Sayfalar

2 Aralık 2011 Cuma

MİKROPİLAV VE MİKROFASULYE (Mikrodalgada)


Mikrodalga fırında pilav tarifi
Mikrodalga fırında taze fasulye tarifi
Mikrodalga fırın yemekleri

MİKRODALGADA PİLAV:
**************************************

Taze fasulye pazarlarımızda halen arz-ı endam eyliyorken, kenarda bekleyen
pratik pilav ve taze fasulye tarifimi araya sıkıştırmak istedi canım. Nedenine gelince:


Geçen yıl oğlumu İstanbul' daki yeni evine taşırken doğalgazsız ve ocaksız geçirilen günlerde yaratıcılık tavan yapmıştı bende. İşte o tavan haller, bana önce mikrodalga fırında (iyi ki o varmış) pilav yaptırdı.

'Olur mu olur' dedim. Eşimin yeğeni taa Kazakistan'dan kalkmış, gelmiş..Çocuğa dışarıdan uyduruk fast food söyleyecek halimiz de yok, taşınma yorgunluğunun üstüne dışarı çıkaracak halimiz de..Fırında corn flakes' li tavuğun yanına pilav da yakışırdı hani:) Hemen kapaklı yuvarlak bir borcam alındı mutfak dolabından ve işe koyulundu (sonra o borcam fazlalık bulunarak İzmir' e geri gönderildi evdeki delikanlı tarafından, o ayrı:)) Önce pilavımızın tarifini verelim:

Malzemeler:
*************
*1 su bardağı pirinç
*Varsa 1,5 su bardağı tavuk suyu
*Yoksa 1,5 su bardağı su + 1/2 tablet tavuk bulyon
*2 yemek kaşığı sıvıyağ veya margarin/tereyağ
*Tuz

Yapılışı:
***********
*İmkan varsa pirinci önceden ıslatın, yoksa sorun değil. 
*Güzelce yıkayın. Kapaklı borcamın içine tüm malzemeyi koyup şöyle bir karıştırın. Kapağını kapatın, mikrodalgayı en yüksek dereceye ve 20 dakikaya ayarlayın, çalıştırın. 
*20 dakika sonunda açıp kaşıkla dibini kontrol edin ,suyunu tamamen çekmemişse 5 dakika kadar daha çalıştırın ve çıkarın.
*Ağzına kağıt havlu kapatıp demlendirin; tahta kaşıkla havalandırarak karıştırın ve servis edin. 
*Hiç lapalaşmadığını hatta her zamankinden daha tane tane olduğunu göreceksiniz.

MİKRODALGADA TAZE FASULYE:
**********************************

Mikrodalgada pilavdan birkaç gün sonra, sebzesiz yaşayamayan bendeniz, 'mikrodalgada pilav oldu da sebze yemeği neden olmasın' meydan okuması ve edasıyla ! giriştim bu işe. Süresini kestiremediğim için birkaç seans çalıştırmam gerekti pişene kadar ama sonunda mis gibi oldu ve etten fenalık geçiren zavallı midem bayram etti. Fırsat bulursanız deneyin  ve taze fasulyeyi 'pişerken takip edilmesi gereken yemek' olmaktan çıkarın. Afiyet olsun.

Malzemeler:
**************
*Yarım kilo taze fasulye (cinsi önemli değil)
*3 adet domates
*1 adet kuru soğan
*2 yemek kaşığı zeytinyağı
*1 çay kaşığı şeker
*Tuz
*Su

Yapılışı:
***********
*Öncelikle yine kapaklı bir borcama veya seramik / porselen herhangi bir kapaklı fırın kabına ihtiyacınız olacak. 
*Soğanı yemeklik doğrayıp dibine zeytinyağı döktüğünüz fırın kabına koyun, üzerine ayıklayıp yıkadığınız fasulyeleri dizin. 
*Domatesleri küp küp veya rende şeklinde halledip fasulyelerin üzerine dökün. 
*Tuzunu, şekerini ve fasulyelerin yarı yüksekliğine kadar suyunu ekledikten sonra hepsini şöyle bir karıştırıp kapağını kapatın ve en yüksek ayarda 45 dakikaya kurun. 
*Süre sonunda çatal batırıp yoklayın, pişmemişse 5-10 dakika daha pişirin, biraz soğutup servis edin.









18 yorum:

  1. ben bu migrodalga olayına bir türlü giremedim:)kek yaptım sünger gibi olacakken bir anda taş gibi olmuş ve benim denemlerim son bulmuştum ama pilavı denemek istiyorum çünkü haşlama yöntemi gibi sağlıklı görünüyor.Taze fasulye zor piştiği için benim favorim hep düdüklüdür ama bunuda denemk istiyorum.
    çok teşekküler ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. çok güzel pilavını kesin denemeliyim
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  3. pilav bende yapıyorum mikrodalgada ama taze fasulye hiç yapmadım denemek lazım ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. harikasın canım benim ,demokraside olduğu gibi mutfakta da çareler tükenmiyor sanırım:)

    YanıtlaSil
  5. Mikrodalga,benim vazgeçemeyecim bir cihaz,gerçi zararlı olduğu söyleniyor mutlaka ağzı kapalı pişirme tekniği kullanıyorum.
    kek pişirip mısır patlatmışlığım var ama pilav ve fasulye ilginç geldi doğrusu ablacım,
    mutlaka denerim.

    güzel bir hafta sonu diliyorum.

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Ay çok kolay gibi, ben mikroyu sadece ısıtmak için kullanırdım.NE GÜZEL ŞEYLER ÖĞRENİYORUM,TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  7. Yaratıcılık hep yokluktan çıkarmış zaten :))Ellerine sağlık canım ^_^

    YanıtlaSil
  8. Çoğu kimse mikrodalgayı ısıtıcı olarak kullanıyor. Ben de onlardan biriyim. Yemek yapmayı hiç denemedim. Ama beni yüreklendirdin deneyeceğim. Ellerine sağlık arkadaşım, mutlu hafta sonları..

    YanıtlaSil
  9. şu mikrodalgayı almaya karar veriyorum, sonra yine vazgeçiyorum, sonra tarifler görüyorum yine almaya karar veriyorum. ne yapsam bilemedim.

    YanıtlaSil
  10. Mikrodalgaya bir türlü ısınamadım bana şeytan işi gibi geliyor hoop 5 dakikada kek pişirmeler falan ama acil durumlardada işe yaramıyor değil mümkün olduğunca kullanmayı tercih etmiyorum
    pilav nefis görünüyor ellerine sağlık yaratıcılığına hayran kaldım :))
    Sevgiler.......

    YanıtlaSil
  11. Bigocum, Suzancım, Müjgancım, Şericim, Haticecim, Dilekçim, Cevvercim, Nilgüncüm, Nihancım; hepinize çok teşekkür ederim. Denemeyenlere, özellikle başında bekleyemedikleri zamanlar için tavsiye ederim, yada tüpleri aniden bittiğinde:))

    Yıldızcım; acil ve çaresiz durumlar için kurtarıcı gerçekten. Evde herşey el altındayken gerek yok elbet:) Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  12. Süper!:) Bu ara ben de iyi bilirim. Ocak yokluğunda, taşınırken diğer elektrikli aletlerle ne tip yemekler yaratılabileceğini :) Güle güle otursun bu arada

    YanıtlaSil
  13. Aylincim; oğlumun oturduğu evi geçen yıl satın aldık. Kiradan kurtulduk:) Çok sağol..Bu aralar benim o günlerdeki hallerimi en iyi anlayacak kişi sensin gerçekten de..Sevgiler..Sen de güle güle otur:)

    YanıtlaSil
  14. Tzae fasulyeyi toz şekerde 1 saat önceden bekletirseniz hem daha erken pişer hemde yumuşak ve lezzettli olacaktır

    YanıtlaSil
  15. Adnan Bey, öneriniz için çok teşekkürler..Deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  16. Mikrodalga isitmadan baska ise yaramaz ne gerek var diye soylenirdi etrafimda israrla aldim ve elim ayagim oldu resmen bir cok deneme yaptim bende browni yapiyorum haftada 1 kizim kendi bile yapiyor 12 yasinda bu arada sinra pilav aahane oldu ben ayrica barbunya yaptim oda miss.yaprak sarmasi pisirdim.taze fasulye de yaptım.ama tacsiyemm minik bir tavada sogani kavurup koyun yoksa biraz sasi oluyo tadi.kuru fasulyeyi aksamdan islamak da yok 15 dakika yuksek ayarda bol su ile sisiriyorum ve artik misiri da patlatma isi mikrodalganin dha neler yapolabir ararken rastladim blogunuza tesekkurler daha zengin icerikler eklemeniz temennisi ile...

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...