Sayfalar

22 Aralık 2010 Çarşamba

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ


Portakal kabuğu reçeli tarifi
Portakal reçeli tarifi
Portakal kabuğu reçeli
Portakal reçeli nasıl yapılır


Portakal kabuğu reçeli amcamların kahvaltı sofrasında hep olur. Bunun sırrını bir gün yengem verdi: Soyduğu hiçbir portakalın kabuğunu atmazmış kışın. Hemen dipfrizdeki kabuk torbasına koyar, reçeli bittikçe çıkarır yenisini pişirirmiş. Bu kış aynısını ben de yaptım, hatta bir farkla: Ben direkt minik parçalara ayırıp koydum dipfrizdeki torbaya. Böylece çıkarıp çözülmesini beklemeden pişmeye hazırlardı. Fakat gelin görün ki klasik 'tecrübeli ev hanımı' yaklaşımı burada da ortaya çıktı, tarifi adamakıllı alamadım. 'Göz kararı' şeker koyuyormuş çünkü. Tamam, ben de 22 yıldır mutfakla haşır neşirim ama bu reçelin alışılmış meyve reçellerinden biraz farklı olacağını, öyle bire bir ölçüyle 'oturt ateşe, pişir' olmadığını da tahmin ediyorum. Öyle olunca, takipçisi olduğum Mutfak Sırları'nın tarifinden yola çıkıp, kendi mutfak tecrübemle birleştirerek pişirdim, güzel de oldu..Afiyet olsun.

Malzemeler:
***************

*4 su bardağı doğranmış portakal kabuğu (ben nedense kabuğun iç kısmındaki beyaz, etli bölümü sıyırıp sırf kabuk bırakmıştım, sanki o etli kısım olmamalıymış gibi,ama sonra öğrendim ki olmalıymış, yani siz sıyırmayın)
*2 su bardağı toz şeker
*3 su bardağı kadar su (veya su/portakal suyu karışımı)
*Yarım limonun suyu

Yapılışı:
********
*Portakal kabuklarını bol suda haşlayıp süzün.
*Tencereye su ve şeker karışımını koyup kaynatın ve haşlanmış kabukları şurubun içine atıp 45-50 dakika kadar pişirin.
*Limon suyunu ekleyip biraz daha karıştırın ve altını kapatın.
*Şurubu çok koyultmayın, soğuyunca zaten koyulaşacaktır.
*Reçel soğuyunca istediğiniz kavanozlara alıp kapağını kapatarak serin ve ışık almayan bir yerde saklayın.









21 yorum:

  1. Serapçım, annem de senin gibi beyazlarını atıp ta yapıyor. Bayılırım ben de. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Canım Çenebaz'ım, sağol bitanem..Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel görünüyor ellerine sağlık. Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  4. ben de sizi tanımaktan büyük mutluluk duydum. evet ne yazıkki sağlık konusunda epey sınav veren biriyim. umarım son bulur. yorumunuza ve içtenliğinize bayıldım. bundan sonra güzel blogunuzu takip edeceğim. size ve ailenize sevgilerimi gönderiyorum. sağlıklı günlerde...

    YanıtlaSil
  5. Nihancım, hoşgeldin sefalar getirdin. Allah tez zamanda şifalar versin inşallah, her neyse..Geçmiş olsun, sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  6. harika olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Sağol sevgili Lezzet Sarayı..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Benim de çok sevdiğim bir reçeldir kendileri.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. merhaba ellerine sağlık dostları bir ziyaret edeyim dedim portakalla yapılmış tarifler var tesadüf sözleşmiş gibi:))) bende not bırakıyorum sevgili yıldız da (mandalinaçıkmazı) mandalinli ve portakallı tatlarla etkinlik başlayacak yada başladı biriktiriyor.
    haberiniz olsun. kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Sağol Petekçim, ben de..

    Haticecim, seve seve tarif gönderirim..Haberim olsun..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. selam ..bende tanıştığımıza memnun oldum ...o kuş yuvalarının tarifinide aldım ..sevgiyle kalın ...

    YanıtlaSil
  12. Çok sağol Gülsümcüm, sen de hoşgeldin..

    YanıtlaSil
  13. Canım benim portakal kabuğu reçeline bayılırım mis gibi kokusu burnuma geldi ellerine sağlık.
    Kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil
  14. Mıs gıbı kokar portakal receli bende bırıktırmeye baslıyorum tam zamanı.Ellerıne saglık .Sevgıler.

    YanıtlaSil
  15. Deryacım, Özaycım; anlaşılan hepimiz bayılıyoruz portakal kabuğu reçeline..Sağolun hepiniz, teşekkürler..

    YanıtlaSil
  16. Aynı kayınvalidem gibi yapmışsın, ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  17. Sağol Nilgüncüm, kayınvalideciğinin de ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  18. MANDALİNA VE PORTAKALLI LEZZETLERİNİZLE HEPİNİZİ ETKİNLİĞİME BEKLİYORUM


    http://hobidunyam.womanforum.net/ tarafından düzenlenen

    yemek etkinliklerinin mandalina ve portakallı lezzetler *9* " Etkinliğine

    ben http://mandalincikmazi.blogspot.com/ ( Yıldız ) ev sahibeliği yapacağım



    30Aralık-20 Ocak tarihleri arasında düzenlenen etkinliğime katılmak için dilediğiniz çeşitte mandalin ve portakallı tarifler hazırlayıp resmiyle birlikte tariflerinizi blogunuzda yayınlayıp bana isim, tarif adı ve blog adresinizi belirterek mail atmanız yeterli olacaktır. Blogu olmayan arkadaşlar da katılabilirler hepinizi bekliyorum.


    Ayrıca bu davetiyeyi ulaştırabildiğim, ulaştıramadığım herkes etkinliğimize davetlidir.Davetiyeyi ulaştıramadığım arkadaşlarım olursa lütfen kusuruma bakmayın hepinize ulaşmaya çalışacağım.



    TEŞEKKÜR EDERİM


    NOT: hobidünyam etkinliklerine ev sahibeliği yapmak isteyenler
    http://papatya68.blogspot.com/ adresine başvurabilirler...

    Hepimize kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  19. merhaba bende bırsuru portakal var ama ınce kabuklu onlardan yapılmazmı portakal recelı dıs kabuklarından yapmak mumkun degıl ancak tamamından olurmu olursa nasıl yapmam lazım acaba tesekkurler

    YanıtlaSil
  20. Tamamından yani beyazları çıkmamış haliyle oluyormuş sevgili Özlem, ben de sonradan öğrendim. Her iki şekilde de pişirebilirsiniz. İnce kabuktan da olur neden olmasın. Portakalı ince dilimleyip pişirebileceğiniz gibi, rondodan geçirip marmelat gibi de yapabilirsiniz. Teşekkürler, kolay gelsin :)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...