Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

ÇİĞ KÖFTE

Çiğ köfte tarifi
Çiğ köfte nasıl yapılır
Kolay çiğ köfte tarifi
Pratik çiğ köfte tarifi


Çiğ köfte tarifime geçmeden önce.. ben söylemekten, siz duymaktan..cümleten bıktık ama yine "oğlum buradayken...." diye başlayacağım söze:)) Kızmayın n'olur..Evet, o buradayken ve dahi arkadaşlarıyla toplanacakken yapıldı bu çiğ köfteler..Ben emekli olana kadar, bu işler eşimin üzerindeydi ama ne zaman işten eve terfi ettim, işte o zaman bu işler de bana kaldı..Artık "maalesef" mi yoksa "iyi ki" mi diyeyim bilemedim..Sanırım "iyi ki" daha uygun olacak. Zira ben de en az onun kadar güzel yapmışım :) Hiçbir iddiam yok elbette ama oğlanların sofrasından aşağıya bomboş inen tek tabak çiğ köfte tabağıydı. Sarmadan bile biraz kalmıştı ama bundan hiç:) En bilinen yemek dergilerinden birinin tarifi bu..Tavsiye ediyor ve tarife geçiyorum. Afiyet olsun..

Malzemeler:
**************

*500 gr. yağsız koyun kıyması (3-4 kez çekilmiş olacak)
*1,5 su bardağı köftelik bulgur
*1 adet soğan
*2 çorba kaşığı pul biber
*1 tatlı kaşığı domates salçası
*2 tatlı kaşığı biber salçası
*2 çay kaşığı kimyon
*1 çay bardağı zeytinyağı
*2 çay kaşığı karabiber ve tuz (baharatların hepsi isteğe bağlı arttırılıp eksiltilebilir)

En son eklenmek üzere:
------------------------------
*Kıyılmış maydanoz, taze soğan ve marul yaprakları

Yapılışı:
**********
*Soğanı soyup rendeleyin. Bulguru tepsiye alıp soğan, kimyon ve karabiberi ekleyin. Elinizle karıştırın. Pul biberi, yumuşaması için üzerini örtecek kadar suda 5 dakika bekletip süzün (mesela bu ilginç bir ayrıntı, mutlaka önemi vardır diye düşünüyorum)
*Bir kaba 1 su bardağı soğuk su ve birkaç buz parçası ilave edin (elinizin ısısından malzemenin yumuşamaması için) Elinizi arada bir bu suya batırıp bulguru 15 dakika yoğurun. Kıymayı ekleyip 15 dakika daha yoğurun (bu yoğurma seanslarında ara sıra evdeki bey veya beylerden kolluk kuvveti isteyin:) Biber ve domates salçaları, tuz ve pul biberi ekleyip 10 dakika daha yoğurun. Üzerine zeytinyağı ekleyip son bir 5 dakika daha yoğurun.
*Çiğ köfteye son olarak kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanı ekleyip karıştırın ve ceviz büyüklüğünde toplar koparıp elinizde şekil verin. Marul yaprakları eşliğinde servis edin..




12 yorum:

  1. çok severim arkadaşım hele kızım bayılır ama yapmadım kendim dışarıdan alıyoruz sağlıksız olduğunu bilerek :( ellerine emeğine sağlık epeyce uğraşmışsındır zor iş çiğ köfte yapımı erkek kuvveti gerekir derler ama sende üstesinden gelmişsin
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Serapçım ben seni çok iyi anlıyorum uzakta yaşayan çocuklar eve gelince en az yapılan,yapılmaya üşenilen her ne tarif varsa keyifle yapılıyor.Ellerine sağlık gençlere afiyet olsun.İyi ki eve terfi etmişsin maaşallah tadını çıkar darısı benim başıma inşallah hayırlısıyla

    YanıtlaSil
  3. Serapçım, şu çiğ köfteyi adından dolayı hiç tadamam nedense.Ama brawo canım, yapmak çok zahmetli.
    Ellerin dert görmesin.

    YanıtlaSil
  4. Seraaaap hepsinimi yediler. Azıcık bana kalsaydı..
    Ellerine sağlık bitanem Çook severim..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. vallahi bravo ben kıymalıyı cesaret edip yapmadım hiç. kıymasız yapıyorum.
    görüntü süper.ellerine sağlık canım benim .
    oğul muhabbetinden kendi adıma hiç sıkılmıyorum. bizlerin hayatı onlarla var geldiklerinde, giderlerken diye diye geçecek :))) sevgiler canım öpüyorum

    YanıtlaSil
  6. Ablacım saat gece yarısı 2 ve ben blogları geziyorum ama sayfanda takıldım kaldım..
    Nasıl canım çekti bir bilsen..
    Offffff ama offff..:)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Harika ötesi olmus canim ellerin dert gôrmezsin

    YanıtlaSil
  8. Nefis olmuş, nasıl da canım çekti. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Off çok canım çekti bu hayatta her yemekten vazgeçebilirim ama çiğköfteden asla :)) Ellerinize sağlık nefiss :)

    YanıtlaSil
  10. Müjgancım; tarifte de dediğim gibi ben de kolluk kuvvetlerinden yardım istedim, yoksa tek başıma, hele de karpal tünel ameliyatı her iki elimde de mevcutken mümkün değil:)) Sağol canım..

    Gülercim, beni her daim anladığını biliyorum canım..İnşallah tez zamanda ve hayırlısıyla eve terfi edersin:)

    Dilekçim, sen o zaman daha önce ( birkaç hafta) verdiğim etsiz çiğ köfte tarifime başvuracaksın, ona bayılırsın eminim:)

    Ferayımmm, sen gel, ben sana hemen yenisini yaparım:))

    Haticecim, senin nezdinde hepinize anlayışınızdan ötürü teşekkür ediyorum..Allah çocuklarımızın eksikliğini göstermesin, Güler'in dediği gibi en zor tarifleri onlar için yapalım, razıyız:)

    Melihacım, kötü saatte denk gelmişsin be güzelim:))

    Aylacım, Elifçim, Eminecim; çok sağolun:))

    YanıtlaSil
  11. Bizim evde de durum ayni,cigköfteyi yoguran ben encok yiyen esim.Kadinin eli neye degerse o daha bir lezzeli oluyor bence.Ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  12. "Anne eli değmiş gibi" derler ya Yıldızcım..İşte öyle bir şey bunların bizim elimizden çıkması..Sağolasın, hoşgeldin..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...