Sayfalar

30 Aralık 2011 Cuma

SPAGETTİ KABAK

Kabak sıyırma tarifi
Kabak sıyırma nasıl yapılır
Spagetti şeklinde kabak sıyırma nasıl yapılır


Yeni yılın henüz son günü değil ama benim bu yıla ait son tarifim olacak bu. Yarın akşam herkes- ama evinde, ama dışarıda, ama arkadaşlarıyla/yakınlarıyla birbirlerinde- tatlı bir telaş içinde olacaklar umarım. Bu nedenle yarın olsa olsa bir yeni yıl mesajım olur, o kadar:)

Bloğumun düzenli izleyicileri KABAK SIYIRMA tarifimi hatırlayacaklardır. Hani şu Alsancak'taki Girit Mutfağı Lokantası'nda tadıp bayıldığım ve eve gelir gelmez deneyip tutturduğum yemeği..İşte o kabak sıyırma, jülyen soyucuyla ve hatırı sayılır bir pirinç eklemesiyle bu gördüğünüz hale geldi. Adı da tarafımca böyle uygun görüldü. Adını beğenir misiniz beğenmez misiniz bilmem ama zeytinyağlı severler için lezzetini garanti edebilirim. Bu yemeği de tıpkı kabak sıyırma gibi hem yemek, hem de nefis bir meze olarak sunabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler:
************
*6 adet sakız kabak

*1 adet soğan
*4-5 diş sarmısak
*1 limonun suyu
*2 kahve fincanı kadar pirinç
*1 demet dereotu
*Tuz-şeker
*Zeytinyağı
*Gerektikçe eklemek üzere su

Yapılışı:
**********************


*Kabakları yıkayın ve tepelerini kesin. Ucu tırtıklı jülyen soyucuyla her bir kabağı çekirdeklerine gelene kadar sıyırın. Yani kabağın kendi boyunda spagettiler elde edeceksiniz (jülyen soyucunun diğer düz salatalık soyuculardan tek farkı, bıçağının tırtıklı oluşudur, böylelikle sebzeleri spagetti makarna formunda rendelemektedir)
*Eğer jülyen soyucunuz yoksa, böyle tek tek spagetti formuna getirmeniz oldukça meşakkatlidir, o nedenle kabak sıyırma tarifini uygulamanızı öneririm. Bu soyucuyla sıyırma işini, limon suyunu koyduğunuz bir kabın içine yapın ki kabaklar pişirme işlemine geçene kadar limonu biraz çeksin.
*Sıyırma işi bitince bir karnıyarık tenceresinin dibine zeytinyağını koyup üzerine yemeklik doğradığınız soğanı, ince kıydığınız sarmısakları ekleyin.
*Limon suyuyla birlikte kabakları tencereye yayın, üzerine tuzunu, şekerini ve pirincini de koyup harlı ateşe oturtun.
*İki-üç dakika sonra yemeğinize içindeki pirinçlerin şişmesi için biraz su ekleyin.
*Yemeğiniz piştiğinde içinde su kalmamalıdır, ona göre ayarlayın.
*Yemeğinizi ateşten almaya yakın ince kıyılmış dereotunu da ekleyin ve biraz sonra ateşi kapatın.

23 yorum:

  1. Sağlıklı bir yemek, sunumda çok hoş:) afiyet olsun

    YanıtlaSil
  2. Kabak bizdede çok seviliyor çok güzel olur deneyeceğim.
    Ellerine sağlık..
    Yeni yılda tüm dileklerinin gerçekleşmesi dileğiyle mutlu yıllar Serapcım..

    YanıtlaSil
  3. girit mutfağı-alsancak !!
    ah bu gece rüyama girer :=)))

    ellerine sağlık..

    keyifle sağlıkla şansla
    tüm sevdiklerinle mutlu bir yıl diliyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. bunu mutlaka deneyeceğim. ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  5. Elinize sağlık çok sağlıklı ve lezzetli bir yemek sunumu da çok hoş olmuş mutlu seneler sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ablacımmm kabağı çoks evdiğim için eminim bunada bayılırım..:)))
    Ellerine sağlık.
    Kekin sütünü sormuşsun ama o yarım fincan süt kekin içine kullanılıyor.
    Gözünden kaçmış olucak herhalde orda 2 su bardağına yakın keki ıslatmak için süt yazıyor..:))
    İyi seneler..
    Sevgiler ablacım..:))

    YanıtlaSil
  7. canım arkadaşım yeni yılın kutlu osun tüm isteklerinin gerçekleşeceği sağlıklı bir yıl diliyorum
    değişik bir tarif ellerine emeğine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel görünüyor spagettiye benzemiş gerçekten, en kısa zamanda bir jülyen doğrayıcı alacağım. Bu sağlıklı tarif için teşekkürler Serap hanım. Sağlıklı mutlu çok güzel bir yıl diliyorum, sevgiler ...

    YanıtlaSil
  9. böle bi tarif bendede salatalıkla var :) ellerinize sağlık..
    Yeni yılın sağlık huzur mutluluk getirmesini dilerim.. tüm dilekleriniz gerçek olsun.. mutlu yıllar..

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Blog Dostum,

    Yeni yılın sizlere, ailenize, sevdiklerinize sağlık ve mutluluk getirmesini dilerim.
    Kötülüklerden, savaşlardan, felaketlerden uzak, yalandan, riyadan, cefadan arınmış,
    dostlukların ve vefanın ebedi olduğu huzur dolu bir yaşam hepimizin olsun.

    Allah'ın Selameti ve Fazileti bizlerden eksik olmasın.

    Sağlıcakla kalın

    Afet Ergü Şaşmaz

    YanıtlaSil
  11. alemsin canım benim nefis görünüyor salata sandım önce:) ellerine sağlık.

    sağlıklı güzel bir yıl olsun inş.

    YanıtlaSil
  12. Her yeni yıl başka bir güzel.. 2012 yeni yılının sizlere hayatınız boyunca unutamayacağız güzellikler yaşatsını diliyorum. Yeni yılınız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  13. Serap ablacım ellerinize sağlık. Mutlu ve sağlıklı seneler dilerim :)

    YanıtlaSil
  14. iyi seneler çok mutlu olacağınız bir sene-ler diliyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
  15. mutlu, sağlıklı, gönlünce bir yıl dilerim. sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Sağlıklı ve mutlu bir yıl dilerim.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba. öncelikle ellerine sağlık. ardından çok güzel bir 2012 yılı olsun senin için veee o şablondaki fotoğraf ne kadar güzel öyle bayıldım o kediciklereeee :)

    Leyla'nın Kahve Dükkanı

    YanıtlaSil
  18. Değişik ve güzel kabaksever olarak deneyebilirim:))) ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. Hülyacım, Feraycım; çok sağolun..

    Nunucum; Girit Mutfağı şiddetle tavsiyemdir..


    Saadetçim, Özgencim sağolun..

    Melihacım; kör de değilim ama kaçırmışım demek ki..Sağol canım..

    Müjgancım; çok sağol canım..

    Tülaycım; jülyen soy bu yemek için şart maalesef:) Bulursun eminim..

    Seçilcim; benim tarifin en önemli farkı pişiyor olması canım, sağol..

    Afetçim, Haticecim, Deryacım, Müberracım, Saadetçim, Bigocum, Elifçim, Handancım, Handecim; çok sağolun..

    Leylacım; benim nasıl bir deli kedisever olduğumu sanırım anlamışsındır:)) Çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  20. Sakız kabak nedir acaba
    www.zeytinyagibutigi.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sakız kabak, Girit kabağına göre daha iri ve açık yeşil olanlarına deniyor :)

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...