Sayfalar

10 Şubat 2013 Pazar

ELDE AÇMA OTLU ÇITIR BÖREK

Elde açma börek tarifi
El açması börek tarifi
Elde çıtır börek nasıl açılır 
Elde börek nasıl açılır 
Otlu börek tarifi
Elde açma otlu börek nasıl yapılır 


Elde açma otlu çıtır börek ile uzun aradan sonra yine buradayım.

Yılbaşının hemen sonrasında İstanbul'a oğlumun yanına gittim. Bir hafta kalıp döndüm, döner dönmez Star TV Soframız programından çekim teklifi aldım. Kabul edip etmemekte bir süre tereddütten sonra kabul ettim. Derken onun hazırlıkları başladı. Evimi çekim için hazırlamam, günlük halinden biraz çıkarmam gerekiyordu. Bir süre onunla uğraştım. Ufak tefek tadilat işleri vardı, eşim onları yaptı, vs.. Çekim yapıldı, yapımcının seçtiği menü hazırlandı, yorgunluğu bir süre gitti. Program 1 Şubat'ta yayınlandı. Çok şükür alnımızın akıyla atlattığımızı gördük :)) İzleyemeyenler için linki burada.. Üç bölümden oluşuyor, o nedenle bu linke girdiğinizde veya bulamazsanız startv.com.tr-programlar-bölümler-serapınmutfağı'nda ikinci ve üçüncü bölümleri de bulabilirsiniz.. 

Geçtiğimiz pazartesi de doğumgünümü kutladım. Sevgili arkadaşlarım Nilgün (sen de pişir), Sibel (pembe kekik), Dilek (ıhlamurcum) ve canım kardeşim Müberra (egeden tarifler) doğumgünümü birlikte dışarıda kutlamayı teklif ettiler, ben de memnuniyetle evime kabul ettim:) Facebook fotoğraflarını çoğunuz gördü zaten.. Çok güzel bir gün geçirdik ama artık bekleyen tariflere dönmenin zamanı geldi. 
Nilgüncüm benim şu "neden çıtır börek açamıyoruuuum? " nidalarıma halen çok gülüyor, çok haklı.. Ama sanırım  bugün tarif edeceğim böreğin haşhaşlı-mercimekli olanını bende yediğinden beri artık yapabildiğimi biliyor:)) 
Onu da en kısa zamanda tarif edeceğim size inşallah.. Şimdilik pazılı-ıspanaklı-karışık otlu (isteğe bağlı) olanını verelim, afiyet olsun.. 


Malzemeler:
************************

Hamur için:
--------------------------
*Yarım kg. un
*320 ml. su 
*1 yemek kaşığı çiçek yağı (eğer çıtır değil de yumuşak olmasını istiyorsanız zeytinyağı kullanın, zeytinyağı asidik yapısından dolayı hamuru çürüterek yumuşatır) 
*Tuz 

İçi için:
-----------------------
*Yarım kg. ıspanak veya 1 büyük bağ pazı veya yarım kg. dilediğiniz karışık ot 
*400 gr. kadar herhangi bir çeşit lor veya beyaz peynir (ben tulum veya kaşar loru kullanıyorum)
Tuz-pul biber-karabiber 

İçine ve üzerine sürmek için:
---------------------------------
*Sadece çiçekyağı


 Yapılışı:
********************
*Hamur malzemenizi yoğurun ve 10-15 dakika kadar dinlenmeye bırakın. 
*Otlarınızı yıkadıktan sonra çiğ olarak incecik kıyın. Lor veya rendelenmiş peyniri ekleyin. Tuz ve baharatı da katıp harmanlayın. 
*Dinlenen hamurunuzu nişasta serptiğiniz tezgaha alın. 24 eşit parçaya ayırın. Üçerli gruplar yapıp 8 yufka elde edecek şekilde hazırlayın. 
*İlk üç bezeyi ayrı ayrı nescafe fincani tabağı büyüklüğünde ve nişastayla açın. İkisinin üzerine çiçek yağı sürüp üstüste koyun. En üste üçüncüyü koyup yağlamadan bırakın. 
*Bu üç katlı yufkacıkgrubunu oklavayla büyüterek inceltebildiğiniz kadar açın. 
*Üzerini yağlayıp otlu harcın 1/8 'ini yayın. En kıyısından başlayıp rulo yapın.
*İster tepsi uzunluğunda keserek, isterseniz kendi etrafında döndürerek tepsiye yerleştirin (ben düz keserek koydum) 
*Diğer 7 yufkacık grubuna da sırayla aynı işlemi yapıp tepsiye yerleştirin. 
*Üzerlerine fırçayla sıvıyağ sürüp 200 dereceye önceden ısıtılmış fırında pişirin. 
*(Üzerine illa ki yumurta sürmek isterseniz sadece sarısını ve biraz sulandırarak sürün)
*(Eğer rulet kesme bıçağınız varsa pişirdikten sonra da dilimleyebilirsiniz. Yoksa fırınlamadan önce keskin bir bıçakla dilimleyerek pişirmenizi öneririm çünkü piştikten sonra çıtır oluşundan dolayı düzgün kesilmez) 

28 yorum:

  1. Her işten alnının akıyla çıkmayı beceren,eli çabuk uzaylı Zekiyem,mutlu yıllar. Tv programında da muhteşemdin, bize ne kadar şeker,samimi ve becerikli olduğunu da gösterdin. Börekler yüzünden diyetisyende soluğu aldım,o gün keşke 3 parça yeseymişim.Böreğini en kısa sürede açıp,deneyeceğim.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de benim Şirinem ol bundan sonra Dilekçim;) Çok şirinsin gerçekten.. Sağol canım benim.. Madem diyetisyene gidecekmişsin, bence de yeseymişin keşke :)) Sevgiler Şirinemmm :)

      Sil
  2. elde açmaya cesaret edemiyorum bravo negüzel olmuş ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de geçen hafta yaptım Serap'cığım ama henüz yayınlamadım.Ama benim ki hazır yufkadandı,eminim el açması çok daha güzel olmuştur.Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nergisçim; ikisinin de yeri ayrı be arkadaşım, ona da bayılırım ben:) Sağol, sevgiler canım..

      Sil
  4. Serapcım ellerine sağlık,bu ne marifet ..Süper olmuş..Elde açma börekler bir başka oluyor..sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Canım yemek programında harikaydın Çıtırlar her zamanki gibi nefis görünüyor, ellerine sağlık canım benim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Feraycım, izleme nezaketinde bulunduğun ve güzel yorumun için:) Sağol..

      Sil
  6. Canımm ellerine sağlık nefis bir börek hem de el açması .Bir gün bütün cesaretimi toplayıp ben de girişeceğim elde börek açma olayına da hani ben hamuru açamıyorum yapışıyorlar oklavalara.İçlerim de gidiyor sizleri gördükçe maşaallah hepinize.Doğum günün çok kutlu olsun star tv de hemen izleyeceğim programını canım sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vişnecim; sağol canım.. Hepsi için çok teşekkür ederim. En iyisini yapacağından eminim, yeter ki iste:))

      Sil
  7. Nefis olmuşlar ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgüncüm; sağol hayatım, sen beğendiysen tamamdır:))

      Sil
  8. Genelde yemek programlarını izlerim ama sizi kaçırmışım derken linkden izledim. Çekim çok güzeldi. Yaptıklarınızı çok beğendim. Ispanaklı,pazılı el açması börekte çok leziz görünüyor. Haşhaşlı, mercimekli böreği denemek istiyorum Serap hanımcım. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başakçım; çok sağol canım.. Beğenmene sevindim, teşekkür ederim..

      Sil
  9. ellerine sağlık canım benim nefis görünüyor ama ben epeyce bi dişimi sıkmak zorundayım:)))ama ev ahalisinin bir suçu yok onlara yapayım bir ara:)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haticecim; ha gayret, çok takdir ediyorum seni vallahi.. başkası olsa çoktan bırakmıştı, helal olsun:) Teşekkürler hayatım..

      Sil
  10. serapcım çok teşekkür ederim iyi dileklerin için
    pazılı böreği geçen ay safiye hanımda http://ikramlik.blogspot.com/ yemiştim beğendim bir gün bende deniyeyim, onunki hazır yufkaylaydı el açması bi başka lezzetlidir ellerine emeğine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisinin de yeri ayrı be Müjgancım. Öylesini programda yaptım biliyorsun, ama doğumgünümde elde açtığım bir başkaydı gerçekten.. Sağol canım benim..

      Sil
  11. canım vallahi bunu görünce evdeki ısırganları bu şekilde değerlendirmeye karar verdim anacığım böyle açardı bize de öğretti ama ben şu ellerimin rahatsızlığından beridir yapamamıştım artı welleri düşünmeyip az biraz yapacağım yoksa sonu kötü allah mahfaza bir yerim falan şişecek.. eline koluna sağlık kocaman sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükrancım; ben de bilmiyorum gerçi ama keşke bilsen de şu çekiştirilerek açılandan yapabilsen. Oklavayla ellerini yormamış olurdun :( Canım çok sağolasın..

      Sil
  12. yaa ben bir türlü el açma böreği beceremiyorum.Ne olacak bu halim:))))
    Kolay gibi görünüyor.Bu tariflerle bana yaptıracaksın anlaşılan Serappp:))
    Ellerine sağlık
    Sevgilerimle
    Şeniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen onca yöresel yemeği yaparken bunu mu yapamayacaksın Şenizcim:) Aşkolsun, en iyisinden yaparsın hem de.. Sağol canım benim..

      Sil
  13. Bu böreğin haşhaşlı versiyonunu sizin elinizden yemiş şanslılardan olarak muhteşem olduğunu söyleyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müboşum, teveccühün canımın içi:)) Çok sağol, ne güzel bir gündü be ablacım..

      Sil
  14. Evet evet el açması gayet ince olmuş belli benimkiler poğaçamsı elde açma börekler olurda genelde:))Ellerine sağlık muckssssss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşkolsun küçümenim, hiç olur mu poğaça falan. cık cık cık:)) Eminim en süperinden açarsın, böyle dene de bak:) Sağol tatlım..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...