Sayfalar

10 Ekim 2013 Perşembe

KARAYEMİŞ (KAREMİŞ) REÇELİ

Karayemiş reçeli nasıl yapılır
Karayemiş reçeli tarifi
Karemiş reçeli tarifi
Karemiş reçeli nasıl yapılır
Karadenize has meyveler 


Karayemiş reçeli çok değişik bir lezzet. Fakat Karadenizli olmayan arkadaşlarım şimdi "kara yemiş mi, o da ne?" diye soracaklar belki.. Ben de değilim aslında ama kardeşimin eşi ve yan komşularım Karadenizliler ve bu meyveyle onlar sayesinde tanıştık :)

Kara eriğin ufak, kirazın iri hali gibi. Göbeği tek çekirdekli ilginç bir meyve bu. Adını da aynen böyle telaffuz ediyor onlar, çok şirin bir şekilde "karemiş" diyorlar..Hangi mevsimde olur bilmiyorum ama en son iki ay kadar önce komşum getirmişti Samsun'dan. Bana çok kekrek geliyor, eşim de o halini sevdiğini söylüyor. Mutlaka vardır bir şifası diye düşünerek az şekerli reçelini yaptım ben de. Şimdi her sabah mutlaka tadılıyor el mahkum :) Afiyet olsun efendim..


Malzemeler::
***********************

*1 kg. kara yemiş
*Yarım kilo şeker (biz ekşimtrak reçel seviyoruz, siz isterseniz normal reçel tadı için bire bir ölçüyle yapabilirsiniz)
*Bir-iki parça limon tuzu

Yapılışı:
************************
*Meyveleri yıkayıp üzerini fazla geçmeyecek kadar suda haşlayın.
*Soğuyunca kevgirden geçirip çekirdeğinden arındırın.
*İçine şekerini koyarak, ocak üzerinde yeterince kıvam alana kadar kaynatın. 
*En son dövülmüş limon tuzunu da ekleyip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. 
*Kavanozlara sıcak sıcak doldurup kapağını kapatın ve ters çevirin (konserve için) veya isteğe bağlı soğutup da doldurabilirsiniz, bu durumda buzdolabında saklamanızda fayda var.  





16 yorum:

  1. ellerine sağlık çok değişik bir meyve bir blogger arkadaşımızın sayfasında görmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de öyle Haticecim.. Birkaç meyvenin sentezi adeta :)

      Sil
  2. Kara yemişi biliyorum ama hiç yemedim.Reçeli yapılıyor mu yoksa bu da senin denemelerinden mi Serap'cığım.Gerçi reçel olduğu iyi olmuş,kekrekliği gitmiştir :)
    Afiyet olsun,eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle çiğ yemek gafletinde bulundum Nergisçim, herkes olgununun kekrek olmadığını söylüyor, ama bana göre kesinlikle kekrek :) O yüzden reçelini akıl etmişim iyi ki diyorum :)) Sağol canım..

      Sil
  3. ÇOK DEĞİŞİK BİR RECEL OLMUŞ,DAHA ÖNCE HİÇ TATMADIĞIM BİR LEZZET..tADINI MERAK ETTİM DOĞRUSU..ELLERİNİZE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşencim; şekeri asla baymayan çok güzel bir reçel oldu. Bizim buralarda bulunması zor bir meyve ama bulursan tavsiye ederim :) Sağol..

      Sil
  4. Renk müthiş ama......Benim reçellerle aram hiç yoktur. Yine de canlı renkleriyle kahvaltı sofralarında mutlaka olmalı....Ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin gerçeği benim de reçellerle aram yoktur Saadetçim ama yine de dediğin gibi dolapta bulunmasında fayda var, misafire falan iyi oluyor çeşit :) Sağol..

      Sil
  5. Bence muhteşemdir tadı, ben de ekşimtrak reçellere bayılıyorum. Ellerine sağlık ablacım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Betülcüm; o zaman kesin seversin sen bunu :) Sağol ablacım..

      Sil
  6. Kara yemişi Samsun'da tanımıştık biz de ve ailecek çiğ olarak tükettik.

    YanıtlaSil
  7. Aaaa ben bunu biliyorum ve turşusunu da kuruyorlar.Görele'li olan eşim sayesinde tanıdım,öğrendiydim.Turşusunu da kurarlar adına da oralar da taflan derler ve hatta arşivimde taflan turşusu kavurması var bir ara yayınlayım.Ben de öyle tadını hiç sevmedim ama Karadenizliler çok seviyorlar,sanırım şeker hastalığına da çok iyi geliyor diyorlar.Canımm reçelin şahane olmuş rengine bayıldım afiyetler olsun sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şekere iyi geldiğini onlardan duydum ben de ama bugün bir faydasını daha öğrendim Macidecim: Bebeklerin göz gelişimlerine katkısı oluyormuşum :) Sağol canım..

      Sil
    2. Ben okul yıllarımda şekere iyi geldiğini okumuştum. Karadenuz eeki universitelerin gıda bölümleri Taflan la ilgili çalışıyorlardı. Iyi bir değerlendirme yöntemi olmuş. Eline sağlık abla :) cheesecake yapilabilir. sevgiler

      Sil
    3. Evet Aslıcım; ben de bu posttan sonra öğrendim bunun taflan meyvesi olduğunu. Taflanı duymuştum ama böyle bir güzelliği olduğunu bilmiyordum, sağol ablacım :)

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...