekmekle şımaralım değil mi? :) Tabii taş fırında pişmediği için is kokusu olamadı ama onun dışında köy ekmeklerine çok benzedi. Gözenekleri de tam istediğim gibi oldu (fotoğrafa dikkatli bakın:) Eğer ekşi mayanız varsa hemen deniyorsunuz, zira beyaz unlu hamuru ekşi mayayla kabartmak esmer unları kabartmaya göre daha garantili.. Mayanız yok ama denemek istiyorsunuz, o halde önce buraya tıklayıp mayanızı birkaç günde kolayca yapıyorsunuz ve sonra bu ekmeği deniyorsunuz.. Şimdiden kolay gelsin, afiyet olsun..
********************
*Yarım su bardağı ekşi maya (artan kısmı olursa atın)
*1,5 su bardağı su
*1 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaığı şeker
*4 silme su bardağı + yoğurmaya yetecek kadar (yaklaşık yarım su bardağı) beyaz un
Yapılışı:
********************
*Ekşi mayayı yoğurma kabına alın ve suyu ilave ederek elinizle karıştırıp sulandırın.
*Un haricindeki malzemeleri öncelikle ekleyin ve en son olarak unu yavaş yavaş katarak yoğurun.
*Üzerine varsa aynı büyüklükte veya herhangi bir kapla (tercihen cam olsun) kapatın ki kapağı kaldırmadan ve hamurunuzu üşütmeden kabarmasını kontrol edebilesiniz (şekil 4)
*Bu şekilde ben 8-9 saat civarı beklettim. Eviniz çok sıcaksa bu süre kısalabilir de. Süre çok da önemli değil, önemli olan ne zaman kabardığı.
(şekil 5)
*Ekmeğinizi fırına verin ve üzeri yeterince kızarana kadar bu ısıda pişirin (şekil 6)
*Fırından çıkarıp tel ızgara veya nihale üzerine çıkarın, pişirme kağıdını sıyırıp alın.
*Soğuduğunda (hiç olmazsa ılınsın) dilimleyip afiyetle yiyin.
Canim ellerine saglik sicakken nefis kahvaltidada sulu bir yemegin yanindada cok nefis olur afiyetler olsun
YanıtlaSilSağol Gülcancım:)
SilEllerinize sağlık. çok lezzetli görünüyor. Ben de evde yapılan ekmeği çok severim. Sevgilerimle,
YanıtlaSilSeldacım; çok sağol:)
SilAblacım çook güzel görünüyor ellerine sağlık :)
YanıtlaSilSağol Gülşencim:)
Silmerhabalar,her eve lazım bir blog bu!!!!çok sevdim ...hemen takibe aldım:)
YanıtlaSilsevgiler
Çok teşekkürler :))
Silama bana yazık değilmiiiii:)))))
YanıtlaSilkilo aldırmayanından da yapsana :))))))))))
ellerine sağlık canım benim maaşallah nasıl güzel görünüyor süper pişmiş.
Ah haticecim; keşke mümkün olsa:( Sağol hayatım :)
SilCanımmm ellerine ,emeklerine sağlık çok çok çok güzel olmuş gözenekleri ne güzel ahh sıcakken tereyağla yeme şansım olaydı .Afiyetler olsun şekerciğim sevgilerimle..
YanıtlaSilAh Vişnecim; keşke benim de ikram etme şansım olaydı:)) Sağolasın..
SilSüper olmuş,ellerine sağlık..Afiyetle yiyin canım..Bakalım şu ekşi mayayı ben ne zaman yapabilecem...
YanıtlaSilNurşencim, kolayca halledeceğine eminim canım:) Sağol..
SilÇok güzel görünüyor ablacım ellerine sağlık. Deneme listeme alıyorum ekşi mayayı, umarım senin gibi güzel yapabilirim. Öpüyorum seni.
YanıtlaSilÇok daha iyisini yapacağından eminim Betülcüm:) Sağol ablacım..
SilSerap'cım şu an 12 saatlik mayayla ekmek yapıyorum harika oluyor. Bir de ekşi mayayla başlasam daha da güzel olacak ama mayada hazıra konayım diyorum ne dersin :)İlk ekşi mayamı ustasından alsam. Sevgiler.
YanıtlaSilSibelcim; haftaya Cuma ekşi mayan hazırdır, getiririm :) Estağfurullah demeyi de ihmal etmeyeyim aman :)))) O senin yaptığın ekmeğin tarifi benim blogda da var, yoğrulmayan ekmek tarifi diye. Bir de ön mayalı ekmek diye.. İkisi de uzun sürüyor ama ekşi mayasız bile nefis oluyor. Ellerine sağlık canım benim, sağolasın. Sevgiler..
YanıtlaSilOff bi 3 kilo fazlam var ve daha fazla artmadan diyete girdim.
YanıtlaSilBir süre ekmeğa hasret kalıcam yine:)
Azcık yiyeyim diyoruma am ben dayanam abartırım diye korkuyorum.
Koklaya koklaya ayrılıyorum sayfandan ablacım:)
Ellerine sağlık.
Üç kiloya düştüyse fazlan, süpermiş Melihacım, tebrikler:) Biraz daha sabret madem öyle canım.. Sağolasın..
Silmerhabalar ekşi mayayı denedim 3 gündeyim ama ortadan ikiye ayrıldı arasında su var önce köpüklenme var dıbirazönce karıştırdım kendi saatime göre olmadı sanırım bir de koku nasıl anlaşılacak ki ay olmazsa çok üzülürüm ama deneyeceğim başarılar size de herşey çok güzel
YanıtlaSilTeşekkürler adsız arkadaşım:) Denemeye devam, eninde sonunda oluyor.. Teşekkürler..
Sil
YanıtlaSilEs una verdadera delicia me encanta quiero un trozo,abrazos y abrazos.
Dear Rosita; thank you so much:) Muchos gracias:)))
SilAblacım nefis görünüyor, sizin ekmeklerinizi tattığım için şanslıyım, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilMüboşum; sağol ablacım.. O şans bana ait:)) Sevgiler..
Silmerhaba,
YanıtlaSilacaba mayayı bir sonraki mayalama için hangi aşamada alacağız
8-9 saatlik bekleme süresinden snra fırına atmadan hemen önce mi
eğer öyleyse mayayı alınca ekmeğimizin kabarmış hamuru inmeyecek mi,ek bir süre daha beklemek mi gerek?
Arkadaşım; mayayı saklamayı düşündüğünüz kaba ve hemen yoğurur yoğurmaz alın ve mayayı ayrı bir yerde bekletin, yani ayrı bir kapta. Ekmeğinizle yaklaşık aynı hızda o da kabaracaktır. Mayanızı kabardıktan sonra buzdolabına alınız. Ekmeğinizi de kızdırdığınız fırınınızda pişiriniz. Haklısınız, ekmek kabardıktan sonra maya ayırmaya kalkarsanız, kesinlikle çöker, hatta küser :)) Sevgiler..
Sil