Sayfalar

25 Ekim 2010 Pazartesi

SÜTLAÇ

Sütlaç tarifi
Sütlaç nasıl yapılır 
Sakızlı sütlaç tarifi 


Sütlaç, bugüne kadar hep annemin usulüyle yaptığım bir tatlıydı; pirinç unu, nişasta gibi kıvamlandırıcılar gerektirmeyen, pirincin kendi nişastasıyla olgunlaşan..Ama pişene kadar sürekli başında durmayı, sütünü az az eklemeyi, şekeri göz kararı koymayı gerektiriyordu. Aynı anda en az 3 ocağı birden yanık olabilen bendeniz, denetim sıkıntısı yüzünden bu tatlıdan hep kaçıyordum. Bir gün bu eziyete bir son vermek ve bunu daha pratik hale getirmek için, özünden sapmadan ama miktarlarını da kaydederek yaptım. İşte o gün bu gündür 'kim korkar hain sütlaçtan?' edasıyla artık bir çırpıda yapılıveriyor, biraz zaman alıyor ama arada bir bakmak yetiyor. Hem de sakızlı sakızlı, mis gibi.. Afiyetler olsun efendim..

Malzemeler:
************

*1 su bardağı pirinç
*2,5 su bardağı su (haşlamak için)
*8 su bardağı süt
*Damak tadına göre 1 veya 1,5 su bardağı şeker
*3 adet damla sakızı veya 5 adet Vivident Damla Sakızlı Çiklet (lacivert kutu)

Yapılışı:
************** 
*Pirinci 2,5 su bardağı suyu çekene kadar iyice haşlayın. 
*Üzerine 8 su bardağı sütü ve damla sakızını ekleyin. 
*Arada sırada karıştırarak istediğiniz kıvama gelene kadar - hatta biraz daha az - pişirin (çünkü bekledikçe de kıvamlanacaktır) 
*Piştiği zaman şekerini ekleyin. İyice eriyene kadar karıştırın ve servis tabaklarına aktarın.


22 yorum:

  1. Çok değişik bir yöntem bana göre..Bizim mutfağımız da yapılan sütlaçlar, mübalasız 2 saatlik bir süre de olur..Denemek gerek babacığa..(ben hiç sevmem de)

    Ellerine sağlık ve afiyet şeker olsun..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. lezzetli somunlar, serap25 Ekim 2010 04:36

    Gül'üm..Bu sütlaç sanırım yarım saatte falan oldu. Yani önceden suyla haşlamanın etkisi herhalde bu çabukluk. Dene bakalım canım. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Hım
    sütlaş :))
    ellerine sağlık canım çok severim ama yemekleren sonra pek gitmiyor daha çok ara öğün olarak seviyoeum bol tarçın ve sakızlı nefis bir lezzet.
    Segiler.......

    YanıtlaSil
  4. lezzetli somunlar, serap25 Ekim 2010 08:48

    Yıldızcığım, bu kesinlikle bir ara öğün, hatta öğleden sonra ara öğünü. Akşamüstü 1 dilim ekmek ve 1 su bardağı süt yerine yiyorum ben bunu (diyet menümde öyle de..) Sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  5. Serap, hemen bu gece ama yarım ölçü olarak deniyorum. Bilirsin tatlıyla, hele de sütlü tatlılarla hiç aram yoktur, sütlaç hariç. Eğer tutturabilirsem bundan sonra sana minnettar kalıcam:))

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık çok güzel olmuş canım.

    YanıtlaSil
  7. Çenebazım, illa ki tutacaktır, çelik veya teflon tencere kullan mutlaka, sonucu bildir. Öptüm canım, sağol..

    YanıtlaSil
  8. Bernacığım, çok sağol hayatım..

    YanıtlaSil
  9. sütlaç ve damla sakızlı enfes bir lezzet:)) eline sağlık

    YanıtlaSil
  10. Sağol ablacım, ne klasik ve ne güzel bir lezzettir bu değil mi? Sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. Serapcığım annemin tarifi bizde nişasta veya pirinç unu kullanmadan bu şekilde yapıyoruz nefis oluyor ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Minecim, biz de böylesine alışkınız da, içine katkı giren suni geliyor bana..Sağol canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Serapçım, dediğim gibi yarım ölçü yaptım, harika oldu. Biraz ara vereyim, bir kaç gün sonra bu kez 2 ölçü olarak yapacağım.

    YanıtlaSil
  14. ÇENEBAZIM, ÇOK SEVİNDİM TUTMASINA..AFİYET OLSUN, YARASIN CANIM..SEVGİLER..

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Serap, önce pirinci sütle kısık ateşte pişirerek özlendirip sonra da şekerini katarız biz. Biz dediğim Annem Selma usulü... Pek güzel olur. Katkı falan yok ve de ben pirincini bol severim ;) Canım çekmez mi şimdi?

    YanıtlaSil
  16. nefis görünüyor ellerinize sağlık olsada yesem şimdi bayılırım sütlaça:)

    YanıtlaSil
  17. lezzetli somunlar, serap27 Ekim 2010 09:11

    Oya Hanımcığım, her fikre açığımdır, o nedenle bir kez mutlaka denerim sizin yönteminizi..'Neden olmasın?' demek yeniliğin birinci şartıdır..Teşekkürler, sevgiler, kediciklere de selamlar..

    YanıtlaSil
  18. lezzetli somunlar, serap27 Ekim 2010 09:15

    Aylinciğim, sütlacı sevmeyen bir kişi duydum bugüne kadar, o da sevgili Damak Tadı Gül..Zevk meselesi nihayetinde ama böyle de denersen afiyet olsun canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. Serap'cığım ikinci kişiyi de duy o zaman; ben.Neden bilmem hiç cazip gelmez bana.Ama gene de yaparım tabi Emre için.
    Eline sağlık...

    YanıtlaSil
  20. lezzetli somunlar, serap27 Ekim 2010 11:29

    Petekçiğim, inan nutkum tutuldu..Sen ki tatlı yiyen, seven birisin ama heyhat sakızlı sütlaca hayır diyebildiğin için şapka çıkarıyorum önünde..Ha bu arada diyabet de şapka çıkarıyormuş bak:))Sevgiler..

    YanıtlaSil
  21. aaa damla sakızlı vivident ne kadar yaratıcı bir fikir!hiç aklıma gelmemişti! damlasakızı da aşırı pahalı olunca genelde sakızsız yapıyorum böyle tatlıları ama süper oldu bu! fikir için çok teşekkürler :) ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  22. lezzetli somunlar, serap4 Kasım 2010 10:22

    Sütlü tüm tatlılara kullanabilirsin canım benim, soğukken koy yeter..Sevgiler..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...