Elde börek nasıl açılır
El açması börek tarifi
El açması börek nasıl yapılır
Elde açma börek tarifini daha önce burada mayasız ve mayalı olmak üzere iki kez vermiştim. Eğer tarifler hiçbir detayı atlanmaksızın veriliyorsa yani hiç bilmeyen birinin bile anlayabileceği şekilde anlatılıyorsa, aslında tutturabilmek lazım. Mayalı börek hamurunu sevgili Yeşim çok güzel anlatmıştı, onu süper tutturdum. "Sadece un ve suyla hamur tut, daha güzel oluyor" diyen birilerine kulak asıp, üstelik içine - kıyır olsun diye - sirke bile koyup açtığım mayasız hamur çok istediğim gibi olmamıştı mesela. Neyi eksik söylüyor bu tavsiye edenler, neyi yapıp da anlatmıyorlar bilmiyorum ama onların dediği gibi olmuyor işte. Yufkaları delinecek kadar ince açıyorum, bundan gayet eminim ama bir şeyler hep eksik kalıyor. Yani eşimin yalancısıyım tabii, o beğenmiyor bir türlü:))
****************
Hamuru için:
---------------------
*500-550 gr. kadar un
*1 kahve fincanı zeytinyağı
*2 yemek kaşığı yoğurt
*3 yemek kaşığı sirke
*1 yemek kaşığı tuz (silme)
*1 su bardağı ılık su
İç harcı:
----------------
*Dilediğiniz iç harcını kullanabilirsiniz, ben ıspanak, pırasa ve tulum loru kullandım.
Yufkaları açmak ve içine sürmek için:
------------------------------------------
*1 muhallebi kasesi zeytinyağı
*Yarım su bardağı un, yarım su bardağı nişasta karışımı
Üstü için:
--------------------
*2 yumurta sarısı
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
****************
*Hamur malzemesini karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında ve oklavaya kolay gelecek bir hamur yoğurun.
*Buzdolabında 1 saat bekletin. Bu arada iç harcınızı dilediğiniz malzemeyle ve uygun miktarda hazırlayın.
*Hamuru 16 bezeye ayırın. Her bir bezeyi yaklaşık 35 cm. genişliğinde ve un-nişasta karışımı yardımıyla açın.
*Yağı fırçayla sürüp katlayın ve tekrar yağ sürün. İç malzemeden yuvarlak kenara gezdirin (yukarıdaki son resim) ve yuvarlak kenardan başlayarak rulo yapın. Dikdörtgen veya kare tepsiye uzun olarak koyun.
*Tüm açtığınız yufkalara aynı işlemi uyguladıktan sonra üstlerine yağ-yumurta karışımından sürün.
*200 derecelik fırında üstleri iyice kızarana kadar pişirin.
Ben bu yufka açma işine hiç giremedim hep gözümde büyüyor ama bana kalırsa seninkinin görünüşü harika ellerine sağlık banada bir cesaret geldi sanki Serapcığım sevgiler...
YanıtlaSilBen ilk elde börek açma denememi sizin mayasız tarifinizle yapmıştım. Annemden geçer not almıştım mesela. Eşim de beğendi. Hazır yufka ile yapılanlardan güzel oldu demişti ikisi de.
YanıtlaSilnefis gözüküyor bencede sevgilerimle..
YanıtlaSilellerine sağlık canım ben hamur açmada çok başarılı biri değilim:))
YanıtlaSilbu tarz böreklerde bilinen en sade şekliyle yoğurup 15cm çapında daireleri yaplayıp üstüste diziyor ve sonrasında ilk yaptığımdan başlayarak esnetme yoluyla açıyorum:) tek elde hamur olayım budur onun dışında genelde hep yufka kullanıyorum.
çıtırlık ilk bir saat için geçerli malum sonrasında yumuşuyor .
arada gekip yeni yorumlarını da okuyacağım bakalım özel bir püf noktası yazan olacakmı:)
sevgiler canım benim misler gibi olmuştur senin elinden afiyetler olsun
ellerinize sağlık. görüntü çok güzel. tadı da güzeldir bu kadar uğraşmaya bence.
YanıtlaSilmerhabalar ablacığım. öncelikle elde açma börek konusunda eşinizin kanımca aradığı bir tat var ve sizin yaptıklarınızda o özelliği aradığı kanısı uyandı bende.
YanıtlaSilayrıca iç malzemeleri pek bir farklı gelmedi bana fakat daha önce mayasız denemediğim için pek de tavsiyem olamıyacak. yalnız içini sıvıyağ ile yağladığımız hamurda bir kıtırlık oluşuyor. bir de iç harcı biraz fazla gelmiş gibi geldi bana. yani ben en azından daha az tutuyorum iç harcını böylece içi çok cıvık şekil almıyor. aklıma son olarak gelen bir şey ise, ben yufkaların her bir katı arasına böyle şerit halinde değil de mümkün oldukça dağıtarak koyarım her zaman iç harcını böylece her tarafı eşit payını alır harçtan ve her tarafta eşit pişme sağlanır yada en azından bana öyle geliyor. yardımcı olmaya çalıştım umarım olmuşumdur sevgilerimi gönderiyorum
Serapçım, vallahi sen artık hamur işi uzmanı oldun ama sağlıklı tarefından.Ne desem sana canım, eline koluna sağlık.Tadını bir tarafa bırak, niyet edip yapman bile müthiş.Kıymetini bilsinler.
YanıtlaSilımmmm nefıs gorunuyor bır ara ne cok yapardım elde açma börek şimdi vaktım olmuyor ellerıne sağlık
YanıtlaSilOOOY CANIM BÖREKLER AÇARMIŞ
YanıtlaSil:)
ELLERİNE SAĞLIK.
Ellerinize sağlık Serap hanım çok lezzetli görünüyor,zaman bulabilirsem ben de çok istiyorum açma börek yapmayı. Ama hamur malzemeleri içine yoğurt koymayacağım çünkü yoğurt konunca "yumuşak, mayalı ve poğaça" gibi olur diye düşünüyorum, sevgiler...
YanıtlaSilTülay
Serapçım sevgili vefalı arkadaşım, mesajını aldım, Allah nasip ederse orda olurum, biraz aksilikler yaşadım, çokta yoğun günler yaşıyorum bugün paylaştım kısmen zaten, o yüzden gelemedim sana, hatta şu anda sadece davetine icabet ettiğimi belirtmek için açtım pc yine kaçıcam, bu arada börekler ve diğerleri harika olmuş ellerine sağlık, görüşürüz canım, sevgiler...
YanıtlaSilAblacımm bizde pek börek pişmez ama kayınvalidem yapar gönderir genelde..
YanıtlaSilBenimde pek aram iyi değil,hangisi daha güzel ,hangisi değil kıyaslama yapamayacak kadar az yerim böreği..
Nasıl daha çıtır olur bende bilmiyorum..
Ellerine sağlık ablacım..
Nefiss görünüyor.
Bu börek için diyet bozarım işte ellerine sağlık ablacım nefis görünüyor ;))
YanıtlaSilMinecim; güzel yorumun benim de cesaretimi arttırdı canım, sağolasın:)
YanıtlaSilSaadetçim; seninkiler biraz kalendermiş demek ki:)) Ben pek beğendirememiştim bizim Ulu Gurmelere:)))) Sağol..
Yemek bir aşk, Mutfakta acemi, Zeymuran, Bir kase Lezzet, Nigarım; çok sağolun canlarım:))
Haticecim; iş belki de içine sürülen yağ miktarında bile olabilir.. Bilemiyorum ama gördüğün gibi henüz bir sır veren olmadı:)) Sağol canım..
Elifçim; tavsiyeni gözönünde bulunduracağım canım benim, çok sağolasın..
Dilekçim; bizim evdeki "büyük oğlan", eğer damağına göre olmamışsa, öyle kuru kuruya kıymet bilenlerden değil maalesef:)) Tam dişine göre olacak, ne eksik ne fazla.. O nedenle her yaptığımda, maalesef yeni bir deneme yapmak zorunda kalıyorum:)) Yine de sağol canım..
Tülaycım; inşallah en kısa zamanda bu keyifli vakti bulursun canım. Kimbilir belki benim böreğimin "beklenilen" çıtırlıkta olmamasının nedeni, dediğin gibi, yoğurt da olabilir. Bir dahaki sefere içine un ve sudan başka hiçbir şey koymamayı düşünüyorum. Bakalım ne olacak:)) Sağol canım..
Afetçim; telaşın büyükmüş gerçekten arkadaşım, Allah kolaylık versin inşallah. Sağol canım benim.. Beklerim..
Melihacım; nasıl çıtır olur'u ben de maalesef bilmiyorum:) Allah'tan görüntüden kurtarıyoruz biz de:)) Sağol ablacım..
Nigarım; aman iradeye devam, sakın hiçbir şey için iradeni kaybetme. İşte orası kırılma noktasıdır ve orada kopar. Sonra da toplayamazsın:)) Sağol ablacım..
Serap'cım merhaba;
YanıtlaSilBen de sık börek açanlardanım. Börek açmak zor iş ama yemesi de bir o kadar güzel. Ben bu gün börek açayım demek bile cesaret işi. (yarım saatte koca tepsi börek açanlara her zaman hayret etmişimdir) Ellerine sağlık arkadaşım, öptüm..
Nilgüncüm; gerçekten de niyetine girmek, kalkışmak bile başlıbaşına bir iş, hem de ciddi bir iş:) En azından bizim için böyle.. O hiç üşenmeyenlere ben de şaşıyor ve gıpta ediyorum. Helal olsun, ne diyeyim:) Sağol canım..
YanıtlaSilAslında haur açabiliyorum ama böyle detaylı bir börek açmak için o kadar cesaretim yok sanırım:)
YanıtlaSilHavvacım; bunu kesin yaparsın eğer elin azıcık hamur tutabiliyorsa.. Sağol canım benim..
YanıtlaSilELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR,SEVGİLER,BANA DA BEKLERİM SİZİ İZLEMEYE ALDIM BİLE..:)))
YanıtlaSilFerzancım; ziyaretine çok teşekkürler, ben de seni takibe aldım canım:)
YanıtlaSilEllerinize saglik denedim cok guzel Oldu.ben arAsina tereyagla siviyagini karistirip surdum daha citir oldu hemde lezzetli.
YanıtlaSilSevgili adsız arkadaşım; deneyip beğenmenize ve dahası buraya gelip sonucu benimle paylaşmanıza inanılmaz sevindim.. Çok sağolun, afiyet olsun.. Bir dahakine adınızı da bağışlarsanız daha da sevinirim:)
YanıtlaSilSelamlar bende bu siralar evde yufka acar oldum :)) ben almanyada yasiyorum aslen yunanistanliyim turkiyeye bir kez gittim oradaki yufkalari hic bilmiyorum sadece oktay ustanin programinda gordugum kadariyla cok yumusacik gorunuyorlar. Burada turk bakkallarinda satilan yufkalar ise cok kuru hemen parcalaniyor soslu falan yapinca idare ediyor ama yinede pek hazir almaktan yana degilim. Iki cocuk annesiyim hamur islerine de elim oldukca yakindir etrafimdakiler de cok begenir tek su borek isine takildim. Lutfen bana taze yufkali boregimi nasil yumusacik yapabilirim en ust kati cok sert oluyor firindan cikinca nemli bezle ortmeme ragmen. Bana yardimci olsaniz olsaniz ancak siz olursunuz bakiyorum herkez hazir yufkayla yapiyor lutfen benimle tecrubelerinizi paylasin
YanıtlaSilArkadaşım; öncelikle benim de anne ve baba tarafından Yunanistan kökenli olduğumu söyleyeyim, soydaşız yani :)) Böreğimin en üstüne ben sadece sıvıyağ sürüyorum artık, çiçekyağı hattta. Yumurta hiç sürmüyorum. Çıtır oluyor ama illa ki yumuşak olsun isterseniz yağı süt veya yoğurtla karıştırarak sürün. Ben katlı yapmıyorum, genellikle iki tarifte de gördüğünüz gibi sarma usulü yapıyorum. O nedenle üst katın sertleşmesi sözkonusu olmuyor. İsterseniz böyle de bir deneyin bakalım:)) Sevgiler..
Sil