Sayfalar

4 Ekim 2015 Pazar

LUTENİTSA (Göçmen Sosu)

Lutenitsa tarifi
Göçmen sosu tarifi
Lutenitsa nasıl yapılır
Göçmen sosu nasıl yapılır


Lutenitsa çok bilinen bir göçmen sosu ve eşimin canı bir süredir bu göçmen sosunu fena halde çekiyordu. Bir yerde yemiş sanırım, bayılmış. Etraftan methini de duyunca kendisi yapmaya karar verdi ve başardı.. Aslında yapımı teferruatlı gözükse de zor değil. Yeter ki isteyin..Kışlık hazırlıklarının son demleri bu aralar malum. Yapın, kavanozlayın ve kışın sabah kahvaltılarınızda çıkarıp çıkarıp sürün ekmeklerinizin üzerine..Tarifin aslı için yemektarifleri-sitesi.com' a teşekkür ediyorum, sonuç süper..Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************
*2 kilo kırmızı kapya biberi

*1 kilo domates
*1 kilo topan patlıcan (bostan patlıcanı)
*2 adet büyükçe havuç
*1 baş sarımsak
*Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
*1 avuç kalın tuz
*Damak zevkinize göre zeytinyağı, kekik ve taze çekilmiş karabiber
*Bir de biz bira acı biber salçası ekledik, bu da tamamen size kalmış..


Yapılışı:
****************
*Biber ve patlıcanları ızgarada, kömürde, tavada veya fırında bildiğiniz gibi közleyin ve fazla soğutmadan kabuklarını soyun, robottan geçirin.
*Havuçları soyun, iri iri doğrayın ve haşlayın, robottan geçirin.
*Domateslerin kabuklarını soyun, fazla inceltmeden yani biraz parçalı kalacak şekilde robottan geçirin.
*Tencereye önce domatesleri alın ve kaynatın.
*Kaynamaya başlayınca içine kırmızı biberleri, patlıcanları ve havuçları ilave edin, kaynatmaya devam edin. Karışım muhallebi kıvamında olduğundan kaynarken göz göz patlayabilir, sıçramaması için dikkatli olun. Bunun için de kısık ateşe alıp karıştırmaya devam edin.
*Ateşten almaya yakın içine tuzunu, karabiberini, kekiğini ve zeytinyağını (tabii ki dilerseniz acı biber salçasını) ilave edip karıştırın.
*Zaten fazla sulu olmayan karışımınız 10 dakika kadar piştikten sonra hazırdır. Hemen sıcak sıcakken temiz kavanozlara doldurup, kullanılmamış kapaklarla sıkıca kapatın ve ters çevirin.
*Sızıntı olmadığından ve soğuduklarından emin olduğunuzda kavanozları düz çevirip buzdolabında veya yeterince serin bir yerde saklayabilirsiniz.



13 yorum:

  1. Eline sağlık ablacım ben bu sosu biraz daha değişik yapıyorum benimkine de bir göz atarsan sevinirim bakalım beğenecekmisin annemden öyle öğrenmiştim harika oluyor o da

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakarım tabii Özgencim, sağol tavsiyen ve yorumun için :)

      Sil
  2. Geçen yıl yapmıştım ben de, havuç eklememiştim ama. Çok güzel olmuştu...Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadetçim baktığımız tariflerin çoğunda vardı, biz de koyduk şifa niyetine :) Sağol canım :)

      Sil
  3. ellerinize sağlık. geçen yıl fena sarmıştık eşimle ama hep havuçsuz yaptım. İzmir e döndüğüm de bir de bunu deneyeceğim . sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Haticecim güzel bi lezzet nihayetinde :)

      Sil
  4. Merhabalar, çok leziz ve çok iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar, elinize sağlık. Biz de kışlık hazırlık olarak, sayısız kavanoz hazırlarız her yaz, harikadırlar bayılırım ben soslara.
    Ben de beklerim yeni sayılan sayfama...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...