Sayfalar

4 Mayıs 2011 Çarşamba

KUZU ETLİ ŞEVKETİ BOSTAN

Kuzu etli şevketi bostan tarifi
Kuzu etli şevketi bostan nasıl yapılır


Bunca yıllık Ege'liyim, şu şevketibostan denen otu bir kere bile etli pişirip denemişliğim yoktu..Haşlayıp ekşili salatasını birkaç defa yapmıştım ama etli, hayır.. Geçen hafta pazardan alınca 'haydi bu defa da etli deneyelim, bakalım methettikleri kadar var mı' dedik eşimle. Kuzu etiyle hakikatten de çok güzel oluyormuş, gördük. İçinizde bu şekilde yapanlarınız vardır muhakkak. Farklı bir yapılışı var mıdır, bilmiyorum açıkçası. Ama bu sade haliyle bile yeteri kadar lezzetli oluyor. Afiyet olsun..                                                                                                                    

Malzemeler:
*********************

*1 kg. şevketi bostan
*1/2 kg. kemikli veya kemiksiz kuzu eti
*1 adet iri boy kuru soğan
*Tuz-karabiber
*Su

Terbiyesi için:
----------------
*1 yemek kaşığı un
*1 yemek kaşığı su
*1 limonun suyu

Yapılışı:
****************
*Etleri dilediğiniz gibi parçalayıp kendi yağıyla veya ihtiyaç varsa çok az sıvı yağda biraz kavurun.
*Suyunu salıp çekmeye başladığında yemeklik doğradığınız soğanı da ekleyip soğanlar renk değiştirene kadar biraz daha kavurun.
*Yıkayıp süzdürdüğünüz şevketi bostanı da tencereye alıp tüm malzemenin yarı boyuna kadar sıcak su koyun.
*Tuz ve karabiber ekleyin. Kaynayınca altını kısıp şevketi bostanların beyaz kök kısımları yumuşayana dek pişirin. Ben düdüklü tencere kullandım, çünkü kökler biraz geç pişiyor. Tercih sizin.
*En son olarak da çırptığınız terbiye malzemesini yemeğe katarak karıştırın ve biraz ateş üstünde tutun, kapatın.





25 yorum:

  1. Çok sağlıklı bir sebze olduğunu biliyorum ama ben sevemedim bir türlü Serapcığım :(Senin elinden pek lezzetli olduğuna eminim ,belki bir gün....

    YanıtlaSil
  2. Biz Girit'liler bu yemeğin hastasıyız diyebilirim. Pzarlarda olduğu sürece her hafta pişiririm. Herkes farklı yapar, ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  3. Egeli olmasam da şevketibostana bayılırım. Ben etli yemeğinin üstüne biraz un serpip yarım da limon sıkıyorum, bir de öyle dene istersen. Suyu daha helmeli oluyor. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ohhhh...Misss...misss...Ellerine sağlık. Ben limon suyu da koyuyorum ek olarak. Hem kuzu etinin tadını ve kokusunu hafifletiyor hem de ben limonu çok severim:))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Şefket-i bostanı çok merak ediyorum canım eminim çok lezizdir ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. merhabalar acaba bizde ismi farklı olan bidiğimiz bir bitkimi .malum bazı yörelerde isim değişiyor
    ellerinize sağlik şifa olsun sizlere
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Nilgün ablacım, teveccühün, sağol. Ama sevmiyorsan sevmiyorsundur. Damak zevki bu, tartışılmaz bile. Sevgiler..

    Nilgüncüm; Giritliler kesinlikle ağzının tadını bilen ve damakları çok gelişmiş bir millet. Onlara güveniyorum. Sevgiler canım..
    nım..
    Nurşencim; terbiye yaptığımı yazmayı unutmuşum, ekledim. Hatırlattığın için sağol canım, sevgiler..

    Elvancım; tarifimi yazdıktan sonra seninkini buldum tesadüfen google'da. Baktım, limon özellikle dikkatimi çekti. Sağol canım, sevgiler..

    Deryacım; çok büyük olasılıkla beğenirsin. Çok lezzetli bir yemek gerçekten..Sağol, sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  8. Fatmacım; Ege yöresine özgü bir ot ama Bolu'da da yetişiyor mu, bilmiyorum gerçekten. Farklı bir adı olduğunu sanmıyorum ama yine de bilemem inan. Ama inşallah birgün bir yerde tatma imkanı bulursun. Sağol canım, sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Ben evde yapmıyorum canım (Malum evdekiler yemez otlar,kökler)ama dışarda denk gelirsem hiç affetmiyorum hemen yiyorum .Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. eline sağlık serapcım,maalesef bu lezzeti hiç tatmadım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Napıcaksın Petekçim..İdare-i maslahat derdi rahmetli babacım:)) Sağol canım..

    Bernacım; inşallah bir gün denk gelirsin de tadarsın. Sağol canım..

    YanıtlaSil
  12. Ahh ahh burda bulsak da biz de yesek.Bir İzmirli olarak hasretim bu şifalı ve de leziz ota.Ellerinize saglık:)

    YanıtlaSil
  13. Kızlar; ah burda olsanız da birileri size yapıp yedirse gerçekten. Sağolun..

    YanıtlaSil
  14. Ablacım demek parka çok yakın oturuyorsun.Ne güzel !!!Manisa'da hiç böyle gezilecek,güzel yerler yok.Bizde böyle sık sık İzmir'e geliyoruz gezmek için..
    Şevketi bostanı hep etli yaparım ve çok severim.Yine canım çekti görünce..
    Ellerine sağlık.
    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  15. Melihacım; bir dahaki sefere planlayabilirsek bir yüzyüze gelelim. Siz beni yarışmada da olsa canlı gördünüz:) ben hepinizi çok merak ediyorum. Beklerim. Sağol canım..

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık canım benim.
    duyduğum ama hiç yemediğim bir tat.İzmire ilk geldiğim yıllarda bunun adını duyduğumda çok gülmüştüm :) ilginç gelmişti.haftaya pazardan bir baktırayım bakalım eşim bulabilecekmi. bu aralar sebze yemekleri tüketmeye çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
  17. Haticecim; halen duymayan veya uğraşmaya değmeyeceğini düşünen bir dolu insan var, yalnız değilsin..Eşine söyle, ilk bulduğu tezgahtan almasın:) çünkü 5 ila 9 TL arasında değişen bir fiyat yelpazesi var. Bir de naçizane bir önerim: Diyetinde sadece sebzeye değil; sebze-meyve-et-süt-yoğurt-peynir-yağ türü yiyeceklere belli miktarlarda yer ver. Yani sadece birine ağırlık verme. Çok daha kolay kilo verirsin. Hele bir de şu tatlı-hamurişi olayını biraz kesersen, sonuca sen de şaşarsın, inan..Sağol canım benim..

    YanıtlaSil
  18. sizi yeni izlemeye aldım.merhabalar.ben bu tarz yemekleri çok seglıklı ve besleyici bulurum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  19. Eylemcim; beni izlemen, sana yemek tarifinden ziyade keyif verir. Çünkü ben yemeklerimle değil, daha ziyade yazı ve paylaşımlarımla iddialıyım..Beklerim her zaman..Sağol..

    YanıtlaSil
  20. canım benim sağol ben özel bir diyet uygulamıyorum herşeyden yiyiyorum .kızartma ,hamur işlerinden uzak duruyorum yemeklerimi fırında ve düdüklüde pişiriyorum benim olayım yemek yemekle değil hareketsizlikle alakalı geçenyıl bir düşme sonucu dizlerimde doku ezilmesi olmuştu eve kapanınca çok kilo aldım birde zor verecek yaşlara ulaştık :)))
    yürüyüşlere başladım artık bakalım artık durum ne olur:))

    YanıtlaSil
  21. Haticecim; estağfurullah..Akıl vermek asla niyetim ve haddim değil zaten..Sadece bir ışık tutabilmeye uğraşıyorum. Bence doğru yoldasın. Geçmiş olsun, dediğin gibi hareket çok önemli. Yürüyüş ayakkabısıyla yürümeye gayret edersen, canın daha az yanar..Kolay gelsin arkadaşım..

    YanıtlaSil
  22. Ben bu sebzeyi hic tanimiyorum gerci adini cok duydum ama nedense hic yemedim. Ama ben yersem sadece zeytinyaglisini tercih ederim sanirim. Nedense otlarda eti sevmiyorum ben.Yada genel olarak zeytinyaglilari seviyorum desem daha dogru olacak sanirim:)))

    YanıtlaSil
  23. Zevk seniiiin, damak senin..Kime ne Süntercim. Nasıl istersen öyle ye..Ama zeytinyağlı yapacak olursan da ekşileyip üzerine nar serpiştirmeyi sakın unutma..Hmmmm..

    YanıtlaSil
  24. Sen yine iyisin ben 29 senelik ömrümde şevleti bostan denen şeyi yemedim yahu:)Hayır görsemde tanımam ama bostan patlıcanını hatırlatıyor bana ama ot gibi bişi kanımca:)

    Ellerine sağlık ne diyim şimdi sorim goggle amcaya nerden bulunaki bu şevketin bostanı:)

    YanıtlaSil
  25. Aylinim; şevketi bostan genellikle Ege'nin semt pazarlarında bulunur. Ama sizin ora pazarlarına veya büyük manavlara da geliyorsa bilemem. Böyle beyaz sert bir kökü olan, üzerinde yaşil dikensi otları bulunan lezzetli bir ottur. Bostan patlıcanıyla akrabalığı yok yani:)) Ama lezzetlidir yani. Kilosu 5 ila 9 lira arasında değişiyor, düşünsene.. Sağol canım benim..

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...