Sayfalar

5 Ekim 2011 Çarşamba

SOKAK SİMİDİ

Sokak simidi tarifi
İstanbul simidi tarifi
Simit tarifi


Epey yıldır muhtelif ekmek modelleriyle bunca haşır neşir olmuş biri olarak, çok uzun zamandan beri simit yapmayı planlıyordum ama bir fırsat bulup şöyle geniş bir zamanda uygulamaya geçirememiştim doğrusu. Nihayetinde birkaç hafta önce Oktay Usta'nın tarifini hafta sonu beş çayına yapmaya giriştim. İyi ki girişmişim; zira sonuç tahminlerimin ötesinde bir lezzette oldu, hatta ev halkı tarafından da beğenildi. O nedenle ben de ilk fırsatta sizlerle paylaşmak istedim. Gözünüzü korkutmasın, basit bir ekmek hamurundan hiçbir farkı yok gerçekten. Afiyet olsun..

Malzemeler:
******************


*Yarım kg. un
*1 yemek kaşığı instant maya veya yarım paket yaş maya
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
*Yarım çay bardağı çiçek yağı
*320 ml. su (1,5 su bardağını en fazla 1 parmak kadar geçsin)

Simidin sosu için:
------------------------------------------
*1 çorba kaşığı pekmez
*Yarım su bardağı su
*100-150 gr. kadar susam (yayvan bir tabak kullanın)

Yapılışı:
*****************
*Hamur malzemenizi ister elinizle yoğurun, ister ekmek makinanıza yoğurtun.
*Ağzını örtüp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın.
*O arada pekmez ve suyu bir yemek tabağında karıştırın. Kabın sıvı malzeme için çukur ama simitler için de yeterince geniş olması gerekir, zira simitleri o sıvıya batıracaksınız.
*Hamur hacimlendiğinde unlanmış tezgaha sıyırıp pürüzsüz hale gelene kadar iyice yoğurun.
*İri yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
*Her bir parçayı kendi içinde yuvarlayın ve tezgah üzerinde rulo yapıp uzun bir çubuk haline getirin.
*Kalınlığı 2 cm. kadar olmalıdır. İki ucunu birleştirip yapıştırın.
*Önce pekmezli suya sonra susama her tarafını bulayarak fırın tepsisine yerleştirin.
*Üstüne ince ve nemli bir tülbent örtüp ılık bir yerde tepsi mayasına getirin.
*Önceden ısıttığınız 200 derece fırında üstleri yeterince kızarıncaya kadar pişirip fırından alın.
*Biraz soluklandırın, ılınsınlar. Böylece içinin hamur kalmasını önlersiniz.
*Sonra çay ve peynir eşliğinde afiyetle yiyin:)










25 yorum:

  1. O kadar iştah açıcı olmuş ki, üşenmesem mutfağa koşup mayalayasım geldi.
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. face de görür görmez geldim:)çok güzel kabarmış maşallah ellerin dert görmesin inşallah

    YanıtlaSil
  3. Dilekçim; bu 'güzel çeken fotoğraf makinaları' sağolsun..Böyle tahrik edici çekiyorlar. Evet, bayağı tombul oldular zaten ama yakın çekim olunca daha bi göz alıcı olmuşlar:)))) Sağol yine de canım..

    Feriha ablacım; pek tombul oldular gerçekten..Ama tazeyken tüketmek lazım, ertesi güne kalınca güzelliği gidiyor:( Sağolasın, sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. her sabah yiyip hiç sıkılmıyoruz :)ellerine sağlık.


    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Serapcıgım burdakı goruntu daha bır harıkaymış .Ellerıne saglık arkadasım .Denemeye deger.SEVGILER..

    YanıtlaSil
  6. Yok ki yiyelim :( Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyorlar.

    YanıtlaSil
  7. Bana burm derken sen de burmuşsun ellerine sağlık Serapçım tam çaylık bir de beyaz peynir oldumu değmen keyfe

    YanıtlaSil
  8. bunlar harika gözüküyorlar ablacım :) ellerine sağlık yanında çay ve simitler harika harika bu saatte canım çekmedi desem yalan olur :) sevgiler ablacım...

    YanıtlaSil
  9. Hayirli aksamlar cok güzel görünüyor ellerinize saglik afiyetler olsun sevgiler canim öptüm.

    YanıtlaSil
  10. Leylacım; ben de hiç sıkılmam..Sağol..

    Özaycım; sağol hayatım..

    Elifçim; hemen yapıp göndereyim:))..Sağol..

    Gülercim; burdum vallahi, haklısın:)) Sağol canım..

    Burcucum; sağol ablacım:)

    Gülcancım; çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  11. oğğ bunu hemen denemeli, Oktay Usta bir tane zaten:) Hastasıyım bazen ne pişirmiş ilgilenecek vaktim olmasa da evde yüksek ses tv açık bırakırım Sabahları nasıl Seda sayan izleniyorsa benim için de izlenecek eğlence bilgilendirme programı Oktay ustadır:)

    Ellerinize sağlık, simit merak ederdim de fırınlarda gördüğümüz renk veren sosu zahmetli bişi sanırdım 1 kaşık pekmez pratikmiş.

    YanıtlaSil
  12. Nefis görünüyor, ben de epeydir yapmak istiyorum fırsat bulamadım daha ,ellerinize sağlık Serap Hanım .
    Tülay

    YanıtlaSil
  13. Yanında çayın ve tulum peynirinde varsa hemen geliyorum ablacım..
    Çok güzel görünüyorlar.
    Elleirne sağlık.

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık canım hımmm bir ara yine gelip not alayım yaparım ben de.

    YanıtlaSil
  15. Handancım; Oktay Usta'nın tarifleri genelde uygulanabilir ve doğru sonuçlar verir oluyor..Sağol canım..

    Tülaycım; ilk fırsatta deneyip harika bir sonuç alacağından eminim..Şimdiden ellerine sağlık canım, sevgiler..

    Melihacım; çok sağol ablacım..

    Haticecim; çok daha güzelini yapacağından eminim:) Sağol hayatım..

    YanıtlaSil
  16. Baharatın Kızı; her saatte yenir gerçekten:) Çok sağol..

    YanıtlaSil
  17. Bu tarifinin lingi Amerika'ya gitti bile ...Oğlumun gevrek (simit değil )krizi tuttuğunda yapılıp yenmek üzere :)Ellerine sağlık Serapcığım !

    YanıtlaSil
  18. Pazar sabahı yapsam mı acaba? ama yatağa yapışıp kalıyorum ben yaaa :(

    YanıtlaSil
  19. Nilgün ablacım; buna keşke göğsümü gere gere 'gevrek' diyebilseydim ama maalesef bu bildiğin 'simit', yani İstanbul usulü:)) Söz..Gevrek tarifi yaparsam da mutlaka paylaşacağım..Sevgiler..

    Nihancım; inşallah kalkabildiğin bir sabah yaparsın:)))) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  20. Eskiden sıkça yapardım unutmuştum. Hatırlattığın için teşekkürler. Ellerine sağlık Serap'cım..

    YanıtlaSil
  21. NEFİS GÖRÜNÜYOR,ELİNİZE SAĞLIK! SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  22. ellerinize sağlık,bayılırım sokak simidine..
    bende beklerim,sevgiler..

    YanıtlaSil
  23. ohihoooo yaparım ben bunu yav ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  24. Nilgüncüm, sen yine en güzelinden yaparsın eminim..Sevgiler canım..

    Lezzet Karnavalım; çok teşekkür ederim canım..

    Reyhancım; sağol canım..

    Aylincim; tabii yaparsın, hem de daha iyisini..Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  25. etkinlik desteginiz için teşekkür ederim.etkinligi belirtip sitemin linkini verirseniz memnun olurum.format böyle..tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...