Sayfalar

28 Ocak 2011 Cuma

ZEYTİNLİ ÇÖREKOTLU EKMEK

Zeytinli ekmek tarifi
Zeytinli çörekotlu ekmek tarifi 


Bahar gelip de doğa uyandığında hepimiz kendimizi dışarıya atarız; balkonlara, bahçelere, deniz kıyısına..(gelse keşke:)) Özellikle hafta içi fırsat bulamayan 'çalışan kesim' için kaçınılmaz hafta sonu rutini bu olsa gerek.. Hele de oralarda şöyle öğlene doğru ailecek yapılan keyifli bir kahvaltının yerini başka ne tutabilir ki.. Ben artık çalışan kesimden olmasam da o alışkanlıkla hafta sonu şımarıklığını sürdürmeye halen çalışıyorum.. Dolayısıyla hafta sonları klasik kahvaltının dışına çıkmaya gayret ediyorum. İşte size geçen baharın başlarında hazırladığım ama ancak yazabildiğim bir hafta sonu güzelliği: Köy yumurtası / tereyağı / peynir / zeytin / bal eşliğinde size süper bir ziyafet çekecek olan zeytinli-çörekotlu ekmek tarifi.. Kendisi zaten mis gibi zeytin kokuyor ama yine de zeytin - zeytinyağı tadından hiç bıkmayanlar, kekikli - biberli zeytinyağına batırarak da tadına varabilirler. Afiyet olsun..

Malzemeler: (elde veya ekmek makinesinde aynı ölçü)
*********************************************

*475 gr.beyaz un + 25 gr.kepek (kepek bulamayanlar, 400 gr.beyaz un + 100 gr.kepekli un kullanabilir)
*330 ml.su
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 yemek kaşığı pekmez veya 1 tatlı kaşığı toz şeker
*1,5 tatlı kaşığı instant maya
*1 çay bardağı çekirdeği alınmış, dilimlenmiş siyah zeytin
*1 yemek kaşığı çörekotu
*1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
**********
*Sıvı malzemeler öncelikli olmak üzere tüm malzemeyi ekmek makinesine yerleştirin ve temel ekmek programına kurarak pişirin.
*Elde yapacaksanız kuru malzemeyi yoğurma kabına alın, ortasını çukurlaştırıp zeytinyağı ve pekmezi ekleyin.
*Suyu yavaş yavaş ekleyerek hamuru tutun.
*Ağzını streçleyerek ılık bir yerde mayalandırın.
*Tezgaha alıp mıncıklayarak gazını aldırın, şekil verip fırın kabınıza koyun ve 50 derece fırında tepsi mayasına bırakın.
*Kabardığında 200 dereceye getirip üzeri kızarana kadar pişirin.
*175 dereceye indirip içinin pişmesi için 20 dakika kadar daha fırında tutun ve çıkarıp tel ızgara üzerinde soğutun.

















9 yorum:

  1. Kesinlikle katılıyorum dediklerine çalışan için en güzeli cumadan başlayan keyifdir.
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  2. mmmm nefis ..bayılırım zeytinli ekmeğe :) ellerine sağlık ablacım.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Gülercim; sağol canım..

    Selincim; sağol ablacım..

    YanıtlaSil
  4. Çalışan biri olarak haftasonu keyfini başka hiçbirşeye değişmem hele böyle harika mis gibi bir ekmek olursa değmeyin keyfime. Nefis olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. Handancım; hepiniz beni haklı çıkarıyorsunuz yani: Hafta sonu şımarıklığı bir çalışanın olmazsa olmazıdır..değil mi? Sağolasın canım..

    YanıtlaSil
  6. Serapcum, Edremit li olupta zeytine hayır dememek mümkünmü, hani üç öğün verseler bıkmam, hele kışın, hele ekmeği...ımmmmm ellerine sağlık, nefis görünüyor, vallahi nasılda açım şimdi:( sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  7. Afetçim, hoşgeldin. Öyle nefis bir kokusu var ki yememek imkansız..Sağol canım Edremitlim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Ben çalışmıyorum ama pazar kahvaltısı gibiside yok.Elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
    Son 1 aydır ekmek makinamı dolaba kaldırmıştım ama en kısa zamanda çıkarılıp bu tarifler denenEcek.
    Sabak miss gibi ekmek kokusuyka uyanmak gibisi yok.Çok özledim o kokuyu..
    ELLERİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  9. Melihacım; pazar kahvaltısı elbette herkesin hakkı..Ev hanımları tamgün yasasıyla :) çalışıyorlar malum, belki de en çok onların hakkı..Sağol canım, sevgiler..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...