Firikli pilav tarifi
Firik pilavı nasıl yapılır
Firik pilavı tarifi
Firikli pilav nasıl yapılır
Firikli bulgur pilavı tarifi
Firikli pilavı, İstanbul'a son gidişimde üniversiteden sevgili arkadaşım Fatoş ve annesi Belkıs Teyze beni bir gece evlerinde kraliçeler gibi ağırlayana kadar hiç duymamıştım :) Annesi firikli bulgur pilavı yapmıştı ve ben çok beğenmiştim. Kendileri aslen Antakyalı ve bunu çok kullanıyorlarmış. Ertesi gün ayrılırken Belkıs Teyze yanıma bir kavanoz firik koymuştu hatta. Dün yaptım ben de firikli pilavımı, eşim de çok beğendi. Bir is kokusu hissediliyor yerken. Denemediyseniz tavsiye ediyorum. Şimdiden hepinize afiyet olsun, iyi hafta sonları..
Malzemeler:
*******************
*1 su bardağı pilavlık bulgur
*1 çay bardağı firik
*Zeytinyağı
*1 adet iri kuru soğan
*1 domatesin rendesi
*1 yemek kaşığı domates veya biber salçası
*Tuz
*2,5 su bardağı su
*Az karabiber ve dilerseniz az kimyon
Yapılışı:
**************
*Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağıyla birlikte tencereye alın, ocağa oturtun.
*O arada domatesi rendeleyin.
*Suyunu, tuzunu ve baharatını da ekleyin ve su kaynadığında yıkadığınız firik ve bulguru ilave edin.
*Suyunu çektiğinde kapağının altına temiz bir bez gererek demlendirin. Sıcak servis edin.
Firiğin ne olduğu konusunda kısa bir bilgi alıntısı aktarayım size:
Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir ürünüymiş. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamış olurmuş. Ayrıca başak da tam kurumamışmış ve rengi yeşilmiş. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm. üstten kesilerek, desteler halinde toplanırmış. Toplanan bu desteler, sapların tutuşturulmasıyla yakılan ateş üzerinde ütülürmüş. Bu yüzden is kokuyormuş.
Yukarıdaki bilgiler http://tatlar.blogspot.com/2008/04/firik.html bağlantısından alınmıştır..
ellerinize sağlık çok güzel olmuş en sevdiğim pilavdır
YanıtlaSilfriği hiç kullanmadım ama enfes görünüyor.ellerine sağlık serapcım..
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Bizde Kastamonuda biliriz bu firik Pilavını sadece yöreye ait olduğunu sanmıyorum. kAStamonunun Eğşili pilavıda bu bulgurla yapılır. Bende sadece orda var sanıyordum. Çok sağlıklı ve lezzetli afiyetler olsun.
YanıtlaSilÇok sağlıklı ve leziz olmuştur. ellerinize sağlık.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Ben de bu sene tanışanlardanım frikle. Çok lezzetli ve isli tadına bayıldım. Sık sık yapıyorum. Denemeyenlere tavsiye ediyorum. Mutlaka denenmesi gereken bir lezzet.. Afiyetler olsun.. Sevgiler.. İzmirdenlezzetler..
YanıtlaSilBen is kokusunu peynir ve ette de çok seviyorum. Onun için firikli pilavı da sevmiştim. Ellerine sağlık. Sevgiler.
YanıtlaSilİlk defa senden duyuyorum bu bilgiyi canım Serap Hanımcım, bu ilkler son olmayacak senin blogunda, her zaman bir sürprizle karşılaşabiliyorum seni okurken:)
YanıtlaSilEline sağlık Serap'cım ben de çok severim.Kursta Antakyalı bi arkadaşımızın sayesinde alıştık biz de bu pilava.Haytımızda küçücük bi değişiklik :)))
YanıtlaSilGeçen sene biz de bir yerde yedik ve evde defalarca yaptık.İs kokusu çok değişik bir lezzet katıyor pilava.Afiyet olsun canım.
YanıtlaSilCanım burayada yazayım yorumumu öbür yazdığım krem karamelde kaldı:))friğin en çok is kokusunu çok seviyorum çok lezzetli bir pilav ellerine sağlık canımm.
YanıtlaSilSerapçım,eline sağlık,bende hep bu firik bulgurunu merak ederdim.Alıpta pişirmeli.
YanıtlaSilHerkesin denemesi gereken bir lezzet olduğuna inanıyorum. Ellerine sağlık arkadaşım iyi hafta sonları..
YanıtlaSilbende evlendikten sonra eşimin ailesi sayesinde öğrenmiştim(antepliler)çok beğenmiştim .ara ara kayınvalidem hala aktardan alıp yapar .dediğin gibi kokusu da hoş.
YanıtlaSilellerine sağlık
adını duymuştum senin sayende bilgi sahibi olduk teşekkürler serapcım
YanıtlaSil