Sayfalar

24 Aralık 2010 Cuma

ÖN MAYA (Poolish)


Ön maya tarifi
Ön maya nedir
Ön maya nasıl yapılır


Bu maya, ekmeğinizi hazırlamadan önce yapmanız gereken ve Fransız ön mayası / poolish diye de duyabileceğiniz bir mayadır. Belki bir ekşi maya değil ama ekmeğin dokusunu ekşi mayayla yapılmış gibi göz göz kılan ve dağılmasını, kırıklanmasını ve çabuk bayatlamasını önleyen bir mayadır. Üstelik hazırlanması kolay ve bekleme süresi sadece 4-5 saattir. Ben genellikle akşamdan hazırlayıp, sabah kullanıyorum. Tabii bu ön maya ancak elde yapılan ekmekler için uygundur. Makineler bu mayanın dilinden anlayacak şekilde üretilmemişler maalesef. Bu mayanız kullandıktan sonra artmışsa, ağzı kapalı olarak 3 gün buzdolabında bekletilip başka bir ekmeğinizde kullanılabilir.

Şimdi bu maya türü, size fikir olarak çok sıcak gelmeyebilir ancak bu mayayla yapılmış ekmekleri bu aralar arada sırada buradan vereceğim ve hepiniz ''olsa da yesek'' diyeceksiniz. Karar sizin:)

Malzemeler:
************

*1,5 su bardağı beyaz un
*1 su bardağı su
*1/2 çay kaşığı instant maya

Yapılışı:
********
*Bütün malzemeyi çukur ve mümkünse cam-porselen-seramik veya ahşap bir kase içinde çatal veya çırpıcı ile karıştırın.
*Ağzına strech film veya bone geçirip ılık bir yerde 4-5 saat bekletin.Kullanılmaya hazırdır.
*Bu ön mayayı muhtelif ekmek tariflerimizde kullanacağız.  Aklınızın ve defterinizin bir köşesinde bulunsun :)







10 yorum:

  1. Ekmeğini evde yapan biri olarak verdiğin tarif için teşekkürler..

    YanıtlayınSil
  2. Nilgüncüm, bunu öğrendiğime çok sevindim. O zaman hemen ön mayanı yap ve yarını bekle. Ön mayaya elini değdirmen gerekmez, çırpıcı veya çatal yardımıyla yapabilirsin. O yüzden zahmetsizdir. Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  3. Serap hn. Merhaba.
    Mail adresinizi bulamadım sitenizde, yeni yıl kart etkinliği sayesinde tanışmış olduk. Sitenizdeki sağlıklı yemekleri takip edeceğim.
    kartınızı bugun aldım, çok sevindim.

    Ben ekmeğimi ekmek yapma makinasında yapıyorum ;)
    Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  4. selamlar arkadaşım.ellerine sağlık.iyiki de verdin bu ön maya işini.bilmeyen biçok arkadaşa yardımcı olmuş oldun.
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  5. Minticim, bu tip tariflerimin ilgi görmeyeceğine ne hikmetse adım gibi emindim. Benim kadar ekmek delisi:) yok izleyenlerim içinde çünkü. Ama böyle iki-üç kişi bile çıkınca mutlu oldum vallahi..Çok sağol canım, siz isteyin, ben en güzel ekmekleri veririm burada..Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  6. Hemen not alıyorum
    mutlaka lazım olur bir gün:)
    tarif için teşekkürler :)

    YanıtlayınSil
  7. Yeşimcim, bence de not alman iyi olur. Bu akşamdan itibaren ekmekler geliyor:)) Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  8. Merhaba Serap hanım
    Kartınızı bu gün aldım vede mutlu oldum. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Kartpostal etkinliği sayesinde tanımış olduğum lezzetlerden biri oldunuz. Görüşmek üzere
    Sevgiler..

    YanıtlayınSil
  9. Yok yok!
    Vallahi ben de bir haller var bu ara.Başlığı okuduğum halde,köpük helvası sandım mayayı..
    Bu tatlı düşkünlüğü,sonumu hayır ede inşaAllah.
    Ellerine sağlık Serap abla.Evde ekmek yapmak,nasıl mutluluk veriyor insana.Bence bu başlı başına bir yaşam tarzı,huzur kaynağı..
    Sevgi ve selamlarımla

    YanıtlayınSil
  10. Şeymacım, güzelim..Yeni bir bebiş olmasın da aşeriyor olmayasın? :))Şaka şaka..Sağol canım, benim için ekmek müthiş bi terapi..

    YanıtlayınSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...