Sayfalar

5 Ağustos 2012 Pazar

TAVUKLU BAMYA

Tavuklu bamya tarifi
Tavuklu bamya nasıl yapılır
Etli bamya tarifi
Bamya yemeği yapılışı


Tavuklu bamyayı aklıma kim getirdi bakın:

Geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günü Kuşadası'nda çok yakın bir arkadaşımın evinde misafirdim. Çok güzel iki gün yaşattı bana, sağolsun. Onunla bloğumla ilgili konuşurken, taslaklarımda bekleyen yemeklerimden bahsettim, "sırada şu var, bu var" diye.. Tavuklu bamyayı duyunca "aa, o Girit yemeğidir, biliyor musun?" dedi, şaşırdım. Hiç duymamıştım. Normalde bamyanın etle yapılanının, tercihe göre tavukla yapılan hali diye biliyordum ben. Arkadaşımın rahmetli babası yıllarca aşçılık yapmış, üstelik kendisi de Giritli olunca, kaynak sağlam geldi bana açıkçası:) Artık her yapışımda hem onun kulaklarını çınlatacağım, hem de babacığını rahmetle anacağım. Siz bu yemekle ilgili neler diyeceksiniz, onu da merak ediyorum.. Afiyet olsun..

Malzemeler:
***************
Yarım kg. bamya
2 adet kemiksiz tavuk budu veya göğsü (ben but kullandım)
1 adet kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 adet domates
Zeytinyağı
Yarım limonun suyu 
1-2 bardak su
Tuz-karabiber

Yapılışı:
****************
* Bamyaları yıkayıp temizleyin.
*Soğanı, sarımsağı yemeklik doğrayın.
*Tavukları küp küp doğrayın, kenarda bekletin.
*Domatesleri de küp küp doğrayıp hazır edin.
*Benim eşim gibi bazı yemeklerin içinde minik minik soğan kalabalığı sevmiyorsanız:) soğanı bütün atacaksınız, bunun için domatesten sonraki aşamaları bekleyin.
*Soğanı yemeklik doğranmış kullanacaksanız zeytinyağına önce soğanı ekleyip biraz kavurun.
*Ardından tavukları soteleyin ve domatesi ekleyip sotelemeye devam edin.
*Soğan bütün kullanılacaksa, zeytinyağında önce sarımsak ve tavukları soteleyin, domatesi ekleyip çevirin.
*Her iki tercihte de bu aşamada bir bardak kadar suyu, limon suyunu, tuzu va karabiberi ekleyin, kaynamasını bekleyin.
*Su kaynadığında içine bamyaları salın ve yemeğin tam ortasına da sadece soyduğunuz bütün soğanı oturtun, yemeğe lezzetini verecektir ama içinde minik minik görünmeyecektir.
*Bamyalarla birlikte kaynamış olan yemeğin altını kısın ve bamyalar dilediğinizce yumuşayana kadar pişirin.
*Etli olduğundan, sıcak servis edin.



31 yorum:

  1. bayılırımmm,
    ellerine sağlık,nefis görünüyor,
    hayırlı iftarlar,
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine emeklerine saglik canim afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım..çok leziz görünüyor..bizde bamyayı genelde tavuklu pişiririz,ama biber salçası ve koruk ekşisi koyarız..daha bir değişik..sevgilerimle

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık.
    Annem de tavuklu ve koruk ekşili yapardı bamyayı :(
    Ben bamyayı çok severim ama evde başka kimse sevmeyince yaptığımı bitiremiyor sonra da uzun süre bir daha bamya yapmıyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ben de bu sefer tavuklu yapacağım.Ellerine sağlık.Girit yemeği olduğunu da öğrenmiş olduk.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ben hiç tavuklusunu yemedim ama mutluku deneyeceğim...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Güzel tarif olmuş ve söylemeliyim ki kesinlikle çok lezzetli oluyor ben de kayınvalidemden öğrenmiştim ailecek çok seviyoruz, hemen deneyin derim arkadaşlar:)

    YanıtlaSil
  8. Annemde tavuklu yapardı dedikten sonra koyduğum :( işareti sonradan tuhaf ve yanlış anlaşılabilir gibi geldi. Açıklama gereği duydum,annemi dört yıl önce kaybettim o işaret o yüzden .Keşke halen yemekler yapabiliyor olsaydı.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Bamya nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. bende senin gibi biliyordum demek girit yemeği
    ellerine sağlık güzel olmuş canım
    sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
  11. Bamyaya bayiliriz ailecek tavuklu hic denememistim Serabim mutlaka deneyecegim cokk nefis gorunuyor.
    hayirli iftarlar diliyorum canim cokk optum:)sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Şericim, Allahtan lezzeti görüntüsünü yalancı çıkarmıyor:)) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  13. Nurşencim; koruk ekşim ve salçam vardı, üstelik aklımdaydı ama sanırım pişirirken dalgınlığıma geldi:) Sağol yine de fikir için..

    YanıtlaSil
  14. Nergisçim, ev halkının sevmediği yemeği tek başına tükeymek eziyettir, bilirim:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  15. Sibelcim; öğrenmenin yaşı yokmuş:) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  16. Fincan Teyzecim, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  17. Fadişçim; tarife verdiğin desteğe teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  18. Handecim; hep birlikte öğrenmiş olduk:)

    YanıtlaSil
  19. Özgülüm; çok sağol canımmm:)

    YanıtlaSil
  20. bloğumda ''SANAL İFTAR''yapıyorum bu özel davetimde sizide görmekten gurur duyar postlarınızı merak ile bekliyoruz çörekotum.blogspot

    YanıtlaSil
  21. uzun süredir sessiz kalınca merak ettim. Umarım herşey yolundadır.

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Sema; bu aralar biraz gezmeyle meşguldüm, bloğumla ilgilenemedim. Bir dahaki etkinliğine katılmayı çok isterim, ancak bu kez affına sığınıyorum. Hayırlı bayramlar:)

    YanıtlaSil
  23. Fincan teyzecim; tatildeydim, döndüm. Kısaydı ama güzeldi. Merak ve ilgine çok teşekkür ederim canım. Aranmak çok güzel bir duygu, çok sağol:)

    YanıtlaSil
  24. Bizde tavuklu olarak pişiririz ama Girit yemeği olduğunu bilmiyordum sayende öğrenmiş oldum. Ellerine sağlık canım. Bayramın kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  25. Handancım; çok sağol canım..

    YanıtlaSil
  26. Sevgili Münster; size de iyi bayramlar:)

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...