İstanbul simidi tarifi
Simit tarifi
Epey yıldır muhtelif ekmek modelleriyle bunca haşır neşir olmuş biri olarak, çok uzun zamandan beri simit yapmayı planlıyordum ama bir fırsat bulup şöyle geniş bir zamanda uygulamaya geçirememiştim doğrusu. Nihayetinde birkaç hafta önce Oktay Usta'nın tarifini hafta sonu beş çayına yapmaya giriştim. İyi ki girişmişim; zira sonuç tahminlerimin ötesinde bir lezzette oldu, hatta ev halkı tarafından da beğenildi. O nedenle ben de ilk fırsatta sizlerle paylaşmak istedim. Gözünüzü korkutmasın, basit bir ekmek hamurundan hiçbir farkı yok gerçekten. Afiyet olsun..
******************
*Yarım kg. un
*1 yemek kaşığı instant maya veya yarım paket yaş maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
*Yarım çay bardağı çiçek yağı
*320 ml. su (1,5 su bardağını en fazla 1 parmak kadar geçsin)
Simidin sosu için:
------------------------------------------
*1 çorba kaşığı pekmez
*Yarım su bardağı su
*100-150 gr. kadar susam (yayvan bir tabak kullanın)
Yapılışı:
*****************
*Hamur malzemenizi ister elinizle yoğurun, ister ekmek makinanıza yoğurtun.
*Ağzını örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
*O arada pekmez ve suyu bir yemek tabağında karıştırın. Kabın sıvı malzeme için çukur ama simitler için de yeterince geniş olması gerekir, zira simitleri o sıvıya batıracaksınız.
*Hamur hacimlendiğinde unlanmış tezgaha sıyırıp pürüzsüz hale gelene kadar iyice yoğurun.
*İri yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
*Her bir parçayı kendi içinde yuvarlayın ve tezgah üzerinde rulo yapıp uzun bir çubuk haline getirin.
*Kalınlığı 2 cm. kadar olmalıdır. İki ucunu birleştirip yapıştırın.
*Önce pekmezli suya sonra susama her tarafını bulayarak fırın tepsisine yerleştirin.
*Üstüne ince ve nemli bir tülbent örtüp ılık bir yerde tepsi mayasına getirin.
*Önceden ısıttığınız 200 derece fırında üstleri yeterince kızarıncaya kadar pişirip fırından alın.
*Biraz soluklandırın, ılınsınlar. Böylece içinin hamur kalmasını önlersiniz.
*Sonra çay ve peynir eşliğinde afiyetle yiyin:)
O kadar iştah açıcı olmuş ki, üşenmesem mutfağa koşup mayalayasım geldi.
YanıtlaSilElinize sağlık
face de görür görmez geldim:)çok güzel kabarmış maşallah ellerin dert görmesin inşallah
YanıtlaSilDilekçim; bu 'güzel çeken fotoğraf makinaları' sağolsun..Böyle tahrik edici çekiyorlar. Evet, bayağı tombul oldular zaten ama yakın çekim olunca daha bi göz alıcı olmuşlar:)))) Sağol yine de canım..
YanıtlaSilFeriha ablacım; pek tombul oldular gerçekten..Ama tazeyken tüketmek lazım, ertesi güne kalınca güzelliği gidiyor:( Sağolasın, sevgiler..
her sabah yiyip hiç sıkılmıyoruz :)ellerine sağlık.
YanıtlaSilKahve Dükkanı'ndan sevgiler...
Serapcıgım burdakı goruntu daha bır harıkaymış .Ellerıne saglık arkadasım .Denemeye deger.SEVGILER..
YanıtlaSilYok ki yiyelim :( Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyorlar.
YanıtlaSilBana burm derken sen de burmuşsun ellerine sağlık Serapçım tam çaylık bir de beyaz peynir oldumu değmen keyfe
YanıtlaSilbunlar harika gözüküyorlar ablacım :) ellerine sağlık yanında çay ve simitler harika harika bu saatte canım çekmedi desem yalan olur :) sevgiler ablacım...
YanıtlaSilHayirli aksamlar cok güzel görünüyor ellerinize saglik afiyetler olsun sevgiler canim öptüm.
YanıtlaSilLeylacım; ben de hiç sıkılmam..Sağol..
YanıtlaSilÖzaycım; sağol hayatım..
Elifçim; hemen yapıp göndereyim:))..Sağol..
Gülercim; burdum vallahi, haklısın:)) Sağol canım..
Burcucum; sağol ablacım:)
Gülcancım; çok sağol canım..
oğğ bunu hemen denemeli, Oktay Usta bir tane zaten:) Hastasıyım bazen ne pişirmiş ilgilenecek vaktim olmasa da evde yüksek ses tv açık bırakırım Sabahları nasıl Seda sayan izleniyorsa benim için de izlenecek eğlence bilgilendirme programı Oktay ustadır:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık, simit merak ederdim de fırınlarda gördüğümüz renk veren sosu zahmetli bişi sanırdım 1 kaşık pekmez pratikmiş.
Nefis görünüyor, ben de epeydir yapmak istiyorum fırsat bulamadım daha ,ellerinize sağlık Serap Hanım .
YanıtlaSilTülay
Yanında çayın ve tulum peynirinde varsa hemen geliyorum ablacım..
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar.
Elleirne sağlık.
ellerine sağlık canım hımmm bir ara yine gelip not alayım yaparım ben de.
YanıtlaSilHandancım; Oktay Usta'nın tarifleri genelde uygulanabilir ve doğru sonuçlar verir oluyor..Sağol canım..
YanıtlaSilTülaycım; ilk fırsatta deneyip harika bir sonuç alacağından eminim..Şimdiden ellerine sağlık canım, sevgiler..
Melihacım; çok sağol ablacım..
Haticecim; çok daha güzelini yapacağından eminim:) Sağol hayatım..
Baharatın Kızı; her saatte yenir gerçekten:) Çok sağol..
YanıtlaSilBu tarifinin lingi Amerika'ya gitti bile ...Oğlumun gevrek (simit değil )krizi tuttuğunda yapılıp yenmek üzere :)Ellerine sağlık Serapcığım !
YanıtlaSilPazar sabahı yapsam mı acaba? ama yatağa yapışıp kalıyorum ben yaaa :(
YanıtlaSilNilgün ablacım; buna keşke göğsümü gere gere 'gevrek' diyebilseydim ama maalesef bu bildiğin 'simit', yani İstanbul usulü:)) Söz..Gevrek tarifi yaparsam da mutlaka paylaşacağım..Sevgiler..
YanıtlaSilNihancım; inşallah kalkabildiğin bir sabah yaparsın:)))) Sağol canım..
Eskiden sıkça yapardım unutmuştum. Hatırlattığın için teşekkürler. Ellerine sağlık Serap'cım..
YanıtlaSilNEFİS GÖRÜNÜYOR,ELİNİZE SAĞLIK! SEVGİLER..
YanıtlaSilellerinize sağlık,bayılırım sokak simidine..
YanıtlaSilbende beklerim,sevgiler..
ohihoooo yaparım ben bunu yav ellerine sağlık
YanıtlaSilNilgüncüm, sen yine en güzelinden yaparsın eminim..Sevgiler canım..
YanıtlaSilLezzet Karnavalım; çok teşekkür ederim canım..
Reyhancım; sağol canım..
Aylincim; tabii yaparsın, hem de daha iyisini..Sevgiler canım..
etkinlik desteginiz için teşekkür ederim.etkinligi belirtip sitemin linkini verirseniz memnun olurum.format böyle..tekrar teşekkürler...
YanıtlaSil