Sayfalar

9 Eylül 2014 Salı

EVDE SİYAH ZEYTİN YAPIMI

Evde siyah zeytin yapımı
Siyah zeytin nasıl yapılır
Siyah zeytin tarifi


Evde siyah zeytin yapımı sadece ev hanımlarının değil, çalışan hanımların bile artık gittikçe daha çok önem verdiği bir konu haline geldi. Çünkü piyasada satılanların hangisine güvenilebileceğini kimse bilmiyor..boyalı mı, kimyasal kullanılmış mı.. meçhul..

Geçen hafta pazarda halen ağaçtan toplanmış yani hiç işlem görmemiş ham siyah zeytin satıldığını gördüm ve daha fazla geç kalmadan sizinle bu tarifimi paylaşmayı uygun buldum. Umarım zamanlama çok yanlış değildir..Afiyet olsun..

Malzemeler:
*************

(Ölçüler; 1,5 litrelik şişeyi dolduracak miktarda siyah zeytin içindir)
*1 adet 1,5 litrelik cam şişe (yoksa pet kullanabilirsiniz)
*Yarım kahve fincanı kalın tuz
*Yarım kahve fincanı (mutlaka) çiçekyağı (zeytinyağı zeytinlerin erimesine sebep olur)
*Yarım kahve fincanı sirke (veya 2-3 adet limon tuzu koyabilirsiniz ama sirke asla korkulduğu gibi bir koku vermiyor, sadece koruyucu etki yapıyor)

Yapılışı:
**********
*Öncelikle en iyi verimi almak için Edremit tarzı, yani çekirdeği etinden kolayca ayrılan bir zeytin türünü tercih etmenizi öneririm.
*İyice yıkadığınız cam veya pet şişenizin içine, yine yıkadığınız zeytinlerinizi ikişer-üçer atarak yerleştirin. *Ağzına bir huni koyarak tuzunu, yağını ve sirkesini koyunuz (tuzu önce koyma sebebimiz; hunimiz ıslanmadan kuru malzeme rahat aksın diye)
*Ağzını kapatın ve şişenizi çalkalayarak malzemenin birbirine karışmasını sağlayın.
*3 haftadan az olmamak üzere günde birkaç kez şişeyi çalkalama işini devam ettirin.
*Bu süre zarfında kapağını açmamaya özen gösterin.
*3 haftanın sonunda açıp tadarak deneyin.
*Acılığının damak zevkinize göre yeterince gittiğine emin olduğunuzda suyunu boşaltmadan, sadece içinden dilediğiniz miktar alarak parti parti kullanın.
*Bunun için şöyle bir yöntem önerebilirim: Büyükçe bir kabın içine şişenizi başaşağı çevirerek silkeleyin. Bu esnada suyunun tamamı kaba akacaktır. Dilediğiniz miktar zeytin çıktığında, suyu huniyle tekrar geri doldurun..
*Acılığı halen yeterince çıkmamış gibi hissederseniz, biraz daha tuz ekleyip bir süre daha çalkalayarak istediğiniz tada ulaşabilirsiniz.
*Tuzda benim verdiğim miktarın altına inmeyin, gerekirse zeytininizi bir süre suda bekleterek tuzunu alın. Aksi takdirde tuz koruyuculuğunu sağlayamazsınız..

20 yorum:

  1. Ben geçtim ablacığım bu zeytin yapım işini o kadar maharetli değilim ama ben bu zeytin tabağına ba-yıl-dım!Nerden aldığını sorsam ayıp olurmu?

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık, afiyetle tüketin. Bizde kendi ağacımızın zeytinini yaptık bu yıl. Yeşilleri annem yapıverdi. Siyahlardan Devrim'in isteği ile sele zeytin yaptık. Doğal doğal tüketmek çok keyifli oluyor...

    YanıtlaSil
  3. Serapçım, halt etmiş o komşu oğlu. Biz seninne maharetli olduğunu biliyoruz, kimseye ispat etmek zorunda değilsin üstelik. Zeytinler maşallah çok iriymiş, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım benim bende de aynı yöntemle bri baharda açılacak şekilde yeşil,diğeri tam senin tarifle siyahı tatlanmakla meşgul. ikiside ağaçlarından toplandı organik katıksız tüketeceğimiz için mutluyum vallahi:))

    YanıtlaSil
  5. Ben hiç yapmadım ama teyzem yıllardır kendi zeytinini kendi kurar.Eeee komşuda pişer hesabı bize de gelir o zytinden ellerine sağlık Serapçım afiyet olsunnnnnn

    YanıtlaSil
  6. Serapcım bilirim bende yıllardır hem siyah hem yeşil zeytinimi kendim yapıyorum. Ve şimdi hiç çarşı zeytini yiyemiyorum.
    Ellerine sağlık arkadaşım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Akhisarlı olunca hem zeytinlerim hem zeytinyağlarım Akhisar'dan gelir. Her iki annemde bizim için, benzer metodlarla hazırlarlar. Bize en kolay ksımı kaır:))
    Eline sağlık. İnsan bu tadlara alışınca, dışarıda yiyemiyor tadsız tuzsuz zeytinleri..

    YanıtlaSil
  8. wwwksk60 blogspot.com23 Ocak 2012 13:42

    arkadaşım ne arzu ediyorsan takviye edebilirim benim difrizde yedekler var.

    YanıtlaSil
  9. Limon Çiçeklerim; çok tatlısın:)))) Zeytini değil ama tabağı Migros'tan almıştım:)))))))))))

    Saadetçim; haklısın..Mümkünse en doğrusu bizim yaptığımız gibisi bence de..

    Çenebazım; sen de olmasan kimler inanıcak banaaaaa:))))))) Sağol canım benim, zeytinler gerçekten iri oldu bu yıl:)

    Haticecim; en güzeli bizim yaptığımız hali:))

    Gülercim; eh senin yöntem de hiç fena değilmiş..Bazen bizim 'anne' komşuda pişenlerden de bize düşen oluyor tabii:)))))))))

    Feraycım; illa dışarıdan alıcaksam mutlaka tadıp çekirdeğinin kahverengi mi yoksa siyah mı olduğuna bakıyorum. Siyahsa, boyalıdır, almıyorum canım..

    Ahucum; biz de çok seviyoruz:))

    Esmacım; sülalemin Akhisar'lı olmasını istemez miydim? Çok isterdim elbet:)))) Bu şansı sonuna kadar kullan canım..Ne mutlu..

    Çiğdemcim; çok sağol canım, hemen gönderiver birkaç paket o dipfrizden..Hayır demem yani:)))))

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık. Benim tarife benziyor oldukça, ancak bunda fazladan sirke var. Bir de bu tarif denenmeli, seneye inşallah...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Gökyüzü 99; burada sirkenin birincil amacı lezzet değil, koruma..Yani antioksidan etkisi..Ama kattığı lezzet de tartışılmaz bence:)) Sağol canım..

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba, tarifinize tıpatıp uyarak bende kendi zeytinimi yapıyım dedim, valla sonuç:HÜSRAN... zeytinim acı oldu, çekirdekleri mor mor kaldı, neyi eksik yaptım bunuda anlamıyorum, ne tarif ettiyseniz yaptım, pet şişeye alacağı kadar siyah zeytini temizce yıkayıp koydum, verdiğiniz ölçüde tuz/zeytinyağı/sirke üçlüsündende ekledim, önce yeşerdiler sonra hafiften karardılar -hah tamam oluyor, derken süre doldu ama zeytinler yeşilli/siyahlı alacalı kaldı... baktım tadı yenecek gibi değil biraz daha tuz kattım oda pek fayda etmedi... anlamadım niyedir, buyrun fotoğrafınıda ekliyim...

    [url=http://www.fotos-hochladen.net][img]http://img3.fotos-hochladen.net/uploads/foto287rafcs65u1ideg.jpg[/img][/url]

    fazla değil 1 kilo ama ilk evde zeytin denememdi, kurtarabilirmiyiz bi yardımcı olun... suyuyla beraber bu kaseye aldım az daha tuz katıyımmı? ne dersiniz?

    Gülçin

    YanıtlaSil
  14. fotoğraf linkini tekrar ekliyorum, diğeri çalışmadı...

    http://img3.fotos-hochladen.net/uploads/foto287rafcs65u1ideg.jpg

    gülçin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gülçin Hanımcım; tekrar şişeye alın zeytinlerinizi, iki kaşık kadar tuz ekleyip kendi suyunu çeşme suyuyla tamamlayın, ağzını kapatın, biraz sallayın ve bir hafta kadar bekleyin bakalım. Tuzla belki biraz sıkar ve kurtarabiliriz. Eğer her şeyi tam yaptıysanız, geriye tek ihtimal kalıyor: Zeytinin yapısı, cinsi. Belki de çok farklı bir cins zeytin ise tutmamış olabilir. İnanın bizde hiç böyle bir şey olmadı, kaçtır yapıyoruz. Üzgünüm gerçekten :( Kolay gelsin, sevgiler..

      Sil
  15. Tatar kiz anunturi gratuite Romania. Sizin sayfa guzel. Ben bayiliyorum Turk mutfagi, sizin yemeklere, senin tariflere.
    Benim sitem ozel sayfa acacak ben. Pagem anunturi gratuite icin. sizin tarif calip traduge romence dil yapiyor, veriyorum benim sayfama. Romanya kizlar ogrensin turk mutfagini anunturi gratuite benden. Tesekkur ederim emekleri icin ben hep copii yapacagim senin ve baska site yemek tarifleri anunturi gratuite olarak verecegim. Multumesc din inima Turcia.

    YanıtlaSil
  16. Eminim çok güzel olmuştur, çocukluğımdan beri yemedim tadını unuttum doğrusu...

    YanıtlaSil
  17. bahçemizdeki gemlik tipi ağacımızdan topladık 5 lt pet şişelere koyduk biz bu tarza yuvarlama zeytin diyoruz,yıllardır aynı şekilde yapıyoruz hiç bozulma olmuyor,edremit zeytinimizi de biraz siyah sele, biraz yeşil salamur yaptık inşallah yemek ve yedirmek nasip olur

    YanıtlaSil
  18. Zeytinyagimi aycicek yagimi konulacak acaba

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...