Sayfalar

19 Ekim 2012 Cuma

KIYIR POĞAÇA

Kıyır poğaça tarifi
Kıyır poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Ağızda dağılan poğaça nasıl yapılır


Kıyır poğaça yapımıyla ilgili peşinen anlaşalım:) Mutfağına margarin sokmayanlardansınız, bu tarifi hiç okumayın. Günlük yaşamda ben de kullanmam ancak - her ihtimale karşı - yumuşak ve zeytinyağlı olanlarından bir kutu bulundururum. O kutu da çoğu zaman son kullanma tarihi geldiğinde halen bitmemiş olur ve atılır, kullanım o kadar az yani.. Bu poğaça, annemin birkaç poğaça tarifinden margarinli olanı. Arzu edenler tereyağı da kullanabilir. Sadece sıvıyağla yapılan poğaçalar ilk gün kıyır oluyor ancak ertesi gün hemen yumuşayıp ıslak ıslak oluyorlar, biliyorsunuz. O nedenle "yapayım, birkaç gün evde bulunsun ama hep kıyır olsun" diyorsanız, katı yağa bir yerde mecbur oluyorsunuz. Tercih sizin; bu poğaçayı sadece sıvıyağ ile de yapabilirsiniz, o zaman poğaça adediniz daha az olacaktır. Afiyet olsun.

Malzemeler:
*******************
*1 paket oda sıcaklığında bekletilmiş margarin (katı veya yumuşak farketmez)
*1 su bardağı sıvıyağ (tercihen çiçek veya fındık yağı)
*1 adet yumurtanın beyazı (sarısı üzerine)
*1 su bardağı yoğurt
*1 paket kabartma tozu
*Dilerseniz 1 çay kaşığı toz mahlep (mahlepli kabartma tozu satılıyor, ikisinin yerine sadece onu da kullanabilirsiniz)
*Aldığı kadar un (kulak memesi)

İç malzemesi:
---------------------------
*Tamamen size kalmış (ben yağlı peynir ve maydanoz kullandım)

Üzeri için:
--------------------
*Yumurta sarısı
*Susam ve/veya çörekotu


Yapılışı:
*********************
*Hamur malzemesini yoğurma kabına alın, ununu azar azar ekleyerek kıvamına getirin, iyice özleşene kadar yoğurun. Ağzına bir bez kapatıp 10 dakika kadar dinlendirin.
*İç malzemesini hazırlayın.
*Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Tezgah veya kesme tahtası üzerinde bastırarak daire şeklinde açın. İç malzemesini ortasına koyun. İster benim gibi altında toplayıp kapatarak yuvarlak, ister ikiye katlayarak yarım daire şekline getirin. Yağlanmış tepsiye dizin.
*Üzerine yumurta sarısı sürün.
*Susam ve/veya çörek otu serpip 180 derecelik fırına verin (önceden ısıtmayın, poğaça soğuk fırına verilir)
*Üzerleri kızarana kadar pişirin ve çıkarın.
*Poğaçalar ılınmadan tepsiden almayın.

34 yorum:

  1. :)
    olsun serap ablacım,içinde margarine olsa ben bu poğaçaları yerimm ki..
    ellerine saağlık..
    ço güzel görünüyorlar..
    kucak dolusu sevgilerimle ablacım...

    YanıtlaSil
  2. İlla ki margarin ya da tereyağ konuyor. Çok da lezzetli görünüyor. Olsa da yesek dedirtti bu poğaçalar.

    YanıtlaSil
  3. Evet ya.sıvıyağ aslında yakışmıyor kurabiyeye,poğaçaya ama napalım mecburen yiyoruz.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Mümkünse yapmamaya çalışıyorum ama arada bir oluyor Serapcım.
    Ellerine sağlık çokda güzel görünüyor
    canım..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. mımmmm serpcım harika bunlar.kokusu burnuma geldi desem:)

    YanıtlaSil
  6. hiç öyle margarin sokmam havalarım yoktur, bayılırım lezzetine ve çoğu kurabiye ya da poğaçalarımda kullanırım da...ellerine sağlık bir tane aldım sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. bizde günlük hayatta margarin kesinlikle kullanımıyor. Ama dediğin gibi bazı hamurişlerinde de şart. Ben de dolapta bir kaç paket bulundurur genelde kurabiyelerde kullanırım...ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  8. Ah şu kolestrol dedim bu tarifi okuyunca o yüzden anne tarifleri bir başka biz artık her şeyi kısar olduk maalesef. Bende margarin kullanmıyorum hatta bazı tariflerimi zeytinyağına çevirdim ama bazıları var ki sıvı yağ ile olmuyor o nedenlede tereyağı kullanıyorum ellerine sağlık Serapcığım sevgiler bizden...

    YanıtlaSil
  9. bende mümkün olduğu kadar uzağım margarine ve dediğin gibi son kullanma tarihi yaklaşınca ne yapayım derdi yaşarım:)
    ben poğaca işini hiç beceremiyorum çok isterim ama olmadı bide bunu denesem evde tereyağ var ki onada pek güvenmiyorum köyden gelenlerde çok ağır kokuyo offf ne dert yaptım kendime:))
    neyse denersem buraya dönüp yorum yazarım
    sevgiler ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Serap ablacım nefis görünüyor poğaçalar ellerne sağlık...
    Bende margarinden uzak durmak isteyenlerdenim ama az da olsa zaman zaman kullanıyorum mesela alman pastası, bazı kurabiyeler nedendir bilmem olmuyorumm margarinsiz. Az kullanımdan zarar gelmez diyelim:) öpüyorum sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. kıyır kıyır nefis, gerçi margarin var ama görmezden mi gelsek :) ellerine sağlık.
    iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
  12. Eline sağlık,puf puf olmuşlar.Kullanabildiğim her yerde zeytinyağı kullanıyorum ama tereyağının tadını sevmediğimden hamur işlerinde tereyağ yerine margarin kullanıyorum.Her zaman da hamur işi yemiyoruz ki değil mi ama o kadar da zararı olmaz herhalde :) İyi bayramlar,sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  13. Sevdiklerinle birlikte mutlu bayramlar.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Sağlıklı ve güzel bir Bayram dilerim sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  15. Ablacım poğaça nefis görünüyor, eline sağlık. Sağlıklı ve huzurlu bir bayram dilerim :)

    YanıtlaSil
  16. Ayşegülcüm; arada olur o kadar değil mi ama :)

    YanıtlaSil
  17. Sibelcim; şimdi olsa yine yerdim be canım :)

    YanıtlaSil
  18. Feraycım; arada oluyor, ne yapalım :)

    YanıtlaSil
  19. Bernacım; benim burnuma da geliyor valla :)

    YanıtlaSil
  20. Suzancım; hiç birimiz havasında değiliz de işte, korkuttular ya bir kere, aklımız gidiyor :)

    YanıtlaSil
  21. Saadetçim; bazen mecbur olunuyor gerçekten :)

    YanıtlaSil
  22. Minecim; ben de çoğu zaman tereyağı tercih ediyorum canım:)

    YanıtlaSil
  23. Bigocum; koku rahatsız ediyorsa, o zaman el mahkum: Margarin :)

    YanıtlaSil
  24. Selcencim; işin özü nadir kullanmak canım..

    YanıtlaSil
  25. Leylacım; zaten o yüzden kıyır kıyır ya :)

    YanıtlaSil
  26. Nergisçim; maalesef yerini bir şey tutmuyor :)

    YanıtlaSil
  27. Müberracım; sağol ablacım :)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...