Sayfalar

12 Aralık 2010 Pazar

EKŞİ MAYA (SOURDOUGH)


Ekşi maya yapımı
Ekşi maya tarifi
Ekşi maya nasıl yapılır


Blogumun ilk günlerinde ekşi maya yapımını anlatmıştım burada ama o zaman izleyicim yoktu. Dolayısıyla kayıtlarımın en başına dönüp bulma eziyetine sokmayayım sizi diye düşündüm ve tekrar anlatmaya karar verdim. Hatta ekşi maya tarifimin hemen arkasından ekşi maya ekmeğimi de yazacağım. Ekşi maya sabır isteyen ama sonunda lezzetine doyulmayan ekmeklere temel oluşturan bir canlı organizmadır. İlgi, bakım ister. Ben de öyle yaptım, beş gün boyunca besledim onu. Bu arada küçük bir dip not düşeyim: Alaska'da bir genç kızın en önemli çeyizi ailesinin ona evlenirken vereceği ekşi maya imiş. Alaska'da 150 yıldır yaşatılan maya mevcut imiş. Ne kadar ilginç değil mi? İnsana imkansız gibi görünüyor ama değil.. Ben 1 yılı aşkın süredir yaşatıyorum. Aynı özenle 2-3 kuşak bakabilirsek (!!) bizde de olur yani.. Aslında aşağıda anlattığımda göreceksiniz ki bir kez yaptıktan sonra mayayı yaşatmak çok zor değil.. Haydi buyrun görelim..

Malzemeler:
*************

*1,5 çay bardağı beyaz un
*3/4 çay bardağı su
*Birkaç gün beslemek için ilave beyaz un

Yapılışı:
*************
*Ağzı çok geniş olmayan (tercihen kelepçeli bir kavanoz) bir cam kaba un ve suyu koyup karıştırın. Cıvığa yakın bir hamurunuz olacak.
*Ağzını kapatın, kelepçelerini kilitleyin. Evinizde soğuk olmayan bir yerde bekletin.
*Her gün bir defa 1,5 tatlı kaşığı beyaz un ve 1 tatlı kaşığına yakın suyla besleyin (oran aynı, dikkat !) Ağzını aynı şekilde kapatın.
*Tahminen üçüncü günden itibaren / sonra hamurda gözenekler oluşacaktır. Ve kokladığınızda temiz ve alkolümsü bir koku alacaksınız.
*Eğer üzerinde sarı bir su oluşmamışsa, doğru yoldasınız demektir.
*Sarı su oluşmuş ama kötü kokmuyorsa, sarı suyu dökerek yola devam. Ancak kokladığınızda çürük gibi bir koku alıyorsanız olmamış demektir, derhal atın ve yeniden deneyin ( bu ikinci ihtimal çok düşüktür, genellikle tutar:)
*Beşinci günde hazır olan mayanızı, kavanozunuzun ağzı kapalı olarak buzdolabına alın ve birkaç gün bekleterek dinlendirin.
*İlk kez ekmek yapacağınız zaman tamamını kullanacaksınız. Ve yaptığınız hamurdan elinizle alarak iki avuç kadar ayıracaksınız. Ayırdığınız miktar bir sonraki ekmeğiniz için mayanız, yoğurma kabınızdaki büyük kısım da ekmeğiniz olacaktır.
*Ayırdığınız parçayı yine temiz kavanoza alıp ağzını kapatın. Takriben 4-5 saat içinde gözenekleri oluşacaktır. Köpürdüğünde tekrar buzdolabına alın ve bu sürece aynen devam edin..
*Şimdi neden "aslında çok zor değil" dediğim biraz daha netleşmiştir sanırım.. Gördüğünüz gibi kavanozdan parça parça almıyor, mayanın tamamını kullanıyoruz. Gerekirse fazlasını atıyoruz ve yeni hamurumuzdan taze bir parça ayırıyoruz, mayalandırıyoruz ve dolaba alıyoruz: Bir sonraki ekmeğimiz için.. Her seferinde tazeliyoruz yani hamurumuzu..

Not: Eğer beşinci günde mayanızın yeterince olgunlaşmadığını düşünüyorsanız, birkaç gün daha besleyebilirsiniz..










25 yorum:

  1. maşallah vallahi mayayıda yapmak hiç aklıma gelmemişti.marifetli bayansın ne diyeyim.düşünüyorum da bu mayala yapacağın sıcacık pamuk ekmekleri,ağzım sulandı.bende mi yapsam ne...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Bernacım ama unutuyorsun ki ben Lezzetli Somuncu Teyzeyim:) Yapılan ekmeği de göreceksin, yarın sabahı bekle..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ekşi mayayı ilk defa Sevgili Sibel' in (sibelinkahvesi) sayfasında okumuştum. Annesinin o mayayla yaptığı ekmeğin lezzetinden de bahsetmişti. Emek verilmesi gereken, zaman isteyen bir tarif olduğunu düşünmüştüm ki sen de aynı şeyleri söylemişsin. Ellerine sağlık :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. lezzetli somunlar, serap12 Aralık 2010 10:50

    Elvancım, çiçek de bir canlı, hayvan da..Sevgiyle büyüyorlar biliyorsun. Bu da öyle. Yalnız bunda gereken sabır, insan yavrusuna gösterilen sabıra daha çok benziyor:) Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  5. Bravo maya yapmaya hiç cesaret edemedim yapılışı zahmetli ve sabır istiyor. Ellerine sağlık ekmeği de bekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Sabah 07.00 de emrinize amadedir efendim. Afiyetler olsun:) Sağolasın canım..

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık canım bende bu mayarı TVde Marta stewart ın programına bu mayayla yapılmış ekmekleri meşhur bir konuk gelmişti ve orada kullandığı mayada çok uzun yılladır canlı tutulan bir mayaymış bana çok ilginç gelmişti.sizide kutlamak lazım tebrikler.

    YanıtlaSil
  8. lezzetli somunlar, serap12 Aralık 2010 14:52

    Haticecim, tebriğini aldım başımın üztüne koydum, sağol. Bu mayaya öyle sevgiyle bakıyorum ki ben, 3 hafta bıraktığım oldu dolapta, kimseye de emanet etmemiştim, ama ölmeyip beni bekledi..Artık aradaki bağı sen anla..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim efendim. Annem ekşi maya yapardı da ben nedense o zamanlar hiç ilgi göstermemişim. Ekşi mayanın çeyiz olması da ayrıca enteresan ve düşündürücü. Geleneklerine bağlı toplumlar bende hayranlık uyandırıyor.

    YanıtlaSil
  10. Fadişçim, anneannelerimizin annelerimizin yaptığı yöntem biraz daha farklı..Onlar kıvamlıca bir hamuru top yapıp una gömüyorlar, o hamur etrafındaki yoğun undan dolayı kabuk tutuyor ve kullanacakları zaman o kabuklu hamur topunu hindistan cevizi gibi yarıp içindeki cıvık hamuru akıtıyor ve onu kullanıyorlar. Sonra tuttukları yeni hamurdan bir top ayırıp yine gömüyorlar ve bu seremoni böyle devam ediyor. Çok ilginç değil mi? Ama yeni nesil ekşi maya olayı benim yaptığım gibi. Hangisi hoşuna giderse artık.. Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  11. şimdi ben beslemeye başlayım ben bıraktım gitti. üzümleri atmak aklıma hiç gelmedi. Sağ ol ablacım

    YanıtlaSil
  12. Haydi bakalım Ececim; kolay gelsin, sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Serapcim eksi mayayi yapmayi deneyecegim canim insallah basarabilirim birde bir yerden okumustum simdi hatirlamiyorum eksi maya yaparken icine birazcik kefir koyabilirsiniz yaziyordu sence dogru olurmu canim bilgilendirrisen cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  14. Özgülcüm; Tülaycım becerdi, sen de becerebilirsin bence..Kefir eminim çok daha kolay mayalanmasını sağlayacak, hem de şifasını arttıracaktır..Sevgiler canım..

    YanıtlaSil
  15. merhabalar bu mayayı bende denemek istiyorum ama üzümleri hangi aşamada atıcaz onu anlamadım bu arada bende tebrik ediyorum sizi sevgiler:)

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Melike- Habibe; en başta atıyoruz üzümleri, mayalanmaya yardımcı oluyor çünkü. Sağolun..

    YanıtlaSil
  17. üzümden yazıda bahsetmemişsiniz?nasılolacak kuru üzümmü ekliyoruz acaba bide nekadar sürede ekmek yapmalıyız yani maya nekadar dayanır.seyahate falan çıkarken besleyecek kimse yoksa neyapıyosunuz
    çeyiz bırakmak adına mayayı??yoksa gelince yenisi yapılabilir:))
    şimdiden tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşım; yakın zamanda yukarıdaki yazımı güncelledim. Önceleri, yani hiç bilmiyorken, ilk öğrendiğim siteden yazmıştım o üzümlü tarifi. Ama artık çok pratik halini biliyorum ve bunu herkesin öğrenmesini istedim. Maya buzdolabında bir haftaya kadar (yaz mevsiminde daha kısa) bekler. Ekmek yapmadığınız sürece en geç haftada bir 1 kaşık un ve 1 kaşık suyla besleyip tekrar dolaba koyuyorsunuz. Fazlalaştıkça birazını atıyorsunuz. Bir yere giderken emanet edemediyseniz geldiğinizde ölmüş bulabilirsiniz, atıp yenisini yapıyorsunuz, bu kadar:)) Sevgiler..

      Sil
  18. mrb.ekşi maya ile ekmek makinasında ekmek yapılabilirmi tarifiniz varmı acaba??f.d.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılır ancak ekmek makinasının olayı 3 ila 3,5 saat içinde bittiğinden kabarma sağlanamaz yeteri kadar. O nedenle ekşi maya ekmeğinin kıvamını ezbere biliyorsanız, o zaman hamurun içine 1 tatlı kaşığı instant aya da ekleyerek ekmek makinasına yaptırabilirsiniz..

      Sil
  19. serapcım ben fikir sahibi damaklar dan defne koryürek in tarifiyle denedim başarılı olamadım onu bugün döktüm,az önce senin tarifinle tekrar başladım umarım başarılı olurum,selamlar

    YanıtlaSil
  20. Gökşencim; neden olmadığını bilemedim açıkçası. Ben de onun yöntemi daha kolay diye güncellemiştim tarifimi:( Umarım başarırsın. Ağzını kapatalım bakalım kavanozun kapağıyla, ama çok sıkmadan emi? Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  21. Amerikada ekmeklerin tadını beğenmeyip internetten tarif arayarak ben de ekşi maya tutmuş kaldığım 3 ay boyunca zaman zaman ekmeğimi yapmıştım.
    http://nalanevi.blogspot.com/2009/06/ekmek-yaptim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nalan; ne güzel yapmışsın. Yine devam edebilirsin bence:)

      Sil
  22. bende başladım maya yapmaya , yaşasın çok güzel gidiyor

    YanıtlaSil

İKİ DAKİKANIZI AYIRIP FİKRİNİZİ SÖYLER MİSİNİZ ACABA?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...