Sayfalar

14 Şubat 2015 Cumartesi

TABBULE (Lübnan Mutfağı)

Tabbule tarifi 
Tabbule nasıl yapılır
Lübnan mutfağından tabbule 
Lübnan kısırı tabbule 


Lübnan mutfağının en bilinen lezzetlerinden biri sanırım Tabbule. Bizim kısırımızla arasında küçük nüanslar var. Mesela ince bulgur kesinlikle sıcak suyla ıslatılmıyor. Kuru soğan ve salça kullanılmıyor. Hatta esasında bol yeşilliğin arasına bulgur - tabiri caizse - serpiştirilen bir salata bu. Daha duru, daha yalın bir tadı var, bizdeki kadar yoğun değil yani. Ama ben doyurucu ve besleyici olması bakımından daha bol bulgurlu olan halini tercih ediyorum. "Peki hangisi daha güzel?" derseniz, böyle bir seçim yapamam. Özleri benzer ancak detaylarda farkları olan iki ayrı ve iki güzel lezzet bunlar. O nedenle her ikisi de kendi içinde değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***************************

*1 su bardağı ince bulgur
*1 demet maydanoz
*1 demet taze nane
*8-10 sap taze soğan
*2-3 diş sarımsak
*2 orta boy domates
*1 ila 1,5 limonun suyu (büyüklüğüne göre)
*2-3 çorba kaşığı nar ekşisi
*1 küçük çay bardağı sızma zeytinyağı
*1 tatlı kaşığı tuz
*Yarım ekşi narın taneleri
*1 avuç ceviz içi (dövülecek)
*Servis etmek için kıvırcık marul yaprakları
*Tarifin özünde mısır yok ancak dilerseniz ekleyebilirsiniz.

Yapılışı:
********************
*Çok ince gözenekli bir tel süzgece bulguru koyun (deliklerinden geçmemesi için)
*Akan soğuk suyun altına tutun, yani sadece ıslatın (suyun içinde bırakmayacaksınız)
*Kenara alıp şişmesi için bekletin.
*O arada yeşillikleri ve soğanı yıkayıp kıyın, domatesi doğrayın, cevizi dövün, narı ayıklayın, limonu sıkın.
*Hepsi hazır olduktan sonra bulguru karıştırma kabına alın. Üzerine önce tuzu, yağı, limon suyunu ve nar ekşisini ekleyip karıştırın.
*Sonra diğer bütün malzemeyi ekleyip harmanlayın. Tabbuleniz servise hazırdır. Marul yaprakları eşliğinde sunabilirsiniz.









6 yorum:

  1. fikrimi söyliyim canım..bu tat bana göre değil ama mutlaka sevenler vardır..senin emeğine sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki Dilekçim.. Damak zevki denen bişey var, herkes beğenmek zorunda değil.. Yine de sağol :)

      Sil
  2. ellerine sağlık serapcım kısırdan daha hafiftir misfiflerime kısır yapayım diye düşünüyordum bu da olabilir fikir vermiş oldun sağol :)

    YanıtlaSil
  3. ısırdan farklı olarak sanırım baharat ve salça yok.. Bende her gördüğümd eyapayım diyorum evde yemezler ilk misafirime inşallah. ellerinize sağlık. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evdekiler yemese bile siz misafirinize yapın Nursevin Hanımcım. Benim misafirlerim çok sevdi :) Sağolun..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...