Sayfalar

12 Mayıs 2014 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE YAPRAK SARMASI

Zeytinyağlı yaprak sarması tarifi
Zeytinyağlı sarma tarifi
Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır?
Zeytinyağlı dolma tarifi 


Zeytinyağlı yaprak sarması yapıp yazmak; bahçemizdeki asma ipek gibi yapraklarını vereli şart oldu. Bu sarmayı da geçen hafta yaptım ama ancak burada yer bulabildi.. Yaprakların hepsi toplanmıyor biliyorsunuz, mesela üzüm salkımlarının etrafındakilerin çok toplanmaması gerekiyor ki üzümü güneşten koruyabilsinler. Biz de toplayabildiklerimizin bir kısmını pet şişelere susuz olarak doldurup kapattık, ileride kullanmak üzere. "Sevmeyen var mıdır?" diyecektim ki, zeytinyağlısını sevmeyen gördüğümü hatırladım. Etlisinden başkasını yemezlermiş, acayip şaşırmıştım. Zevk meselesi deyip konuyu kapatalım en iyisi :) Yapması biraz zaman alıyor şüphesiz ama değiyor doğrusu.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
********************
*Yarım kilo taze asma yaprağı

*1 su bardağı zeytinyağı
*3-4 adet iri boy kuru soğan
*1 kavanoz yazdan hazırlanmış şişe domatesi (litrelik kavanozlardan) veya aynı miktarda hazır doğranmış domates
*1 kg. kadar pirinç
*Her birinden yarım demet olarak dereotu-maydanoz-taze nane (taze nane yoksa 1 çorba kaşığı kadar kuru)
*Yarım limonun suyu ve 1 çorba kaşığı nar ekşisi
(aşağıdaki baharatlar ve tuz opsiyoneldir, zevkinize göre kullanıp kullanmamakta özgürsünüz ancak denemeye değer lezzet katkıları olduğunu belirtmeliyim)
*1,5 - 2 tatlı kaşığı kadar tuz
*1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz veya pul biber
*2 - 3 kırt taze çekilmiş karabiber
*1 leblebi büyüklüğünde muskat rendesi
*Yarım çay kaşığı safran, yoksa aynı miktar zerdeçal
*8-10 adet dövülmüş kişniş
*Yarım çay kaşığı yenibahar
*1 tatlı kaşığı kırı fesleğen veya reyhan

Yapılışı:
********************
*Pirincinizi ilk iş kaynar suyla biraz ıslatın.
*Bir tencerede su kaynatın. Yaprakları birer demet halinde alıp kaynayan suya parti parti daldırın, 15-20 saniye saymanız yeterlidir, çıkarın ve soğuk suya koyun.
*Bütün yaprakları haşlama işi bittiğinde, onlar soğurken siz iç harcınızı hazırlayabilirsiniz.
*Soğanları robotta incecik doğrayın, yeşillikleri kıyın, harç kabınıza alın.
*Pirinci yıkayıp ekleyin, zeytinyağı ve diğer tüm malzemeyi de üzerine ekleyerek ve güzelce karıştırarak harcınızı hazır edin (pirinç ön ıslatmadan başka hiçbir kavurma, haşlama, vs işleme tabi tutulmayacaktır, çiğden konulacaktır)


*Yapraklarınızın saplarını keserek temizleyin. Dilerseniz bu sapları yada yapraklarınızın nispeten büyük veya kalın olanlarını tencerenizin dibine yayın (dibi tutacak olursa sarmalarınız etkilenmesin diye)
*Her bir yaprağı genişçe bir servis tabağına açarak içine bir tatlı kaşığı kadar harç koyun ve elinizle enine uzatarak şekil verin. Yaprağın önce sağını-solunu, sonra kendinizden yana olan ucunu kapatın ve ileri doğru yuvarlayarak sarın. Tüm yapraklara aynı işlemi uygulayarak tencerenizin içine dilediğinizce sıralayın. Mümkün olduğunca geniş bir tencere kullanın. Çünkü geniş tencereye az katlı sıralarsınız, o zaman iyi ve eşit pişerler. Dar tencere kullanırsanız, çok katlı sıralandıklarından üst katları fazla diri kalacak, alttakiler lapa olacaktır.
*Sarma ve sıralama işlemi bittiğinde, öncelikle üzerine bir yatay parmak ölçüsüyle çıkacak kadar oda sıcaklığında su ekleyin. Tencerenizin çapına uygun düz bir tabağı sarmalarınızın üzerine ters kapatın ve
tencerenizin kendi kapağını da kapatarak önce harlı ateşte suyunu kaynatın, sonra hemen kısın.
*Kısık ateşte pişireceksiniz ama arada sırada tencerenizi biraz yana doğru eğip suyunun kıyıdan çıkıp çıkmadığını kontrol edeceksiniz. Su çıkıyorsa bitene kadar pişirin, çıkmıyorsa o zaman bir adet sarma çıkarıp tadın. İçinin yeteri kadar piştiğine kanaat ederseniz altını kapatın ve demlenmeye bırakın. Henüz diri iseler biraz sıcak su ekleyip su bitene kadar pişirin ve demlendirin.
*Soğuduğunda maşa yardımıyla teker teker çıkarıp servis tabağına alın. Limon eşliğinde veya yoğurtla servis edin.

9 yorum:

  1. Ne güzel anlatmışın canım ılk defa yapacaklar ıçınde ıdeal olmuş.Bu arada ellerine sağlık.Mis mis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok da onlar için anlattım zaten Özaycım, sağol canım :))

      Sil
  2. Eline sağlık tabaktakileri aşırasım geldi :)))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık:))) Ben de bu aralar çok sık yapıyorum sarma. Kış için dondurucuya da koyuyorum ama tazesinin tadı bir başka oluyor...Sadece yapası uzun sürdüğünden mi bilmem o kadar da aradığım bir yemek değildir ama ev halkı bayılıyor.....

    YanıtlaSil
  4. saatlerce uğraş 5 dk. da bitsin:)))
    hafta sonu dünürümdeydim o yapmış birazcık tadına baktım. önünde olup da şöyle çerez gibi yememek bir işkence , yaprakların o nefis tadının tam zamanı .
    ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. TAZE ZEYTİNYAĞLI YAPRAKKK..KUZUMUN EN SEVDİĞİ,ELLERİNE SAĞLIK..BİZİM EVDE HER HAFTA MUTLAKA SARILIR...ZEYTİNYAĞLI YAPRAKSIZ OLMAZZ..

    YanıtlaSil
  6. Offff offf sevilmez mi hiç zeytinyağlısı bugün mutfakta yemek yaparken aklıma düştü de demek ki senin sarmalar bana malum oldu Serapcığımm, pek vaktim olmadığından bu sıralar bende biber dolması yapayım diye niyetlendim bol bir vaktimde de yaprak sarması hakkım isteğim de baki olarak dursun şimdilik.Canım eline sağlık afiyetler olsun sevgilerimi bıraktım.

    YanıtlaSil
  7. Sevmeyen lr karşılaşmadım hiç. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...