Sayfalar

27 Mart 2012 Salı

ŞAMPİYON MARANGOZ:))

Mutfak rafı nasıl yapılır
Mutfak rafı nasıl çakılır
Pratik mutfak rafı nasıl yapılır
Pratik raf yapımı


Daha henüz yemek tarifi yazma moduna giremedim.. Yarışma modundan çıktım ama geçiş sürecim bitmedi sanırım. Bu sabah itibariyle İzmir'deyim şükür. Ama dünden nasıl yorgunsam artık, üç saat aralıksız uyuyup kendime ancak gelebildim. Dünden niye yorgunum peki, oraya geleyim haydi..
Oğlumun mutfağında, resimde gördüğünüz biri mikrodalga, diğeri normal iki fırın eskiden kırık dökük bir zigonun üzerinde üstüste duruyordu. Büyük olan sıcak fırın doğal olarak altta duruyor ve kullanılması gerektiğinde, üstündeki mikrodalga dahil bilumum ıvır zıvır kaldırılıyor, sonra fırın soğuduğunda tekrar yerine konuluyordu. Kısacası hiç pratik değildi. Her gidişimde buna bir çözüm düşünüyor fakat bulamıyordum. Piyasada hazır raf gani, aramadığınız kadar çok. Lakin gelin görün ki derinlikleri 25-30 cm.'i geçmiyor ve bizim 40 cm. derinliğindeki "sözüm ona mini" iri kıyım fırın sığmıyordu.

Oralarda bildiğim ve daha önce birkaç ufak ahşap işimin düştüğü marangozu çağırdım bir gün. Yapı marketten aldığım üç adet rafı ve altlarına aldığım üçgen ferforje desteği duvara çaktırmayı düşünüyordum. Geldi, çaktı ve gitti. Ama çakarken deldiği bir noktayla ilgili biraz endişe duydu: "Bunun arkasında gider olabilir mi?" diye sordu ama ben ne bileyim, apartmanın projesi mi var elimde:) "Bilemem" dedim haliyle ama çaktı ve gitti. Akşamına üniversiteden iki arkadaşımla çıktım. Sonradan bize katılacak olan oğlum aradı ve duvardan su sızdığını söyledi. Müjdeye bakın hele !!! Artık sağı-solu havluyla bezettirip öyle çıkardım onu evden. Aklım evde geçirdiğim akşamın ardından eve geldim ki adam mutfak pis su giderini delmiş maalesef. Neyse sabahı kazasız ettik, hemen tesisatçı çağırdık. Duvarı kırdı, delik boruya sağlam by-pass yaptı, yanında getirdiği sıva ustasına da kapattırdı. Telaffuz bile etmek istemediğim bir rakamı cebimden uçurdular ve gittiler.

Ölür müsün öldürür müsün? Ne yapayım, oldu bir kere. Artık önümüze bakmamız gerekiyordu. Hani kötü komşu ev sahibi yaparmış misali, kötü marangoz da benim içimdeki zanaatkarı ortaya çıkardı. Hayır, başka marangoz tanımam, e bunu da bi daha çağırmam zira astarı yüzünden pahalıya geldi. Ne yapayım? Şeytan dürttü, yapar mıyım yaparım..Yukarıdaki taslağı çıkarıp yapı markete tekrar gittim. Başta ucuz yollu bir matkap olmak üzere, gerekli ama eksik olan tüm malzemeyi alıp eve geldim. Akşama yolcuyum ama daha vakit çok, evvelallah:)

Salonun ortasına kocaman bir eski çarşaf yaydım. Üstüne de bilumum malzemeyi döküp koyuldum işe. Önce rafların kenarlarına L'leri tutturdum. Sonra ferforjeleri monte ettim. O sırada oğlum okuldan gelip imdadıma koştu. Çünkü esas iş birleştirme aşamasında ve mutlaka yardım gerektiriyor, yani birilerinin tutması gibi falan.. Kırk takla atıp yaklaşık dört saatin sonunda resimlerde gördüğünüz ve iki yanı kapalı, arkası önü açık, dört ayağı ve üç katı olan rafı bitirdim. Hayatımda böyle bir şeyi daha önce hiç yapmadım. Nereden öğrendim acaba diye düşünürken yıllarca eşime epey çıraklık yaptığımı hatırladım. Onun elinden bu tip işler iyi gelir ve her yaptığı işte ben yanındaydım. Sanırım el becerisinin ötesinde, izlememin de etkisi olmuş. Çok zor bir şey olmadığını düşünebilirsiniz ama eğer hiç denemediyseniz inanın ki kafada tasarlamakla uygulamak arasında epey zorluk farkı var. Neyse sonuç itibariyle böyle pratik bir şey çıktı ortaya ve epey yayıntı topladı gördüğünüz üzere.. Ve hayatımdaki "ilk"ler arasına girmeyi başardı:) Rafı yerine yerleştirmeden önce bir mühim şey daha vardı: Tadilat gören duvarın görsel olarak düzeltilmesi. Onu da iki adet duvar kağıdını yanyana yapıştırarak hallettim. Akşamına da gönül rahatlığıyla yola çıktım. Üstüne birkaç gün bacaklarım et kesti ama olsun, değdi doğrusu :) Bir-iki güne kadar yemek tariflerimle sizlerle hemen buluşmayı umuyorum. Görüşmek üzere..

27 yorum:

  1. ellerine sağlık serap'cım çok güzel olmuş.usta olmuşun arkadaşım sen bundan sonra bir marangozumuz oldu güvenilir desene:))) güle güle kullan canım

    YanıtlaSil
  2. Sorma Zübeydecim; sakın çekinmeyin, bir işiniz olduğunda bana gelin. Kafasını gözünü yara yara yaparız alimallah:))))))) Sağol arkadaşım..

    YanıtlaSil
  3. çok güzel olmuş ellerine sağlık,kötü marangoz mal sahibi yapmış fenamı:))

    YanıtlaSil
  4. Ustaaaaa ne dermiş bu husustaaa:))))
    süper kardeşim elinden kaçan kurtulur Maşallah.
    harika olmuş ellerine sağlık canım.keşke baştan el atsaydın ne boru delinirdi ne de cep:)) öpüyorum, oğluş sağlıkla kullansın

    YanıtlaSil
  5. Siyah Kuğucum; gerçekten de öyle oldu:) Çok sağol canım..

    Haticecim: usta ne diyor bu hususta? İyi ki yaptın diyor:) İnsan öleceğini bilse mezarını kazarmış be arkadaşım:) Oldu bir kere; akacak kan damarda durmazmış, gidecek para da cepte durmuyor maalesef:) Sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  6. hayırlı olsun. Güzel olmuş. Toparlamış ortalığı. Güzel tariflere insaallah canım ablacım. :)

    YanıtlaSil
  7. helal olsun ablacımm:)
    on parmakta on marife bu olsa gerek:)
    çok hoş olmuşş.
    emmeğinize sağlık..
    öperim ablacım..
    muhabbetle..

    YanıtlaSil
  8. vayy serapcım usta olmuş ellerine sağlık ne güzel halletmişsin çokda güzel olmuş imrendim valla sana elinden kurtuluş yok azimli kadınsın :)bu işinde üstesinden gelmişsin tbrkler canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. merhaba,ellerinize sağlık,oğlunuz güle güle kullansın,keşke daha önce siz yapsaymışınız,böyle daha kullanışlı olmuş,sevgiler

    YanıtlaSil
  10. süper olmuş. Zaten ustaların eline düşeceğine kendin usta olacaksın bu devirde:)))

    YanıtlaSil
  11. Serapçım, marifetlerini okurken tam da Ahmet el vermiş sana diyecektim ki sen yazmışsın eşime çok çıraklık ettiim diye:)))Ellerine sağlık. Bi uçanla kaçan kurtuluyor elinden:))

    YanıtlaSil
  12. Çok da güzel olmuş canım benim, ellerine sağlık. Marifet ellerde değil beyinde buda sende tescilli zaten..
    Öpüyorum canım..

    YanıtlaSil
  13. Yağmurcum; çok sağol ablacım..

    Ayşegülcüm; yüreği güzel kardeşim, sağol..

    Müjgancım; haklısın, iş kafaya koymakta, sonrası geliyor:) Sağol arkadaşım..

    Sevgili Cafemis; bir musibet bin nasihatten iyiymiş, naapalım. İlla başımıza kötü bişey gelmesi gerekiyormuş demek ki:) Sağol canım..

    Saadetçim; hakikatten öyle, çok haklısın:)

    Çenebazım; Ahmet' in verdiği el ile bendeki azim birleşti sanırım:) Haklısın, çok sağol canım benim..

    Feraycım; teveccüh buyuruyor ve beni utandırıyorsun arkadaşım:) Çok sağol tatlım..

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık süper olmuş :)) Güle güle kullanın ^_^

    YanıtlaSil
  15. Ben kaçırmışım bu postunu. Eline sağlık canım ya ! Bizden ala marangoz olur mu? DIY ustası da oldun ya artık sırtın yere gelmez :)))

    YanıtlaSil
  16. Eline,emeğine,yüreğine sağlık büyük bir iş başarmışsın kocaman bir tebrikte benden hemcinsin olarak gurur duydummmmm öpüyorum ablacım;)

    YanıtlaSil
  17. Cevverim, sağolasın canım..

    Nilgün ablacım; gerçekten de tam bir DIY işi oldu bu:)) Sağolasın..

    Nigarcım; keşke erkekler de bir kadın işi yaptıklarında böyle gururlanabilseler:)) Sağol ablam..

    YanıtlaSil
  18. Eeee vallla süper olmuşellerine sağlık güle güle kullan bana da lazım böyle raflar du bakalım ben ne zaman fırsat bulup el atacağım bunlara.

    YanıtlaSil
  19. Yıldızcım, başlamak bitirmenin yarısıdır derler, doğru. Ben taslağı çıkardığımda işin en önemli yarısını halletmiştim mesela:)))) Kolay gelsin canım..

    YanıtlaSil
  20. Çok güzel bir yazı, zevkle okudum ve azminize hayran kaldım gerçekten,hani demişsiniz ya nasıl yaptım diye ; insan anne olunca çocuğu rahat etsin, mutlu olsun diye tüm zorlukların üstesinden geliyor, olmazı oldurtuyor , yaptıklarınız bunun ispatı , sevgiler Serap hanım
    Tülay

    YanıtlaSil
  21. hahhh işte tamda böyle bişey lazım banada:)ocak ayından bu yana kolisinden çıkartamadığım bir mikrodalgam var:(sırf mutfakta koyacak yerim olmadığından.sizin rafınız çok güzel olmuş.allahım banada bir güç ve azim verse:))güle güle kullanın...

    YanıtlaSil
  22. Nerde erkeklerden beklemem hiç bir zaman zaten yaptın mı tüm işler de üzerine kalır nasıl olsa yapıyor yada yapabilir diye;)))

    YanıtlaSil
  23. Tülaycım; beni her zaman çok iyi anladığını biliyor ve hissediyorum. Yine aynısını yapmışsın ve hislerime tercüman olmuşsun.. Gerçekten de olmazı oldurttum sanırım:)) Çok teşekkür ederim canım, sağol..

    Aydacım; haydi al malzemeni, birlikte yapalım:)))) Kıyamam, en kısa zamanda halledersin umarım.. Sevgiler canım..

    Nigarcım; haksız mıyım:))))))))))

    YanıtlaSil
  24. Ay ablacıım sana bir kez daha hayran oldum desem yeridir.MaaşAllah...Bence süper olmuş ama boru olayı büyük talihsizlik..anne işte.dayanamaz böyle şeylere.Halledip giderler:))

    YanıtlaSil
  25. Valla Havvacım; ben yaptım oldu der gibi ben hallettim oldu adeta:)))) Sağol canım, ben de sana hayranım, unutma:))

    YanıtlaSil
  26. Güle güle kullanın..:)

    sevgiler

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...