Sayfalar

30 Eylül 2013 Pazartesi

ÇILBIR

Çılbır nedir
Çılbır nasıl yapılır
Çılbır tarifi 


Çılbır ülkemizin hangi yörelerinde daha çok yapılır, ne kadar sevilir bilemiyorum ama sevilmesi için çok sebebi var, onu biliyorum.. Girdiği her şeye sihirli değnek etkisi yapan sarımsaklı yoğurdunu mu desem, haşlama olduğu için hafifliğini mi desem, içinde dokuz aminoasitin bir arada bulunduğu dünyadaki tek besin yumurtaymış, demirden en zengin gıda imiş ve yararı saymakla bitmezmiş mi desem, tembel işi mi yoksa yapımı çok kolay mı desem :)) Siz ne derseniz deyin, biz bayılıyoruz ve özellikle kışın gezmekten döndüğümde ne yapacağımı şaşırmışsam, beni süper kurtarıyor.. Afiyet olsun..


Malzemeler:
********************

*Kişi sayısına ve kişi başı kaç tane yeneceğine göre yumurta
*Kişi başına 1 küçük veya yarım büyük kase yoğurt
*Dilediğiniz kadar sarımsak
*Tuz
*Tereyağı veya zeytinyağı
*Kırmızı pul biber- kırmızı toz biber - dilerseniz kekik, fesleğen
*Haşlamak için yayvan tencere veya tavaya koyacağınız 2 parmak kadar su

Yapılışı:
******************
*Suyu ocağa alın, tuzunu da atın. Kaynamaya bırakın.
*Bu arada sarımsakları ezerek yoğurdunuzu hazırlayın.
*Kaynayan suya yumurtalarınızı tek tek ve aralıklı olarak kırın.


*Yumurtaların beyaz kısmı piştiğinde hemen kevgirle alın. Gecikirseniz sarıları da pişmeye başlar, o zaman maalesef çılbır olmaktan çıkar, ekmek batıramazsınız :))
*Yumurtaların üzerine yoğurdu eşit olarak yayın.
*Küçük bir tavada yağı kızdırıp baharatlarla lezzetlendirin ve yoğurdun üzerine gezdirin.
*Sıcaklığı kaçmadan servis edin.

18 yorum:

  1. Benim fikrim şu ki yoğurtlu olan her şey çok lezzetlidir :)
    Eline sağlık canım !

    YanıtlaSil
  2. bayı lı rımmmm:)) ben de aynen böyle suya yapıyorum. yağdaki lezzeti farklı bir güzel ama son üç yıldır böyle yapıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi farklı şeyler be Haticecim.. Daha sağlıklı olmasını istemekten ziyade lezzetinin farkı için yapşıyoruz bence :))

      Sil
  3. Allahim bu o güzel bir tad öyle,evdeyken yapardim,hatta komsularda ögrenmisti,cocuklara tuhaf geldi ama bi daha denemeli,elinize saglik sizinde!

    YanıtlaSil
  4. uzun zamandır yapmadım canım ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Yumurtayı bizde çok seviyoruz ama bu kolestrol korkusundan sıkça tüketemiyoruz ellerine sağlık Serapcığım sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Minecim ama bir denge tutturup yine de tüketmek lazım tabii.. Sağolasın arkadaşım :)

      Sil
  6. ellerine sağlık serapcım çok severim ben çılbırı dediğin gibi zaman zaman kurtarıcı oluyor:) egede daha çok yapılıyor diye düşünüyorum
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Ege'de daha çok yapıldığını düşünüyorum Müjgancım.. Sağol canım :)

      Sil
  7. Anlattıklarının hepsi çılbırı sevmek için yeterli sebep. Ellerine sağlık. Biz de çok severiz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Sibelcim, güzel şey şu yumurta değil mi? :))

      Sil
  8. annem aklıma geldi
    bize sık yapardı çılbırı
    farkettim de ben hiç de sık yapmıyorum
    eline sağlık ablam
    afiyet şeker olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence ihmal etme Elifçim, kuzucukları bu lezzetten mahrum bırakma :)) Sağol ablacım..

      Sil
  9. Offf off Serapcığıma gidim bakim mutfağında ne pişirmiş dedim ki bu harika lezzetle karşılaştım.Canımm ellerine sağlık aklıma düşürdün en kısa zamanda yapmak için notumu aldım bile,sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Macidecim; hoşgeldin, sefalar getirdin canım.. Ne iyi etmişsin.. Bak iyibir şey yapmışım demek ki, hemen mutfağa.. haydi :)) Sağolasın..

      Sil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...